Εθελοντική αιμοδοσία στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης
Θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22/5/2025 από τις 9π.μ. έως την 1μ.μ. στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου
Μόνιμη ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης-Σποράδων ζητούν δήμαρχοι και επαγγελματίες - Αγώνας δρόμου για να βρεθεί λύση στο παρά πέντε της τουριστικής σεζόν
Και ενώ η κλεψύδρα έχει γυρίσει ανάποδα και ο χρόνος για την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα, με τους περισσότερους Βορειοελλαδίτες και Βαλκάνιους να προγραμματίζουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους, η ακτοπλοϊκή σύνδεση της πόλης με τις Βόρειες Σποράδες βρίσκεται στον... αέρα.
Παρά τη θετική ανταπόκριση στα αιτήματα των δημάρχων Θεσσαλονίκης, Σκιάθου, Αλοννήσου και Σκοπέλου και τις καλές προθέσεις του υπουργείου Ναυτιλίας να επιδοτηθεί η γραμμή Θεσσαλονίκη-Σποράδες, ώστε οι τιμές των ναύλων για τους επιβάτες και τα οχήματα να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα, μέχρι σήμερα δεν έχουν «πέσει» οι απαραίτητες υπογραφές, ούτε έχει ανακοινωθεί η ημερομηνία της έναρξης των δρομολογίων που θα συνδέουν την πόλη με τα καταπράσινα νησιά των Σποράδων.
Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, τουναντίον μάλιστα. Οι Θεσσαλονικείς και οι κάτοικοι των Σποράδων έχουν συνηθίσει να είναι κάθε χρόνο στο ίδιο έργο θεατές, αφού πρόκειται για ένα... φαινόμενο που τείνει να γίνει ρουτίνα, οι επίσημες ανακοινώσεις να έρχονται ετεροχρονισμένα και τα πλοία να σαλπάρουν από το Λιμάνι Θεσσαλονίκης στα τέλη Ιουνίου, αφού έχει τελειώσει ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού και ήδη έχουν αποχωρήσει από την πόλη οι πρώτοι αδειούχοι του καλοκαιριού. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και πέρσι, αλλά και πρόπερσι παρά το γεγονός ότι τα δρομολόγια έχουν μεγάλη ζήτηση και τα καράβια κάνουν τα δρομολόγια από Θεσσαλονίκη με προορισμό τη Σκιάθο, τη Σκόπελο και την Αλόννησο αλλά και αντίστροφα γεμάτα.
Αναζητούνται χρηματοδοτικές λύσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» μόλις την περασμένη Τετάρτη και ενώ για το ζήτημα υπήρξε δημόσια αναφορά του αρμόδιου αντιδημάρχου Βασίλη Γάκη στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης ο υπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Κικίλιας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη ανακοινώνοντάς του, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την πρόθεσή του να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε τα φετινά δρομολόγια να επιδοτηθούν από το κράτος και τις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίες φέρονται να έχουν ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση του υπουργού.
Ο κ. Κικίλιας φέρεται να ξεκαθάρισε στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης ότι πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου είναι να αναζητηθεί η αμεσότερη δυνατή λύση και τα δρομολόγια από Θεσσαλονίκη προς τα νησιά των Βορείων Σποράδων να ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατό. Ωστόσο, ο προβληματισμός ανθρώπων που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στον τουρισμό έγκειται στο γεγονός ότι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες μπορεί να... κολλήσουν και να μην «τρέξουν» με αποτέλεσμα να χαθεί «πολύτιμος χρόνος για τους ταξιδιώτες αλλά και εκατοντάδες επιχειρήσεις» όπως λένε χαρακτηριστικά.
Η «σπαζοκεφαλιά» των αρμόδιων σχετίζεται με την φετινή τουριστική σεζόν μιας και το υπουργείο το προηγούμενο διάστημα προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για σύναψη σύμβασης ή συμβάσεων για την ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση 122 άγονων ακτοπλοϊκών γραμμών για τη δρομολογιακή περίοδο από 01/11/2025 μέχρι και 31/10/2026, μεταξύ των οποίων βρίσκεται η γραμμή Θεσσαλονίκη- Σκιάθος-Σκόπελος-Αλόννησος-Σκύρος.
Το ποσό που απαιτείται για να επιδοτηθεί η γραμμή και να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα τα ναύλα ανέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε 3.200.000 ευρώ, ποσό που εξασφαλίζεται από τα χρήματα που διατίθενται στον διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές. Παρά τη θετική ανταπόκριση των Περιφερειών Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας να συνεισφέρουν οικονομικά ο χρόνος τρέχει και οι διαδικασίες πρέπει να είναι εξπρές ώστε να βρεθούν τα χρήματα, να καταγραφεί το κάθε ποσό στους προϋπολογισμούς και να ψηφιστούν από τα αρμόδια αιρετά όργανα. «Σύμφωνα με τον υπουργό, υπήρξαν επαφές με τους δυο Περιφερειάρχες και αποφασίστηκε να προχωρήσουν από κοινού με το υπουργείο Ναυτιλίας σε χρηματοδοτικές λύσεις για την ταχεία έναρξη των δρομολογίων» σχολίαζαν από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης μετά την επικοινωνία Κικίλια-Αγγελούδη. Και συμπλήρωναν πως «νεότερα αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες».
