Ρόδη Κράτσα: Επαναδιαπραγμάτευση όταν θα είμαστε έτοιμοι

- Newsroom

Στην ανάγκη προώθησης διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων αναφέρεται η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ρόδη Κράτσα μιλώντας στη «ΜτΚ»



Συνέντευξη στον Βαγγέλη Πλάκα
plakasv@gmail.com

Η ίδια διαβλέπει περιθώρια παράτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα, σημειώνει ωστόσο πως η επαναδιαπραγμάτευση πρέπει να γίνει την ώρα που η χώρα θα είναι έτοιμη, με αποφάσεις πολιτικές και μεταρρυθμίσεις. Η πρώην αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου επισημαίνει ακόμη πως «ο μόνος τρόπος να πάει μπροστά το κυβερνητικό εγχείρημα είναι να στηριχθούν οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές ξεκινώντας από το δημόσιο, ξεπερνώντας το πολιτικό ταμπού σύμφωνα με το οποίο οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι στο απυρόβλητο, ενώ η ανεργία στον ιδιωτικό τομέα καλπάζει». Σημειώνει επίσης πως η αγορά και η δημοσιονομική προσαρμογή θέλουν ρευστότητα και παρουσιάζει το κλίμα που υπάρχει στην ΕΕ για την Ελλάδα.

Με αφορμή τη νέα επίσκεψη της τρόικας, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια εξεύρεσης των 11,5 δισ. ευρώ. Από πού πρέπει και μπορεί να βρεθούν; Υπάρχει περιθώριο για άλλα μέτρα και οριζόντιες περικοπές;
Είναι γεγονός ότι οι θυσίες δεν έχουν τελειώσει. Το ΔΝΤ προέβλεπε για φέτος ύφεση περίπου στο 3,5%, ενώ τώρα η οικονομία συρρικνώνεται με ετήσιο ρυθμό άνω του 7%. Οι αστοχίες των μέτρων που έχουν εφαρμοστεί στο παρελθόν δημιουργούν τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, στον οποίο έχει παγιδευτεί η ελληνική οικονομία. Αλλά οι θυσίες πρέπει να είναι δίκαιες, να μη θίγουν οριζόντια όλες τις κατηγορίες και να συνοδεύονται από πλαίσιο αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας, αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος με λιγότερο και καλύτερο κράτος, περιορισμό και εξορθολογισμό των δαπανών, πάταξη της φοροδιαφυγής και μεταρρυθμίσεις στην αγορά, που θα φέρουν ανταγωνιστικότητα στην οικονομία μας, επενδύσεις, θέσεις απασχόλησης. Όσο πιο γρήγορα υλοποιηθούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, τόσο λιγότερες περικοπές θα απαιτηθούν, γιατί θα αρχίσει να κινείται η οικονομία και να δημιουργούνται έσοδα. Και κάτι ακόμη. Απαιτούνται πατριωτικές πρωτοβουλίες και κοινωνική αλληλεγγύη από αυτούς που πλήττονται λιγότερο, που έχουν ποικίλες δυνατότητες επενδύσεων, προβολής της χώρας κλπ. Βλέπουμε τις διάφορες πρωτοβουλίες των ομογενών ή των ελλήνων εφοπλιστών και εύχομαι αφενός να έχουν γρήγορα εφαρμογές και αποτελέσματα, αφετέρου να ακολουθήσουν και άλλες. Η Ελλάδα έκανε μία επιλογή. Σωστή επιλογή. Να παραμείνει στην ευρωζώνη, στον πυρήνα της ΕΕ. Πρέπει να σταθούμε όλοι στο ύψος των απαιτήσεων αυτού του δρόμου.

Υπάρχει προσπάθεια για μείωση του δημοσίου με συγχωνεύσεις και καταργήσεις. Με το προσωπικό τι γίνεται; Μπορεί να υπάρξουν απολύσεις;
Όλοι αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει ανάγκη μείωσης του δημοσίου τομέα και συγχρόνως εκσυγχρονισμού και αύξησης της παραγωγικότητάς του. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα απολύσεις παντού. Υπάρχουν δημόσιοι οργανισμοί που κοστίζουν υπερβολικά, έχουν πολλούς υπαλλήλους χωρίς αντικείμενο εργασίας και θα μπορούσαν να κλείσουν ή να συγχωνευτούν. Υπάρχουν όμως και υπηρεσίες που έχουν ανάγκη ανάπτυξης και προσωπικού. Ο μόνος τρόπος να πάει μπροστά το κυβερνητικό εγχείρημα είναι να στηριχθούν οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές ξεκινώντας από το δημόσιο, ξεπερνώντας το πολιτικό ταμπού σύμφωνα με το οποίο οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι στο απυρόβλητο, ενώ η ανεργία στον ιδιωτικό τομέα καλπάζει. Προσωπικά πιστεύω ότι αν εμείς τώρα παρουσιάσουμε ένα σχέδιο μείωσης του δημοσίου με κλείσιμο υπηρεσιών, μείωση των δαπανών λειτουργικότητας αλλά και των υπαλλήλων λόγω συνταξιοδότησης, 30.000 δημοσίων υπαλλήλων τον χρόνο ενώ οι προσλήψεις θα είναι ένας για κάθε δέκα που φεύγουν, δηλαδή καθαρή μείωση 27.000 δημοσίων υπαλλήλων τον χρόνο, και αν προχωρήσουμε σε σοβαρές αποκρατικοποιήσεις, η άποψη των εταίρων για την πορεία της χώρας θα αλλάξει άρδην και δεν θα απαιτηθούν οριζόντιες απολύσεις. Όσο δεν λαμβάνονται αποφάσεις για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, οι αλλαγές δεν θα προχωρούν, ούτε και οι αποκρατικοποιήσεις, ούτε η απορρόφηση του ΕΣΠΑ, ενώ η δημοσιονομική προσαρμογή και η ανάπτυξη δεν θα επιτυγχάνονται.

