Πυρκαγιές Μας άφησαν και διοξίνες

- Newsroom

Η μεταφορά των τοξικών ουσιών στις καλλιέργειες και τα ζώα θα σημάνει μια δεύτερη μεγάλη καταστροφή στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, με νέες επιπτώσεις στην οικονομία, το περιβάλλον, την κοινωνική συνοχή και τη δημόσια υγεία

Έρευνες στις ΗΠΑ έδειξαν ότι οι πυρκαγιές των δασών είναι υπεύθυνες για τις μισές εκπομπές διοξινών της χώρας

Επικίνδυνη ποσότητα διοξινών έχει απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν τον περασμένο Αύγουστο, κάνοντας στάχτη περισσότερα από 2 εκατομμύρια στρέμματα δάσους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων οι διοξίνες που απελευθερώθηκαν ισοδυναμούν με τις εκπομπές διοξινών για ένα ολόκληρο χρόνο από το σύνολο των βιομηχανικών μονάδων της Γερμανίας!

Της Στελίνας Μαργαριτίδου

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών Κεντρικής Δυτικής Μακεδονίας Δρ χημικός περιβαλλοντολόγος Κώστας Νικολάου επισημαίνει σε ανακοίνωσή του την έλλειψη συστήματος μέτρησης των διοξινών και των φουρανίων που έχουν ελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο και την Εύβοια.

Σε κείμενό του με τίτλο "αναμενόμενες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία από τις πρόσφατες πυρκαγιές στα ελληνικά δάση", ο κ. Νικολάου αναφέρει:
"Οι επιπτώσεις της απώλειας αυτών των δασών στη διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας, την υποβάθμιση του ελληνικού περιβάλλοντος, την οικονομία, την αγροτική παραγωγή, την κοινωνική συνοχή, τις πλημμύρες και το μικροκλίμα των περιοχών που επλήγησαν έχουν εντοπιστεί σε γενικό επίπεδο και έχουν ήδη προταθεί κατευθύνσεις και άξονες για προγράμματα αποκατάστασης.
Οι επιπτώσεις όμως από τις εκπομπές ρύπων που προέκυψαν από την καύση της βιομάζας αυτών των δασών δεν έχουν εντοπισθεί και δεν έχει προταθεί κανένα μέτρο για την αποκατάστασή τους.

Συγκεκριμένα, με την πυρκαγιά ενός δάσους και την καύση της βιομάζας του εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα τεράστιες ποσότητες αερίων ρύπων, αιωρούμενων σωματιδίων και ιπτάμενης τέφρας. Στα σωματίδια και την ιπτάμενη τέφρα περιλαμβάνεται και μεγάλος αριθμός οργανικών ενώσεων, που αν και βρίσκονται σε μικρές ποσότητες, είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την υγεία εξαιτίας της τοξικότητάς τους. Μερικές από αυτές είναι οι πολυχλωριωμένες διβενζο-διοξίνες (PCDD), τα πολυχλωριωμένα διβενζο-φουράνια (PCDF) και οι πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες (ΠΑΥ).

Ειδικότερα, οι διοξίνες και τα φουράνια έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Αποτελούν μια γενική ομάδα 210 πολύ τοξικών, χλωριωμένων αρωματικών υδρογονανθράκων. Η ομάδα αυτή αποτελείται από 75 είδη διοξινών και 135 είδη φουρανίων. Είναι ιδιαίτερα σταθερές στο περιβάλλον και έχει βρεθεί ότι στις περιοχές που εκπέμπονται, διασπείρονται στο έδαφος, στα νερά, στις καλλιέργειες και στα ζώα των περιοχών που θα δεχθούν επιβάρυνση. Δεν διασπώνται εύκολα και συσσωρεύονται στο λίπος (ζώων και ανθρώπων) και μπορούν να προκαλέσουν μεταλλάξεις και τερατογενέσεις. Το ίδιο ισχύει και για τους πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες, που είναι ουσίες καρκινογόνες και μεταλλαξιγόνες.

Διεθνείς επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι πυρκαγιές των δασών αποτελούν μια πολύ σημαντική πηγή διοξινών στο περιβάλλον. Για παράδειγμα, έρευνες στις ΗΠΑ έδειξαν ότι οι πυρκαγιές των δασών είναι υπεύθυνες για τις μισές εκπομπές διοξινών της χώρας. Δηλαδή, οι εκπομπές διοξινών από τις πυρκαγιές δασών είναι όσες και οι εκπομπές από όλες τις άλλες ανθρωπογενείς πηγές".

ΜΕΤΡΗΣΗ ΔΙΟΞΙΝΩΝ
ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΣΗΣ

"Χρησιμοποιώντας υπολογιστική μεθοδολογία, που προέκυψε από πρόσφατα δημοσιευμένες διεθνείς επιστημονικές έρευνες, προκύπτει ότι η ποσότητα διοξινών που διέφυγε στο περιβάλλον από τις πυρκαγιές των δασών στην Πελοπόννησο και Εύβοια είναι της τάξης των 100 γραμμαρίων ισοδύναμης τοξικότητας (100 gr-TEQ). Η ποσότητα αυτή είναι περίπου ίση με τις ετήσιες βιομηχανικές εκπομπές διοξινών της Γερμανίας", τόνισε ο κ. Νικολάου.

Υπάρχουν προγράμματα απορρύπανσης και αποκατάστασης που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε περίπτωση μιας τέτοιας έκτασης καταστροφής.
Το πρώτο και το βασικότερο μέλημα πάντως σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Χημικών Κώστα Νικολάου, "είναι να εντοπιστεί το μέγεθος της ρύπανσης. Για να γίνει αυτό απαιτείται η εφαρμογή μοντέλου διασποράς του τοξικού νέφους για όλες τις ημέρες και ώρες που διήρκεσε η κάθε πυρκαγιά, προκειμένου να εντοπισθούν οι περιοχές που επλήγησαν από το νέφος, καθώς και ο βαθμός επιβάρυνσής τους. Με βάση τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από το μοντέλο διασποράς, απαιτείται να ληφθούν δείγματα από το έδαφος, τα νερά, τις καλλιέργειες και τα ζώα των περιοχών που επλήγησαν και να γίνουν χημικές αναλύσεις προκειμένου να προσδιορισθούν οι συγκεντρώσεις για τις σημαντικότερες από τις προαναφερόμενες τοξικές ουσίες.

Στη συνέχεια, εφόσον και όπου οι συγκεντρώσεις βρεθούν να είναι επικίνδυνες για τη Δημόσια Υγεία χρειάζεται να εφαρμοσθεί ευρύ πρόγραμμα απορρύπανσης και αποκατάστασης, διότι διαφορετικά η μεταφορά των τοξικών ουσιών από το έδαφος και τα νερά στα προϊόντα των αγροτικών καλλιεργειών και στα ζώα θα σημάνει για τις περιοχές αυτές μια δεύτερη μεγάλη καταστροφή με νέες επιπτώσεις στην οικονομία, το περιβάλλον, την κοινωνική συνοχή και τη δημόσια υγεία".

Loader