- Newsroom
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε Ψήφισμα με το οποίο παρατείνεται έως τις 15 Ιανουαρίου 2026 η υποχρέωση του Γενικού Γραμματέα για τακτική ενημέρωση σχετικά με τις απειλές κατά της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως προβλέπεται στην παράγραφο 10 του Ψηφίσματος 2722 (2024). Το σχέδιο Ψηφίσματος κατατέθηκε από την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες και εγκρίθηκε με 12 ψήφους υπέρ και 3 αποχές.
Από την ψηφοφορία απείχαν η Ρωσία, η Κίνα και η Αλγερία. Η Ρωσία εξέφρασε επιφυλάξεις για κάποιες διατυπώσεις του Ψηφίσματος, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να εκληφθεί ως έμμεση νομιμοποίηση στρατιωτικών ενεργειών, που παραβιάζουν την κυριαρχία της Υεμένης.
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Ευάγγελος Σεκέρης, δήλωσε ότι η προστασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα είναι κρίσιμη για τις παγκόσμιες εμπορικές αλυσίδες και ότι οι επιθέσεις των Χούθι αποτελούν σοβαρή πηγή ανασφάλειας και αυξημένου οικονομικού κόστους διεθνώς. Χαιρέτισε την ανανέωση της εντολής ενημέρωσης ως ένδειξη ενότητας του Συμβουλίου απέναντι σε μια κοινή απειλή.
"Εκφράζουμε την εκτίμησή μας προς όλα τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου που εξακολουθούν να προσφέρουν τη σταθερή δέσμευση και υποστήριξή τους σε αυτό το Ψήφισμα" ανέφερε.
Ο κ. Σέκερης τόνισε ότι οι πρόσφατες απρόκλητες επιθέσεις εναντίον δύο εμπορικών πλοίων που διέπλεαν την περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας — συγκεκριμένα των M/V Magic Seas και Eternity C — "αποτελούν ξεκάθαρη απόδειξη της διαρκούς επιθετικότητας και αποσταθεροποιητικού ρόλου των Χούθι, καθώς και της ανάγκης να διατηρηθεί ο μηχανισμός αναφοράς".
"Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για οποιαδήποτε επίθεση κατά της ζωής και της ασφάλειας αθώων ναυτικών, των οποίων η συμβολή στο διεθνές θαλάσσιο εμπόριο είναι αναντικατάστατη" ανέφερε ο κ. Σέκερης.
Ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος τόνισε, επίσης, ότι "η ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα και η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας πρέπει να διασφαλιστούν, καθώς αποτελούν θεμέλια για τη σταθερότητα των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων και την ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας".
Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε, οι επιθέσεις των Χούθι συνεχίζουν να καλλιεργούν δυσπιστία και φόβο στην παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα. Αν η περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, ένας κρίσιμος διεθνής θαλάσσιος διάδρομος, πρόσθεσε ο κ. Σέκερης, υποβαθμιστεί περαιτέρω, η διεθνής κοινότητα θα εκτεθεί σε εντονότερους κινδύνους ασφάλειας και οικονομικής αβεβαιότητας.
"Καλούμε όλα τα κράτη-μέλη να σεβαστούν και να εφαρμόσουν πλήρως το στοχευμένο εμπάργκο όπλων που θεσπίστηκε με το Ψήφισμα 2216 (2015) του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα επακόλουθα Ψηφίσματα. Όλες οι επιθέσεις κατά εμπορικών και πλοίων μεταφοράς αγαθών πρέπει να σταματήσουν αμέσως, προκειμένου να αποκατασταθούν η σταθερότητα και η ευημερία στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και πέραν αυτής" σημείωσε ο κ. Σέκερης.
Η Κίνα υπογράμμισε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που επικαλείται το Ψήφισμα δεν αντιμετωπίζουν τις βαθύτερες αιτίες της κρίσης, συνδέοντας ευθέως την ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα με τη σύγκρουση στη Γάζα. Η Αλγερία τόνισε με τη σειρά της ότι το κείμενο του Ψηφίσματος παραλείπει οποιαδήποτε αναφορά στις επιχειρήσεις στη Γάζα, παραβλέποντας - όπως είπε - μια καθοριστική διάσταση της κρίσης.
Η Αναπλ. Μόνιμη Αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών, πρέσβης Ντόροθι Σέι, κατήγγειλε με έντονο τρόπο τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη βύθιση δύο ελληνόκτητων εμπορικών πλοίων και την απώλεια ζωών ναυτικών.
Τόνισε ότι οι επιθέσεις αυτές "φέρουν την υπογραφή του Ιράν" και προειδοποίησε ότι "οι τρομοκρατικές πράξεις που διαπράττουν οι Χούθι αποτελούν άμεση απειλή για τη διεθνή ασφάλεια και πρέπει να αντιμετωπιστούν συλλογικά".
Το Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας αποσκοπεί στη συνέχιση της αυξημένης παρακολούθησης της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα, μέσω μηνιαίων αναφορών του Γενικού Γραμματέα και καλεί σε άμεση διακοπή των επιθέσεων, απελευθέρωση των απαχθέντων μελών πληρωμάτων και αποφυγή περαιτέρω στρατιωτικής κλιμάκωσης.