Philoctetes: Συμμαχία Metlen–KNDS φέρνει 288 τεθωρακισμένα «made in Greece»

Η συνεργασία Metlen–KNDS France έχει ως βασικό στόχο την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων

- Newsroom

Η αρχική παραγγελία του ελληνικού στρατού για τα νέα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς πεζικού τύπου «Philoctetes» ανέρχεται στα 288. Τα περισσότερα από αυτά πρόκειται να κατασκευαστούν στο εργοστάσιο της Metlen στον Βόλο, όπως προβλέπει η πρώτη φάση της συνεργασίας ανάμεσα στον ελληνικό όμιλο και τη γαλλική εταιρεία KNDS.

Σύμφωνα με το euro2day.gr, τα νέα οχήματα, βασισμένα στο αναβαθμισμένο μοντέλο VBCI MK2 της Γαλλίας, αναμένεται να αρχίσουν να κατασκευάζονται στην Ελλάδα από το επόμενο έτος. Η παράδοση των πρώτων μονάδων προβλέπεται να ξεκινήσει περίπου το 2028, με την ολοκλήρωση του προγράμματος να εκτείνεται σε επτά χρόνια – ενδεχομένως και περισσότερο, εάν υπάρξει νέα παραγγελία.

Η συνεργασία Metlen–KNDS France έχει ως βασικό στόχο την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ στο μέλλον είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαγωγών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Κύπρος.

Κατά την επίσημη παρουσίαση του οχήματος στη διεθνή έκθεση DEFEA 2025 στην Αθήνα, υψηλόβαθμα στελέχη των δύο εταιρειών υπογράμμισαν τη σημασία του εγχειρήματος τόσο για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία όσο και για τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό επανεξοπλισμού, γνωστό ως ReArm Europe.

Ο διευθύνων σύμβουλος της KNDS France, Nicolas Chamussy, τόνισε ότι όταν το πρόγραμμα φτάσει σε πλήρη παραγωγή, περίπου το 30% της αξίας του θα προέρχεται από την ελληνική βιομηχανία, κάτι που το καθιστά ουσιαστικά ένα ευρωπαϊκό ΤΟΜΑ (τεθωρακισμένο όχημα μάχης).

Ο επικεφαλής του εργοστασίου της Metlen στον Βόλο, Γιώργος Οικονόμου, αναφέρθηκε στη σημαντική προστιθέμενη αξία που προκύπτει από την κατασκευή μεγάλου μέρους των οχημάτων στην Ελλάδα – ξεπερνώντας κατά πολύ την απλή συναρμολόγηση. Στην παρουσίαση συμμετείχαν επίσης ο τεχνικός διευθυντής Νίκος Ευαγγελίου και ο διευθυντής διεθνών δραστηριοτήτων Κωνσταντίνος Μπίκας.

Το πρόγραμμα «Philoctetes» αποτελεί μέρος του ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου του Ομίλου Μυτιληναίου για ενίσχυση της κάθετης παραγωγής στον αμυντικό τομέα και συμμετοχή στα ευρωπαϊκά εξοπλιστικά προγράμματα. Όπως είχε παρουσιάσει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά το πρόσφατο Capital Markets Day στο Λονδίνο, η εταιρεία στοχεύει σε επενδύσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη αμυντικού βιομηχανικού κόμβου στον Βόλο. Εκεί σχεδιάζεται να λειτουργήσουν πέντε εργοστάσια που θα παράγουν εξαρτήματα και υποσυστήματα για τεθωρακισμένα, πλοία, υποβρύχια, φορτηγά και αντιαεροπορικά συστήματα.

Ο πύργος μάχης των «Philoctetes»

Το πρόγραμμα των οχημάτων «Philoctetes» εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό, με το αλουμινένιο σασί τους να κατασκευάζεται στις εγκαταστάσεις του ελληνικού ομίλου στον Βόλο, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που παρέχει η KNDS.

Όσον αφορά τους πύργους μάχης, τουλάχιστον στο αρχικό στάδιο, η παραγωγή τους θα συνεχιστεί στη Γαλλία. Στη συνέχεια θα μεταφέρονται μέσω θαλάσσης στον Βόλο, όπου θα γίνεται η συναρμολόγηση και η τοποθέτησή τους στα οχήματα.

Η τεχνογνωσία και η εξέλιξη του «Philoctetes»

Στον πυρήνα της συνεργασίας μεταξύ Metlen και KNDS βρίσκεται η μεταφορά τεχνογνωσίας για την παραγωγή θωράκισης από αλουμίνιο, καθώς και για την κατασκευή και συναρμολόγηση του VBCI Mk2 στην Ελλάδα. Η KNDS θα παρέχει υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης για περίοδο 20 ετών, με δυνατότητα επέκτασης εφόσον υπάρξουν νέες παραγγελίες από τον ελληνικό στρατό, γεγονός που θα επιμηκύνει το συνολικό πρόγραμμα και την υποστήριξή του.

Το στοιχείο που διαφοροποιεί το «Philoctetes» από τις προηγούμενες εκδόσεις είναι ο τηλεχειριζόμενος πυργίσκος των 40 χιλιοστών, παρόμοιος με αυτόν που φέρει το όχημα Jaguar, καθώς και η ενσωμάτωση εκτοξευτή αντιαρματικών πυραύλων τύπου MMP. Ο συνδυασμός αυτός προσφέρει αποτελεσματική άμυνα απέναντι σε πλήθος απειλών, από UAVs και εναέρια μέσα έως ελαφρά και βαριά οχήματα μάχης.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός, όπως τόνισε ο CEO της KNDS France, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εξαρτημάτων του τεθωρακισμένου – που αποτελεί αναβαθμισμένη έκδοση του 8x8 οχήματος μάχης πεζικού που ήδη χρησιμοποιείται από τον γαλλικό στρατό για πάνω από μία δεκαετία – παράγεται εντός ευρωπαϊκού εδάφους.

«Τα περισσότερα εξαρτήματα ενός τόσο προηγμένου οχήματος προέρχονται από ευρωπαϊκές εταιρείες και όχι από τρίτες χώρες. Είναι κάτι που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να αλλάξει και οφείλει να αποτελέσει βασικό άξονα της πρωτοβουλίας ReArm Europe», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Chamussy.

Η αμυντική βιομηχανία αποτελεί κεντρικό άξονα της στρατηγικής της Metlen για επέκταση σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως κατέστη σαφές και στην πρόσφατη παρουσίαση του Ομίλου στο Λονδίνο, μπροστά σε αναλυτές και επενδυτικά σχήματα.

Επιπλέον, στο υπάρχον βιομηχανικό συγκρότημα του Βόλου, που ήδη ασχολείται με τη συναρμολόγηση θωράκισης για τα άρματα Leopard 2 MBT, σχεδιάζεται να προστεθούν ακόμη τρεις νέες μονάδες. Αυτές θα εξειδικευτούν στην παραγωγή εξαρτημάτων και στη συναρμολόγηση τεθωρακισμένων οχημάτων τόσο για τις ανάγκες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων όσο και για πιθανές εξαγωγές.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Loader