Σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή και μηδαμινές ποσότητες στα κεράσια της Πέλλας

Ζημιές στις καλλιέργειες

- Newsroom

Της Δέσποινας Βογιατζόγλου

Το φαινόμενο της ακαρπίας που σε πολλές περιοχές της Πέλλας αγγίζει το 90% έως και 100% στις καλλιέργειες κερασιών μετά τα αλλεπάλληλα «χτυπήματα» του καιρού των περασμένων εβδομάδων, δημιουργούν ντόμινο προβλημάτων για τους αγρότες της περιοχής. Χαμηλές θερμοκρασίες έως και -4,2 βαθμούς κελσίου και παγετός σε συνδυασμό με τις έντονες βροχοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα οι πρώιμες και μεσοπρώιμες ποικιλίες κερασιών και βερίκοκων να καταστραφούν. Και ενώ τις προηγούμενες χρονιές η συγκομιδή είχε ξεκινήσει από τις αρχές Μάϊου, τη φετινή χρονιά οι λίγες ποσότητες εκτινάσσουν μέχρι στιγμής τις τιμές των κερασιών στα ύψη.

Το αυξημένο κόστος παραγωγής, η ενεργειακή κρίση και η κρίση στο ζήτημα των εργατικών χεριών δημιουργούν και φέτος ένα «εκρηκτικό μείγμα» στις τσέπες των παραγωγών κερασιού.

Στον Παλιό και Νέο Μυλότοπο Πέλλας, όπου καλλιεργούνται πάνω από 3.000 στρέμματα κερασιών, ο παγετός και στη συνέχεια οι βροχοπτώσεις που έπεσαν κατά την περίοδο της ανθοφορίας έχουν επιφέρει πλήγμα πάνω από 90% στο σύνολο της παραγωγής. Αναφερόμενος στις τιμές ο πρόεδρος του ΑΣ Μυλοτόπου, Ιωάννης Λυσίτσας, σημειώνει ότι οι παραγωγοί που συγκόμισαν τη Μεγάλη Εβδομάδα μικρές ποσότητες κερασιών, για παράδειγμα 100 κιλά, πούλησαν έως και 15 ευρώ το κιλό. «Σήμερα οι τιμές κυμαίνονται στα 7-8 ευρώ το κιλό, κάτι που δεν δικαιολογεί τις υπέρογκες τιμές των 16 και 17 ευρώ που ακούμε στο ράφι. Μεγάλη ζημιά έχουν και οι εταιρείες, καθώς όπως φαίνεται τα συσκευαστήρια δεν θα ανοίξουν αφού δεν συμφέρει να λειτουργήσουν για λίγες ποσότητες. Το ίδιο σκεφτόμαστε και για το διαλογητήριο του συνεταιρισμού μας, το οποίο ενδέχεται να μην ανοίξουμε» σημειώνει στη «ΜτΚ» ο Ι. Λυσίτσας.

Στο Αρσένι από τα 1.000 στρέμματα καλλιέργειας κερασιών, η ζημιά από τον ισχυρό παγετό του Μαρτίου αγγίζει το 80%. Η ίδια εικόνα παρατηρείται και στα βερίκοκα, καθώς, όπως αναφέρουν οι παραγωγοί, η συγκομιδή που παραδοσιακά ξεκινούσε από το πρώτο πενθήμερο του Μάϊου δεν έχει ξεκινήσει καν αφού οι πρώτες τη τάξει καλλιέργειες για την περιοχή βρίσκονται στο σημείο μηδέν.

«Αγρότες στην περιοχή του Αρσενίου μάζεψαν τις περασμένες μέρες το πολύ 50 κιλά κεράσια και τα πούλησαν προς 12 ευρώ το κιλό. Οι τιμές βέβαια πέφτουν όσο περνά ο καιρός στα 10 και 8 ευρώ το κιλό» δηλώνει στη «ΜτΚ» ο παραγωγός Νίκος Δημητριάδης.

Μέχρι στιγμής ο ΕΛΓΑ έχει προχωρήσει σε αναγγελίες ζημιάς και σε εκτιμήσεις στα κεράσια. Οι αγρότες ζητούν καταβολή προκαταβολών το συντομότερο για να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις τόσο για την καλλιέργεια αγροτικής γης όσο και για την ασφαλιστική κάλυψη όσον απασχοληθούν με εργασία στα χωράφια.

Σύσκεψη στην ΠΕ Ημαθίας για τα πυρηνόκαρπα

Σύσκεψη με θέμα την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος της επανεμφάνισης του φαινομένου της παραμόρφωσης των πυρηνοκάρπων και κυρίως των ροδακίνων πραγματοποιήθηκε στην Βέροια, με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης Λάζαρος Τσαβδαρίδης, οι βουλευτές Ημαθίας Αναστάσιος Μπαρτζώκας, Βασίλης Κοτίδης, εκπρόσωπος του βουλευτή Απόστολου Βεσυρόπουλου, οι δήμαρχοι Βέροιας και Αλεξάνδρειας Κώστας Βοργιαζίδης και Παναγιώτης Γκυρίνης, η αντιδήμαρχος Νάουσας Άννα Βασιλειάδου, οι εκπρόσωποι του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας Τάσος Χαλκίδης και Γιάννης Βράνας, ο πρόεδρος της ΕΚΕ Κώστας Αποστόλου και ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης .

Αφού αναλύθηκε από τους παριστάμενους το ανησυχητικό πρόβλημα όπως αυτό παρουσιάζεται στους οπωρώνες της Ημαθίας κατά τη νέα καλλιεργητική περίοδο, εξετάστηκαν οι δυνατότητες αντιμετώπισής του και αποφασίστηκαν τα κάτωθι:

-Να υπάρχει διαρκής ενημέρωση της ΔΑΟΚ Ημαθίας, για την εξέλιξη του φαινομένου, από τους παραγωγούς και από τις Συνεταιριστικές και Συνδικαλιστικές Οργανώσεις.

-Να πραγματοποιηθούν περαιτέρω ενέργειες για την αντιμετώπισή του έτσι ώστε να περιοριστεί η διάδοση του προβλήματος.

-Να ξεκινήσει η διαδικασία τροποποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης από το ΥΠΑΑΤ, για την ένταξη των προσβεβλημένων οπωρώνων σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης επιχορηγούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση .

-Να εξευρεθεί τρόπος πιστοποιημένης καταγραφής των προσβεβλημένων ποσοτήτων των ροδακίνων και απόσυρσής τους από την αγορά ή και χρησιμοποίησής τους για βιοαέριο.

-Να αποζημιωθούν οι αποσυρόμενες ποσότητες από κρατικά κονδύλια.

-Να ενημερωθούν οι παραγωγοί που θα υποβάλουν αίτημα για αναδιάρθρωση και θα ενταχθούν μετά από την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τα ποσά της επιχορήγησης καθώς και για τη διαδικασία που θα προβλεφθεί.

-Να υπάρχει διαρκής ενημέρωση της αντιπεριφέρειας Ημαθίας για κάθε εξέλιξη έτσι ώστε η άτυπη Ομάδα Διαχείρισης του προβλήματος να μπορεί να επιλαμβάνεται του θέματος έγκαιρα και αποτελεσματικά.

*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 18.05.2025

Loader