Ρόδος: Ένοχη η ναυαγοσώστρια για τον πνιγμό 3χρονου σε πισίνα ξενοδοχείου το καλοκαίρι του 2020

Δεν ήταν στο πόστο της ενώ είχε βάρδια - Αθώοι οι λοιποί κατηγορούμενοι

- Newsroom

Oλοκληρώθηκε την Τετάρτη το απόγευμα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου η ποινική διαδικασία για την υπόθεση θανάτου ενός τρίχρονου αγοριού το καλοκαίρι του 2020 σε ξενοδοχείο του νησιού, προκαλώντας έντονη συγκίνηση και συζητήσεις γύρω από την ασφάλεια σε τουριστικά καταλύματα. Το παιδί, που βρισκόταν σε διακοπές με την οικογένειά του, πνίγηκε σε πισίνα του ξενοδοχείου, γεγονός που οδήγησε στην άσκηση ποινικών διώξεων κατά τεσσάρων ατόμων.

Οι κατηγορίες

Το δικαστήριο καταδίκασε μία από τις κατηγορούμενες, την επιβλέπουσα ναυαγοσώστρια, κρίνοντάς την ένοχη για αμέλεια κατά την άσκηση των καθηκόντων της. Σύμφωνα με την απόφαση, η συγκεκριμένη εργαζόμενη έπρεπε να επιβλέπει την παιδική πισίνα και τη διπλανή δεξαμενή ενηλίκων, όπου σημειώθηκε το περιστατικό. Της αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή.

Οι υπόλοιποι τρεις κατηγορούμενοι - η προϊσταμένη των ναυαγοσωστών, ο υπεύθυνος λειτουργίας των δεξαμενών και ο διευθυντής του ξενοδοχείου - απαλλάχθηκαν από κάθε κατηγορία. Στην περίπτωση του διευθυντή, το κατηγορητήριο είχε ήδη κηρυχθεί άκυρο. Για τους άλλους δύο, το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρχαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ποινική ευθύνη ή γνώση για τις παραλείψεις που οδήγησαν στο τραγικό συμβάν.

Το χρονικό της τραγωδίας

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 3 Αυγούστου 2020, όταν το παιδί εισήλθε σε πισίνα βάθους 1,35 μέτρων που θεωρητικά δεν ήταν σε λειτουργία, αλλά δεν ήταν επαρκώς αποκλεισμένη ή επιτηρούμενη. Το παιδί υπέστη παραπνιγμό και μεταφέρθηκε αρχικά στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου και στη συνέχεια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου κατέληξε στις 31 Αυγούστου λόγω δευτερογενούς πνιγμού.

Καθοριστικό για την απόφαση του δικαστηρίου ήταν το γεγονός ότι, σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασίας, η καταδικασθείσα ναυαγοσώστρια όφειλε να βρίσκεται στο πόστο της μέχρι τις 17:35, ωστόσο κατά τον κρίσιμο χρόνο απουσίαζε αδικαιολόγητα. Το δικαστήριο έκρινε πως η παρουσία της θα μπορούσε να είχε αποτρέψει την είσοδο του παιδιού στην επικίνδυνη δεξαμενή και, ενδεχομένως, να είχε σώσει τη ζωή του.

Με πληροφορίες από το dimokratiki.gr

Loader