Μπαράζ επιστολών
Είχαν προηγηθεί οχλήσεις των τεσσάρων δημάρχων στην ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας με τελευταία αυτή του Στέλιου Αγγελούδη στις 29 Απριλίου. Στην επιστολή του προς τον κ. Κικίλια σε αυστηρό τόνο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανέφερε μεταξύ άλλων πως και παλιότερα, στον προκάτοχο του κ. Κικίλια είχε επισημάνει την ανάγκη συμπερίληψης της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με τις Σποράδες γενικότερα στις επιδοτούμενες γραμμές, «γεγονός που θα συμβάλει στην ενίσχυση της τουριστικής κίνησης και την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας του Μητροπολιτικού πόλου της Θεσσαλονίκης». Και επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Αγγελούδης πως «θεωρώ ότι η Θεσσαλονίκη και κατ’ επέκταση η Βόρεια Ελλάδα- δεν μπορεί να μείνει χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση και δεν είναι προς όφελος κανενός η πόλη να διαπραγματεύεται κάθε χρόνο το αυτονόητο αίτημα και δικαίωμα, για ενίσχυση της θαλάσσιας τουριστικής μεταφοράς και κινητικότητας, που αποτελεί εθνική στρατηγική επιλογή και συμβάλλει καθοριστικά στο ΑΕΠ και την εθνική οικονομία γενικότερα». Με την επιστολή ο κ. Αγγελούδης ζητούσε από τον υπουργό Ναυτιλίας την άμεση ένταξη της γραμμής στις επιδοτούμενες.
Για το ίδιο θέμα, υπήρξε ανάλογη επιστολή τον Ιούλιο του 2024 αλλά και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Μάλιστα, στις 20/12/2024 την επιστολή έστειλε ο δήμαρχος Σκιάθου, Θεόδωρος Τζούμας και συνυπέγραφαν οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Σκοπέλου και Αλοννήσου. Ακολούθησε επιστολή για το ίδιο θέμα του Στέλιου Αγγελούδη στις 20/02/2025.
Ζητούν μόνιμη σύνδεση
Μιλώντας στην «ΜτΚ» ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας του δήμου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Γάκης επισημαίνει πως αίτημα της διοίκησης του δήμου είναι αφενός η μόνιμη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τις Σποράδες και όχι κάθε χρόνο να επανέρχεται το ζήτημα και να συζητιέται εκ νέου και αφετέρου, το σκάφος που θα πραγματοποιεί τα δρομολόγια να εξυπηρετεί ταξίδι μικρής χρονικής διάρκειας. «Αν υπάρξει απόφαση για μόνιμη και σταθερή σύνδεση η διαδρομή Θεσσαλονίκη-Βόρειες Σποράδες μπορεί να περιληφθεί στα προγράμματα των tour operators και εκείνοι να τα προωθήσουν στη διεθνή αγορά» εξηγεί ο κ. Γάκης.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Σκιάθου Θεόδωρος Τζούμας αναφέρει πως η επιδότηση της γραμμής είναι αναγκαία, ώστε να παραμένει το εισιτήριο σε χαμηλή τιμή. «Η γραμμή έχει μεγάλη απήχηση. Πρέπει να αντιμετωπιστούν όσα ζητήματα προέκυψαν και να ανακοινωθεί η σύνδεση των νησιών μας με τη Θεσσαλονίκη. Θα πρέπει οι σχετικές διαδικασίες που απαιτούν χρόνο και γραφειοκρατία να προχωρήσουν νωρίτερα σε ό,τι αφορά την επόμενη χρονιά, ώστε να μην υπάρξει χαμένος χρόνος» εξηγεί ο δήμαρχος Σκιάθου συμπληρώνοντας ότι υπάρχει αγωνία στους επαγγελματίες του τουρισμού στο νησί του και ανησυχία από την καθυστέρηση των σχετικών ανακοινώσεων.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Σκοπέλου, Σταμάτης Περίσσης που σχολιάζει στην «ΜτΚ» πως η ακτοπλοϊκή σύνδεση είναι «απαραίτητη για την οικονομία, τον τουρισμό και την ανάπτυξη των νησιών μας».
Οι καθυστερήσεις που υπάρχουν κάθε χρόνο δεν επιτρέπουν τις εμπρόθεσμες κρατήσεις, εξηγεί από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου, Μαίρη Διαμάντη. «Η γραμμή είναι κερδοφόρα γιατί διευκολύνει τόσο τους Θεσσαλονικείς όσο και τους νησιώτες. Καλό θα ήταν οι αποφάσεις να λαμβάνονται κάθε Οκτώβριο ώστε κι εμείς, και οι δήμοι και οι επιχειρήσεις να είναι προετοιμασμένες στην έναρξη της σεζόν. Ενισχύει πολύ και τον τουρισμό από τα Βαλκάνια το απευθείας καράβι από την Θεσσαλονίκη» λέει η κ. Διαμάντη.
*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 11.05.2025
Θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22/5/2025 από τις 9π.μ. έως την 1μ.μ. στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου
Ο Στέλιος Αγγελούδης θα συμμετάσχει σε μαθητική θεατρική παράσταση στις 20 Μαΐου
Της έστειλε μήνυμα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με την καταγγελία
Η εκδήλωση με θέμα «Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στους αγώνες για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία» έχει σκοπό να αναδείξει τη σύνδεση του Πανεπιστημίου με τις καθοριστικές ιστορικές στιγμές του 20ού αιώνα