Ψύλλοι στ’ Άχυρα: «Ίσως το πιο παλιομοδίτικο που έχουμε σαν μπάντα είναι ότι είμαστε παρέα»

Η ροκ μπάντα της Θεσσαλονίκης συμπληρώνει δέκα χρόνια διαδρομής και κάνει τον απολογισμό της στο emakedonia.gr

Δέκα χρόνια διαδρομής συμπληρώνoυν φέτος οι «Ψύλλοι Στ’ Άχυρα», η μπάντα που δημιουργήθηκε και δημιουργεί στη Θεσσαλονίκη σύγχρονη εναλλακτική ροκ. Την μεγάλη επέτειο γιορτάζουν με τρία back to back επετειακά λάιβ σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Λάρισα στις 13, 14 και 15 Μαρτίου αντίστοιχα. Λίγο πριν το τουρ και εν μέσω πυρετωδών προετοιμασιών, οι «Ψύλλοι» όπως πολλοί τους αποκαλούν, έκαναν τον απολογισμό τους στο emakedonia.gr.

Συναντηθήκαμε στα γνωστά «προβάδικα» της οδού Λαγκαδά, σημείο αναφοράς για τις μπάντες της Θεσσαλονίκης όπου εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες χτυπά ο παλμός των ερασιτεχνικών σχημάτων της πόλης. Αυτές οι παλιές και παρατημένες πολυκατοικίες, που τώρα κινδυνεύουν να μετατραπούν σε μοντέρνα συγκροτήματα Airbnb, αποτελούν για χρόνια στέγη και χώρο έκφρασης και συγχρωτισμού για τους μουσικούς της πόλης. Διατηρούν ακόμα κάτι αληθινό, κάτι παλιομοδίτικο, που θυμίζει άλλες εποχές, πιο παρεΐστικες, και πιο… αναλογικές. 

Ήταν εκεί και οι πέντε: ο τραγουδιστής και κιθαρίστας Ηρακλής Δαΐτσης, ο κιθαρίστας Νίκος Βρύζας, ο μπασίστας Χάρης Κατόπης, ο ντράμερ Σάκης Δρακούλης και ο τρομπετίστας Γιώργος Λάλος, η τελευταία προσθήκη στο συγκρότημα. Είχαν μόλις τελειώσει την πρόβα και συζητούσαν για κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες του λάιβ. Μετά θα μπορούσαν να κάτσουν να τα λένε μέχρι το πρωί, -βλέπετε, δεν είναι από τις μπάντες που τελειώνουν τις πρόβες και χωρίζονται. Είναι πάνω απ’ όλα μια παρέα: μια παρέα μουσικών που βρήκαν κοινό τρόπο και τόπο έκφρασης. 

         Από αριστερά: Σάκης Δρακούλης, Γιώργος Λάλος, Νίκος Βρύζας, Ηρακλής Δαΐτσης, Χάρης Κοτόπης
Από αριστερά: Σάκης Δρακούλης, Γιώργος Λάλος, Νίκος Βρύζας, Ηρακλής Δαΐτσης, Χάρης Κοτόπης

 «Κάποιος μου ‘χε πει πως ίσως το πιο παλιομοδίτικο που έχουμε εμείς είναι ότι είμαστε παρέα. Αυτό δεν είναι δεδομένο για πολλές μπάντες» λέει κάποια στιγμή ο Ηρακλής. «Υπήρχε εξ αρχής ένας σεβασμός της ζωής του άλλου που θύμιζε παρέα και στα προβλήματα αλλά κυρίως στη χαρά - εκεί πιστεύω ότι φαίνονται οι φίλοι, όταν μπορούν να χαρούν με τη χαρά σου» συμπληρώνει. Αυτό είναι μάλλον και το πιο σημαντικό συστατικό τους και ένας από τους κυριότερους λόγους, αν όχι ο κυριότερος, που κατάφεραν να συμπληρώσουν δέκα χρόνια κοινής πορείας.

Κανείς από τους πέντε δεν βιοπορίζεται από τη μουσική και δεν είναι αυτός ο σκοπός τους. Κανείς τους όμως δεν την θεωρεί και ως ένα απλό χόμπι. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα συμμετέχουν και σε άλλα συγκροτήματα: ο Χάρης στους Rainyard και στους Volume Four που είναι ένα tribute στους Black Sabbath. O Γιώργος στους Dynamind Big Band και ο Νίκος στο πολυφωνικό σχήμα Κατά-Φωνή - το οποίο, σημειωτέον, είναι guest στο λάιβ της Πέμπτης, στο Rover. 

