Πνευμονιόκοκκος: Σημαντική θνητότητα και νοσηρότητα σε άτομα κάτω των 65

Να αποζημιώνεται το εμβόλιο σε ηλικίες άνω των 50 προτείνει η Π. Κατσαούνου, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

- Newsroom

Σημαντική νοσηρότητα και θνητότητα από πνευμονιόκοκκο κατέδειξε μελέτη που κάναμε τον τελευταίο χρόνο σε νοσηλευόμενους μας και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε ένα 40% εμφάνισε σοβαρή πνευμονία, ένα 70% αναπνευστική ανεπάρκεια και ένα 20% κατέληξε, δηλώνει στο Πρακτορείο FM και στη δημοσιογράφο Τάνια Μαντουβάλου η Παρασκευή Κατσαούνου, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Επιστημονικά Υπεύθυνη της Μονάδα Πνευμονολογίας & Αναπνευστικής Ανεπάρκειας, Α΄ ΚΕΘ, ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός μέλος Δ.Σ. της ΕΠΕ,». Πώς εξηγείται κάτι τέτοιο τη στιγμή που υπάρχουν εμβόλια και αντιβιοτικά ερωτάται η καθηγήτρια; «Το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό. Καταρχήν υπάρχουν εμβόλια, αλλά δεν εμβολιάζονται όλοι. Κατά δεύτερον το εμβολιαστικό σχήμα περιλαμβάνει τους ανθρώπους με συννοσηρότητες άνω των 65, ενώ φαίνεται ότι από τα 50 και πάνω υπάρχει σημαντική αύξηση της επίπτωσης. Για αυτό και στην Αμερική, ήδη έχει δοθεί οδηγία να μειωθεί το ηλικιακό όριο και να εμβολιάζεται ο κόσμος από τα 50. Και όντως, οι ασθενείς μας ήταν άνω των 50 και νεότεροι από 65 οι περισσότεροι. Κάποιοι από αυτούς δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου, κάποιοι δεν είχαν πλήρη εμβολιασμό ή δεν είχαν εμβολιαστεί με το καινούργιο εμβόλιο, το οποίο καλύπτει όλους τους οροτύπους (20)».

   Όσοι ασθενείς πέθαναν ήταν καπνιστές- Μονόδρομος η πρόληψη με τον εμβολιασμό

   Όσοι ασθενείς πεθάναν, ήταν όλοι καπνιστές, λέει η κ. Κατσαούνου, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι υποεκτιμημένος αριθμός και ο πληθυσμός των ανθρώπων που πρέπει να εμβολιαστούν. «Θα πρέπει και εμείς στην Ελλάδα να κατεβάσουμε το ηλικιακό όριο για τον εμβολιασμό του πνευμονιόκοκκου κάτω από τα 65, και να το πάμε στα 50. Επίσης, θα πρέπει να τονίσουμε σε όλους τους καπνιστές (το καλύτερο φυσικά είναι να διακόψουν το κάπνισμα, αλλά μέχρι να το κάνουν), ότι για να καλύπτονται θα πρέπει να εμβολιάζονται και ας είναι και 30 ετών και ας μην έχουν καμία συννοσηρότητα. Οι καπνιστές ακόμη και όταν δεν έχουν κανένα νόσημα και οποιαδήποτε και αν είναι η ηλικία τους, μπορούν να εμβολιαστούν και ο εμβολιασμός να αποζημιωθεί. Άρα, αυτό είναι κάτι το οποίο ήδη μας το έχει δώσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εδώ και χρόνια, αλλά ίσως και εμείς οι γιατροί να μην το λέμε σε όλους τους καπνιστές και να θεωρείται υπερβολή». Ένα άλλο πρόβλημα που φωτίζει η καθηγήτρια είναι ότι με τον πνευμονιόκοκκο μπορεί κάποιος να νοσήσει από στέλεχος που είναι ανθεκτικό στην αντιβιοτική αγωγή, άρα ακόμη και αν διαγνωστεί, δεν υπάρχει δυνατότητα θεραπείας. «Φαίνεται ότι ο εμβολιασμός βοηθάει και στη μείωση της μικροβιακής αντοχής, έμμεσα. Άρα δεν είμαστε σίγουροι ότι παρότι θα το διαγνώσουμε, θα υπάρχει το κατάλληλο αντιβιοτικό που θα το καλύπτει και επίσης, θα πρέπει να γίνει πολύ έγκαιρα για να το καλύψει η αντιβιοτική αγωγή. Ως εκ τούτου η πρόληψη με τον εμβολιασμό είναι μονόδρομος».

Loader