ΣτΕ: Αντισυνταγματική η αναστολή ΑΦΜ σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής - «Βαθιά επέμβαση στην οικονομική ζωή του φορολογούμενου»
Η απόφαση 869/2025 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας
Έρχονται μετά από τέσσερα χρόνια νομικών ενεργειών συνολικά 17 οικογενειών εκλιπόντων που αναζητούν απαντήσεις
- Newsroom
Για πρώτη φορά η Ελληνική Δικαιοσύνη ανοίγει τον φάκελο «ομαδικοί θάνατοι» ασθενών με covid -19, εστιάζοντας σε περιπτώσεις που σημειώθηκαν σε νοσοκομείο της Δυτικής Ελλάδας, εντός ενός μήνα και υπό αδιευκρίνιστες μέχρι σήμερα συνθήκες.
Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Πελοπόννησος», ασκήθηκε ποινική δίωξη για το κακούργημα της έκθεσης σε κίνδυνο κατά μελών της διοίκησης και του νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου Αγρινίου καθώς και άλλων εμπλεκόμενων προσώπων που ενδέχεται να προκύψουν από την ανακριτική διαδικασία.
Η υπόθεση αφορά τον θάνατο 40 ασθενών, ηλικίας 30 έως 67 ετών, που νοσηλεύτηκαν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Covid-19 και κατέληξαν, όλοι, σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η υπόθεση εισήχθη για τακτική ανάκριση στον ανακριτή Αγρινίου, όπου θα κληθούν ν’ απολογηθούν οι κατηγορούμενοι και να καταθέσουν συγγενείς θανόντων, πραγματογνώμονες ιατροί κ.λπ.
Η άσκηση ποινικής δίωξης έρχεται έπειτα από τέσσερα χρόνια νομικών ενεργειών συνολικά 17 οικογενειών εκλιπόντων που αναζητούν απαντήσεις και εκπροσωπούνται από τον πατρινό ποινικολόγο Θανάση Διαμαντόπουλο και τον δικηγόρο Αθηνών Γιώργο Φεβρωνίδη.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Π», «κλειδί» για την εξέλιξη της υπόθεσης, που κινδύνευε να τεθεί στο αρχείο, είναι στοιχεία, που περιλαμβάνονται στις εκθέσεις ιατρικής πραγματογνωμοσύνης που συντάχθηκαν από δύο γιατρούς και υποβλήθηκαν αρμοδίως. Πρόκειται για γιατρούς νοσοκομείου της Αθήνας, που ανέλαβαν να μελετήσουν τους ιατρικούς φακέλους των θανόντων και να καταλήξουν ως φαίνεται σε συμπεράσματα, που άνοιξαν τον δρόμο για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών κατά συγκεκριμένων προσώπων, για το κακούργημα της έκθεσης σε κίνδυνο.
Στο πλαίσιο της διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης με εντολή του εισαγγελέα Εφετών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας Ευριπίδη Νικολάου, προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου, τον Ιούνιο του 2021, κατόπιν της μηνυτήριας αναφοράς του πατρινού δικηγόρου Θανάση Διαμαντόπουλου, οι ιατρικές πραγματογνωμοσύνες ανατέθηκαν σε συνολικά εννέα γιατρούς νοσοκομείων σε Πάτρα και Αττική. Προσπάθεια που απέβη άκαρπη, καθώς επικαλούμενοι φόρτο εργασίας δήλωσαν «αδυναμία» να διεκπεραιώσουν το σχετικό αίτημα. Στάση που καθυστέρησε για τουλάχιστον δυο χρόνια την έρευνα για τα ποσοστά θνητότητας 100%, στη ΜΕΘ– Covid 19 του νοσοκομείου Αγρίνιου.
Υπενθυμίζεται πως της εισαγγελικής παρέμβασης ακολούθησε η παραίτηση του διοικητή του νοσοκομείου Αγρινίου μετά και από σχετικό αίτημα του τότε αναπληρωτή υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.
Η απόφαση 869/2025 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας
Πάνω από 18.700 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων εντοπίστηκαν και καταστράφηκαν στη διάρκεια ελέγχων που διενήργησε η Διυπηρεασιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς στην περιοχή
Ο επιχειρηματίας πέρασε την αυτόφωρη διαδικασία και αφέθηκε ελεύθερος, ενώ ορίστηκε τακτική δικάσιμος για το 2026 - Συνελήφθη επειδή ένας φίλος του είχε στη ζώνη του πιστόλι με γεμάτη γεμιστήρα που άνηκε στον ίδιο
Πρόκειται για μονοπάτια που δημιουργήθηκαν για να ενώσουν τον επισκέπτη με τη γη, την ιστορία και την ηρεμία του τοπίου - Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού ένταξης 270.000 ευρώ