Πιστεύετε ότι η προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου πρέπει να ξεκινήσει άμεσα;
Πρέπει να γίνει όταν θα είμαστε σε θέση να διαπραγματευτούμε, δηλαδή να πείσουμε ότι είμαστε αξιόπιστοι και αποτελεσματικοί. Γι’ αυτό πρέπει να προχωρήσουν οι αλλαγές γρήγορα, γιατί ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά. Η προετοιμασία για την επαναδιαπραγμάτευση ήδη γίνεται. Σ’ αυτή την προετοιμασία του ευνοϊκού κλίματος θα συμβάλουν και οι επαφές υψηλού επιπέδου που αναμένεται να έχει ο πρωθυπουργός με ηγέτες χωρών-μελών και θεσμικών οργάνων. Η συζήτηση με την τρόικα αναμένεται να διεξαχθεί ήδη επί ενός «εναλλακτικού», όπως χαρακτηρίζεται, «μεσοπρόθεσμου σχεδίου», που τυγχάνει επεξεργασίας από το επιτελείο του πρωθυπουργού και την κυβέρνηση φυσικά, και θα έχει ως άξονα την αστοχία των προβλέψεων της τρόικας για την ύφεση, αλλά και εναλλακτικά σενάρια εξοικονόμησης δαπανών.

Έχει βελτιωθεί το κλίμα στην ΕΕ για την Ελλάδα ή παραμένει το ίδιο, δεδομένων των νέων σκληρών δηλώσεων από ΔΝΤ και Γερμανία;
Είναι ξεκάθαρο ότι, από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης και μετά, το κλίμα στην ΕΕ αλλά και διεθνώς είναι σαφώς βελτιωμένο για την Ελλάδα. Η σταθερότητα και η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για αλλαγές και ανάπτυξη έλκουν το ενδιαφέρον εταίρων και ξένων. Όλοι έχουν συμφέρον να τα πάει καλά η Ελλάδα, έστω και αν μερικές δηλώσεις εταίρων είναι άγαρμπες, παριστάνουν τον μπαμπούλα, δεν συμβάλλουν δημιουργικά και πρέπει να σταματήσουν. Κατά την άποψή μου όμως δεν έχουν κακές προθέσεις και δεν υπονοούν αλλαγή διαθέσεων από τα συμφωνηθέντα. Η πρόσφατη επίσκεψη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ κ. Κλίντον, συνοδεία ομογενών επιχειρηματιών, ήταν ιδιαίτερα σημαντική, αφού η Ελλάδα πρέπει να μπει το ταχύτερο δυνατό ξανά στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη. Σ’ αυτή τη συγκυρία η Ελλάδα χρειάζεται ενέσεις εμπιστοσύνης και επαφές με διεθνείς παράγοντες που θα λειτουργήσουν θετικά στην πορεία ανόρθωσης της ελληνικής εικόνας και οικονομίας. Αυτό προσπαθώ να κάνω κι εγώ στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και αρμοδιοτήτων μου σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Από τις επαφές που έχετε, θεωρείτε πως υπάρχουν περιθώρια παράτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής;
Πιστεύω βάσιμα ότι υπάρχουν περιθώρια και πρέπει να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την επίτευξη του στόχου, της δημιουργίας δηλαδή αυτών των συνθηκών παράτασης. Στις διαπραγματεύσεις η ελληνική πλευρά θα πρέπει να προτάξει την ανάγκη επιμήκυνσης του προγράμματος κατά δύο χρόνια, ώστε η δημοσιονομική προσαρμογή να γίνει πιο ομαλά και ταυτόχρονα να υπάρχει χρόνος για να φανούν τα θετικά αποτελέσματα στην οικονομία και την αγορά εργασίας από την εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών και επενδυτικών πρωτοβουλιών. Απαραίτητο είναι επίσης να εξασφαλιστεί ρευστότητα στην αγορά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την καταβολή τμήματος των δόσεων της δανειακής σύμβασης για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Χρειάζεται λοιπόν αλληλοκατανόηση, συνεργασία και αλληλεγγύη με τους εταίρους και δανειστές μας, για να βγούμε εμείς από το τούνελ και να συμβάλουμε παράλληλα στην αντιμετώπιση της κρίσης της ευρωζώνης, που γίνεται όλο και σοβαρότερη. Ας είμαστε αισιόδοξοι και αποφασισμένοι.

Loader