Πόσο στοιχίζει μια πράσινη ταράτσα 150 τετραγωνικών μέτρων

- Newsroom

Πρωτοποριακή πρόταση των Φίλων του Πρασίνου, που μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα, για να πρασινίσει η πόλη

Η τάση εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη, με αποτέλεσμα σουηδική εταιρεία να έχει κατασκευάσει ήδη τα πρώτα θερμοκήπια που θα παράγουν βιολογικά προϊόντα πάνω στις ταράτσες κτιρίων στις πόλεις

Πέντε χιλιάδες λουλούδια μοίρασε ο δήμος Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 5 Ιουνίου σε δημότες με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος με σκοπό να πρασινίσουν τα μπαλκόνια, οι στέγες, οι πόλεις μας. Εδώ και περίπου μία πενταετία τα μέλη του Σωματείου Φίλων του Πρασίνου Θεσσαλονίκης, που αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, εκπονούν με ίδια μέσα το δικό τους πρόγραμμα πρασινίζοντας τις ταράτσες πολυώροφων πολυκατοικιών 

Με αφορμή την προσπάθεια που γίνεται σε πολλές πόλεις της Ελλάδας για την αύξηση πρασίνου μέσα στις πόλεις, οι υπεύθυνοι του σωματείου Φίλοι του Πρασίνου Θεσσαλονίκης, γεωπόνοι στην πλειοψηφία τους, παρουσιάζουν βήμα-βήμα μια πρωτοποριακή πρόταση, που μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα, για να πρασινίσει η πόλη και να ανακουφιστούν οι κάτοικοί της από την αφόρητη ζέστη, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού.


- Το πρώτο βήμα είναι να εντοπιστεί το ακίνητο (πιθανόν ταράτσα κάποιας οικοδομής), όπου θα μπορούσε να γίνει καλλιέργεια φυτών. Η σύνταξη ενός συμφωνητικού και η αμοιβή ειδικού για την εξεύρεση ακινήτου υπολογίζεται ότι θα έχει κόστος γύρω στα 500 ευρώ.


- Ένας γεωτεχνικός θα πρέπει να συντάξει μελέτη και να εποπτεύσει την εφαρμογή της, ώστε να αξιοποιηθεί ο χώρος χωρίς να προκληθούν τυχόν προβλήματα. Η αμοιβή του υπολογίζεται σε άλλα 500 ευρώ.


- Τα εφόδια για το πρασίνισμα μιας στέγης συνολικού εμβαδού 100-150 τετρ. μ., σύμφωνα με τους γεωπόνους, είναι:


1) 20 φυτοδοχεία διπλά με τα πιατάκια τους, κόστος 15 ευρώ το ένα, σύνολο 300 ευρώ.


2) 100 διετείς θάμνοι, αειθαλείς, διαφόρων ειδών, από 10 ευρώ ο ένας, σύνολο 1.000 ευρώ.


3) 4 σάκοι τύρφης, 70 ευρώ, και 2 σάκοι περλίτη, 200 ευρώ.


4) Αρδευτικό δίκτυο, πλαστικός σωλήνας και σταλακτήρες, συνδετικά, προγραμματιστής κτλ., 200 ευρώ.


5) Διάφορα μικροεργαλεία, 500 ευρώ.


Στο τρίτο στάδιο γίνεται η εγκατάσταση.


Προμήθεια και μεταφορά υλικών, 150 ευρώ.


Αμοιβή τεχνικών-κηπουρών για την εγκατάσταση, 570 ευρώ.


Αμοιβή κηπουρού για τη συντήρηση και την περιποίηση των φυτών δύο φορές την εβδομάδα για δύο χρόνια, 104 εβδομάδες με χρέωση 20 ευρώ κάθε επίσκεψη, 2.080 ευρώ.


Το σύνολο της δαπάνης για τη συντήρηση ενός μικρού κήπου 150 τετρ. μ. επί δύο χρόνια ανέρχεται σε 6.000 ευρώ.



Κάντο μόνος σου...


Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το κόστος αυτό μπορεί να μειωθεί κατά πολύ, εάν ορισμένες φάσεις υλοποιηθούν με προσωπική εργασία. Άλλωστε σε πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης, σε μπαλκόνια, ταράτσες ή ακάλυπτους χώρους οικοδομών, οι ίδιοι οι κάτοικοι μεριμνούν με προσωπικό ενδιαφέρον, για να αυξήσουν το πράσινο στην καθημερινότητά τους. Η τάση εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη με αποτέλεσμα σουηδική εταιρεία να έχει ήδη κατασκευάσει τα πρώτα θερμοκήπια που θα παράγουν βιολογικά προϊόντα πάνω στις ταράτσες κτιρίων στις πόλεις. "Μέσα σε μερικά χρόνια το 80% του πληθυσμού θα ζει στις πόλεις και θα πρέπει υποχρεωτικά να καλλιεργούμε μέσα σε αστικό περιβάλλον επειδή δεν θα υπάρχουν εδάφη", έχει δηλώσει ο αντιπρόεδρος της εταιρείας κατασκευής θερμοκηπίων Χανς Χασλ.


Σ.Μ.

Loader