ΠΚΜ: Χρόνο και χρήμα… γλίτωσαν 228.000 πολίτες χάρη στις 600 ψηφιακές υπηρεσίες - 5,5 εκατ. λιγότερες μετακινήσεις

Καινοτομία και νέες τεχνολογίες περιλαμβάνει ο απολογισμός της αντιπεριφέρειας Ψηφιακής Διακυβέρνησης από τον Ν. Τζόλλα - Επένδυση και στην κυβερνοασφάλεια

Πάνω από 600 ψηφιακές υπηρεσίες για τους πολίτες, με παράλληλη ψηφιοποίηση εσωτερικών διαδικασιών που ενισχύουν την παραγωγικότητα, έχει ενεργοποιήσει στο ψηφιακό «σύμπαν» η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δίνοντας τη δυνατότητα σε χιλιάδες πολίτες να πραγματοποιούν εύκολα και γρήγορα τις συναλλαγές τους.

Σε απόλυτους αριθμούς την προηγούμενη χρονιά και το πρώτο διάστημα του τρέχοντος έτος πάνω από 228.000 πολίτες έχουν ήδη εξυπηρετηθεί μέσω των ψηφιακών υπηρεσιών, γλιτώνοντας χρόνο, αλλά και χρήμα.

Η «e-προίκα» της ΠΚΜ μετριέται όμως και στα ποσοτικά της οφέλη, καθώς μέσω των ψηφιακών αιτήσεων που καταθέτουν οι πολίτες εξοικονομήθηκε ποσό ύψους 5,5 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα εξοικονομήθηκαν 4,6 εκατ. χιλιόμετρα μετακινήσεων, χάρη στο σύγχρονο ψηφιακό σύστημα, αφού οι συναλλασσόμενοι μπόρεσαν να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους από το σπίτι ή το γραφείο.

Στη μεγάλη επένδυση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία με τις 600 ψηφιακές υπηρεσίες, καθίσταται η πρώτη σε αριθμό δημοσιευμένων υπηρεσιών Περιφέρεια στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Νίκος Τζόλλας, κατά την τελευταία ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Περιφερειακού συμβουλίου, όπου παρουσίασε τον απολογισμό της αντιπεριφέρειας για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση το 2024 και τους πρώτους μήνες του 2025.

Μιλώντας για τον πυλώνα του Ψηφιακού Μετασχηματισμού: Υποδομές και Υπηρεσίες, ο κ. Τζόλλας ανέφερε ότι στην ΠΚΜ έχει τεθεί σε εφαρμογή σύγχρονο Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων με αυτόματη δρομολόγηση και ιχνηλασιμότητα - οργάνωση, ταχύτητα, διαφάνεια, καθώς επίσης και ολοκληρωμένο Σύστημα Απόδοσης Αριθμών Πινακίδων κυκλοφορίας σε όλη τη Περιφέρεια, που όπως είπε, είναι η μοναδική που το έχει εφαρμόσει σε όλη την Ελλάδα.

«Σημαντική παράμετρος είναι το γεγονός ότι το οικονομικό όφελος για τις υπηρεσίες της Περιφέρειας ανήλθε σε 5,5 εκατ. ευρώ, ενώ εξοικονομήθηκαν για τους πολίτες 4,6 εκατ. χιλιόμετρα, χάρη στις ψηφιακές αιτήσεις που κατέθεσαν, ενώ συνολικά εξυπηρετήθηκαν πάνω από 228.000 άνθρωποι το 2025 και το πρώτο διάστημα του 2025» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης.

Κυβερνοασφάλεια για συνεχή προστασία

Για τον άξονα Κυβερνοασφάλεια, δεδομένης της σημαντικότητάς της, εξαιτίας των μεγάλης εμβέλειας επιθέσεων που εκδηλώνονται σε φορείς και Οργανισμούς ο αντιπεριφερειάρχης κ. Τζόλλας γνωστοποίησε ότι έχει εγκατασταθεί το Κέντρο Επιχειρήσεων Ασφάλειας (Security Operation Center (SOC) για την παρακολούθηση και αντιμετώπιση κυβερνοαπειλών, ανίχνευση και εντοπισμό κακόβουλων επιθέσεων, αλλά και συμπεριφορών στο δίκτυο σε 24ωρη βάση επτά ημέρες την εβδομάδα και 365 μέρες τον χρόνο.

«Είμαστε η μοναδική Περιφέρεια και ένας από τους λίγους φορείς που έχουν εγκαταστήσει παρόμοιο σύστημα» υπογράμμισε ο κ. Τζόλλας, ενώ μίλησε και για αυστηρές πολιτικές ασφαλείας (password policies, endpoint protection, firewall κανόνες), για πλήρη αναβάθμιση εξοπλισμού ασφαλείας και antivirus με EDR τεχνολογίες, για συνεχή ενημέρωση στελεχών και συστημάτων για νέες απειλές, καθώς και για Στρατηγικές Συνεργασίες και Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε και στη συνεργασία με τη Microsoft και την ανάπτυξη AI εργαλείων για τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Επενδύει στην εξωστρέφεια

Η ΠΚΜ όμως επενδύει κατά τον κ. Τζόλλα και στην εξωστρέφεια με κοινωνικό αποτύπωμα και για το λόγο αυτό όπως είπε, «ορισμένες από τις επερχόμενες πρωτοβουλίες μας είναι η συμμετοχή της ΠΚΜ στο συνέδριο Πληροφορικής στις 16 Μαΐου 2025σ το ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ. Το συνέδριο αυτό αποσκοπεί στην παρουσίαση καινοτόμων τεχνολογιών σε επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.

Επίσης, η ΠΚΜ θα συμμετάσχει στις 16-17 Μαίου 2025 στο μεγαλύτερο event καριέρας στον χώρο της Τεχνολογίας και της Πληροφορικής στη Βόρεια Ελλάδα που θα διεξαχθεί στο Κτίριο Μ2, του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση αυτή έχει στόχο τη σύνδεση νέων επιστημόνων με τις μεγαλύτερες ελληνικές και πολυεθνικές εταιρίες του κλάδου. Περιλαμβάνει networking, sessions, tests δεξιοτήτων και συνεντεύξεις εργασίας.

Ακόμη, στις 10 Μαϊου η ΠΚΜ συνδιοργανώνει διαγωνισμό καινοτομίας για μαθητές, σε συνεργασία με τα ερευνητικά εργαστήρια Elab και Lires του ΠΑΜΑΚ, και τη συμμετοχή φορέων εκπαίδευσης, κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Αποστολή μας είναι να κάνουμε την τεχνολογία εργαλείο ισότητας, διαφάνειας και ανάπτυξης. Να μετατρέπουμε την ψηφιοποίηση σε σχέση εμπιστοσύνης με τον πολίτη. Να δείχνουμε ότι η Δημόσια Διοίκηση μπορεί και καινοτομεί και η Ψηφιακή Διακυβέρνηση στην ΠΚΜ συνεχίζει με σχέδιο, με όραμα και με έργο» επισήμανε ο κ. Τζόλλας.

Loader