«Έχει ξεφύγει κατά πολύ από το χόμπι. Ασχολούμαστε, πειραματιζόμαστε, θέλουμε να το πάμε παρακάτω. Προσωπικά για μένα είναι λύτρωση» λέει ο Χάρης. «Για μένα η μπάντα είναι δημιουργία, αυτό που μου δίνει ένα λόγο ζωτικής σημασίας, δεν μπορώ να φανταστώ να μη το κάνουμε. Εδώ νιώθω ότι υπάρχω πραγματικά» προσθέτει ο Ηρακλής.

Για τον Γιώργο, είναι μια μορφή έκφρασης. «Έρχεσαι παίζεις, έχεις ιδέες, έχεις να πεις κάτι και όλοι μαζί κάνουμε κάτι όμορφο» λέει χαρακτηριστικά.

«Είναι έκφραση, είναι δημιουργία, είναι παρέα, είναι επίσης συνειδητή επιλογή» συμπληρώνει ο Νίκος. «Είναι κάτι που το έχεις αποφασίσει και το υπηρετείς που σημαίνει ότι δεν ξεσπάς πάντα, πλακώνεσαι στις πρόβες, κάνεις back to back ηχογραφήσεις, δεν είσαι πάντα χαρούμενος, θέλει προσήλωση. Μετά από δέκα χρόνια δεν μπορείς να είσαι πάντα ενθουσιασμένος, ειδικά αν δουλεύεις ταυτόχρονα - είμαστε και πέντε άνθρωποι, δεν γίνεται να έχουμε συνέχεια την ίδια διάθεση. Σκέφτεσαι ότι αυτό το πράγμα μακροπρόθεσμα το θέλω οπότε πάρα πολλές φορές θα το βάλω προτεραιότητα στη ζωή εις βάρος άλλων πραγμάτων».

 «Δε θα μπορούσα να κάνω μόνο μουσική» λέει ο Σάκης και οι περισσότεροι συμφωνούν. «Ήταν και είναι ένα σοβαρό χόμπι που πάντα θα θέλω να έχω. Δεν βλέπω την μπάντα σαν εκτόνωση ή σαν κάτι που θα με χαλαρώσει. Είναι πιο σοβαρό, έχει πολλά άχαρα. Εμένα η μπάντα με κάνει να παίζω μουσική κάτι που μου αρέσει και νιώθω πάντα ότι θα το κάνω όμως το πιο σημαντικό είναι ότι είμαστε παρέα. Δεν βρίσκομαστε μόνο για να κάνουμε πρόβες ή να παίξουμε λάιβ. Βρισκόμαστε τα Σαββατοκύριακα, στις εξόδους, στις εκδρομές. Ταιριάζουμε στη μουσική και στην καθημερινότητα» προσθέτει ο Σάκης.

Χωρίς πλάνο ή συγκεκριμένη καλλιτεχνική πρόταση

Από διαφορετικά μέρη και με διαφορετικές καταβολές και ακούσματα ο καθένας, όλοι τους γνωρίστηκαν στη Θεσσαλονίκη ως φοιτητές.

Η μπάντα πρακτικά δημιουργήθηκε το 2015 και ήταν μια ιδέα του Ηρακλή. Για ένα διάστημα έκαναν πρόβες και έπαιζαν χωρίς να έχουν όνομα. Κάποια στιγμή αναγκάστηκαν να βρουν ένα. «Ήταν κάπως καταπιεστικό για μας να βρούμε ένα όνομα. Κάναμε ήδη πρόβες και παίζαμε ήδη, ήταν το τελευταίο για εμάς» σχολιάζει ο Σάκης. 

«Θέλαμε να αποφύγουμε τη σχετικά άβολη ονομαδοσία της ελληνικής ροκ σκηνής αλλά μάλλον δε το πετύχαμε» λένε γελώντας. «Δεν δώσαμε πολλή σημασία. Είπε ο Ηρακλής κάποια στιγμή ότι τσάμπα σπαταλάμε τον χρόνο μας είναι σα να ψάχνουμε ψύλλους στ’ άχυρα και λέμε ‘α! καλό!. Ας κρατήσουμε αυτό, για την ώρα. Ε, και αυτό έμεινε τελικά παρά το γεγονός ότι ήταν και ένας γραφιστικός εφιάλτης» προσθέτουν. «Το όνομα αυτό αρμόζει στον χαρακτήρα της μπάντας που, όπως είπαμε, είναι πάνω απ’ όλα παρέα και όχι πρότζεκτ. Δεν είχαμε πλάνο ή συγκεκριμένη καλλιτεχνική πρόταση, αυτό μας έτυχε, αυτό κάναμε» συμπληρώνει ο Νίκος. Σήμερα τους αρέσει σαν όνομα, έχουν γίνει ένα με αυτό.   

Η προσθήκη της τρομπέτας με τον Γιώργο έγινε επίσημα το 2021. Ο ήχος τους αλλάζει και βρίσκει πιο πολύ την ταυτότητά του, όπως και οι ίδιοι. «Άλλαξε το ύφος και όχι το στυλ μουσικής» λέει ο Σάκης. «Γέμισε ο ήχος και έγινε πιο μελωδικός. Παίζουμε ελληνικό ροκ. Δεν θέλαμε να κάνουμε έκπτωση σε αυτό που κάναμε, ούτε θέλαμε να αλλάξουμε είδος προσθέτοντας ένα όργανο. Αλλάξαμε όλα τα παιξίματά μας σε σχέση με το πως βλέπαμε εμείς τον εαυτό μας μέσα στην μπάντα. Με την προσθήκη της τρομπέτας, είναι οριακά άλλος ήχος το πριν με το μετά» προσθέτει ο Ηρακλής. «Αυτές οι αλλαγές άλλωστε δεν γίνονται βάσει συζήτησης ή απόφασης, έρχονται φυσικά». συμπληρώνει ο Νίκος. 

Το δίλημμα Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Το δίλημμα Αθήνα - Θεσσαλονίκη δεν ήταν ποτέ αληθινό γι’ αυτούς, δεν τέθηκε ποτέ στην πραγματικότητα. Μπορεί η Θεσσαλονίκη να έχει «ταβάνι» αλλά στο κάτω-κάτω «γιατί να πρέπει όλοι να κατέβουν στην Αθήνα;» όπως είπαν χαρακτηριστικά. «Για μας δεν ήταν ποτέ σοβαρό δίλημμα. Εδώ δουλεύουμε, εδώ έχουμε τις ζωές μας, άρα αυτά που θα τραγουδήσουμε αφορούν σε αυτόν τον τόπο» λέει ο Ηρακλής. «Οι ζωές μας είναι στημένες εδώ. Δεν μένουμε εδώ για έναν λόγο, όλα είναι εδώ» προσθέτει ο Σάκης.

Δισκογραφία

Οι Ψύλλοι στ’ Άχυρα μέχρι σήμερα έχουν βγάλει δύο φυσικούς δίσκους, Το 2018 κυκλοφόρησε ομώνυμος δίσκος από την puzzlemusik. Θα ακολουθήσει η συμμετοχή τους στη συλλογή «15 χρόνια puzzlemusik» (2021). Το 2024 κυκλοφόρησε ο δίσκος «Επτά μέρες ντροπής» που εμπεριέχει τα τέσσερα τραγούδια του ΕP «Όγδοη Ημέρα» που είχε κυκλοφορήσει ψηφιακά το 2022 και ακόμα τέσσερα κομμάτια. Πριν λίγες εβδομάδες κυκλοφόρησαν το «Οξυγόνο», το τραγούδι που έκαναν για τα Τέμπη με τους μαθητές του 81ου δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης. Αυτή τη περίοδο δουλεύουν πάνω στον νέο τους δίσκο, έχουν ήδη δύο νέα τραγούδια τα οποία μάλιστα θα τα παρουσιάσουν στα επερχόμενα λάιβ τους.

480753043-1146230400847551-2011991574359635957-n.png?v=0

INFO

Ψύλλοι Στ' Άχυρα
Πέμπτη 13 Μαρτίου
Rover Bar
Doors: 20:30
Starts: 21:30
Είσοδος: 5€
Προπώληση στο Cometogether.live

Loader