ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ Μετά τη δουλειά “πάμε σχολείο”

- Newsroom

Τρία σχολεία στην Εθνικής Αμύνης δίνουν τη δυνατότητα σε ανθρώπους που στο παρελθόν εγκατέλειψαν τα βιβλία, να επιστρέψουν σε αυτά

της Μαρίνας Σπύρου

Μία emo κι ένας ασπρομάλλης κύριος διπλανοί στο θρανίο; Ξενίζει. Τι κοινό μπορεί να έχουν; Την ίδια θέληση για μάθηση. Την ίδια όρεξη. Κανένας από τους δύο δεν πηγαίνει σχολείο επειδή πρέπει. Ξέρουν τι κάνουν και γιατί το κάνουν. Κι αν έχουν συναντήσει δυσκολίες στη ζωή τους, δεν το βάζουν κάτω. Η ηλικία και οι υποχρεώσεις τους δεν τους εμποδίζουν να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους. Να τελειώσουν το σχολείο. 
Το κουδούνι χτυπάει στις 19:10’ στο 1ο Εσπερινό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης. Το σχολείο θυμίζει κολέγιο. Προσεγμένο και βαμμένο, με πίνακες ζωγραφικής να κοσμούν τους τοίχους του, φιλοξενεί τους διψασμένους για μάθηση μαθητές του καθημερινά ως τις 22.30 περίπου το βράδυ. Το εσπερινό γυμνάσιο δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα το ημερήσιο. Ίσα ίσα. Οι μαθητές του παρακολουθούν θεατρικές παραστάσεις και προβολές ταινιών που λαμβάνουν χώρα στο σχολείο, πηγαίνουν εκδρομές, εκπαιδευτικές και μη. Η θετική διάθεση δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο των μαθητών του σχολείου αλλά και του διδακτικού προσωπικού του. Η διευθύντρια Μαρία Μπαγουράκη και οι καθηγητές βρίσκονται εμπράκτως κοντά στους 126 μαθητές του σχολείου, για να τους προσφέρουν τα μέγιστα στις λίγες ώρες που βρίσκονται εκεί. Η αγάπη για τη δουλειά που γίνεται δεν φαίνεται μόνο στην προσέλευση των μαθητών, αλλά και στα χαμόγελα που σχηματίζονται στα κουρασμένα πρόσωπά τους.

Ο πιο... παλιός, ο μαθητής Απαραίτητη προϋπόθεση για να φοιτήσει κάποιος σε εσπερινό γυμνάσιο είναι να εργάζεται ή να έχει κάρτα ανεργίας και να έχει συμπληρώσει τα 15 χρόνια του. Όριο ηλικίας δεν υπάρχει. Αυτήν τη στιγμή ο μεγαλύτερος σε ηλικία μαθητής είναι 60 ετών. Η διδακτέα ύλη είναι ίδια με του ημερήσιου γυμνασίου, με τη διαφορά ότι δεν γίνεται το μάθημα της γυμναστικής. Οι προσπάθειες του διδακτικού προσωπικού επικεντρώνονται στο να αφομοιώσουν οι μαθητές όσο το δυνατόν περισσότερα κατά τη διάρκεια της παράδοσης του μαθήματος. “Οι απαιτήσεις μας είναι μειωμένες, αφού ο χρόνος των μαθητών είναι περιορισμένος”, δηλώνει η κ. Μπαγουράκη.
Με τη δύναμη της θέλησης και το πείσμα για μάθηση, οι μαθητές των εσπερινών λυκείων καταφέρνουν, χωρίς καθόλου φροντιστήρια αλλά με πολύ κόπο, να πετύχουν το στόχο τους. Το απολυτήριο λυκείου ή την εισαγωγή τους σε κάποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Διαφορές με τα ημερήσια Στα εσπερινά λύκεια οι διαφορές είναι περισσότερες σε σχέση με τα ημερήσια. Η φοίτηση είναι τετραετής, αφού η α’ λυκείου είναι χωρισμένη σε δύο σχολικά έτη. Η διδακτέα ύλη είναι μειωμένη κατά ένα τέταρτο, ενώ οι θέσεις που διατίθενται από τα πανεπιστήμια είναι μία ή δύο, ανά τμήμα, για όλα τα εσπερινά σχολεία της χώρας. Οι μαθητές, όμως, των εσπερινών λυκείων δεν είναι υποχρεωμένοι να δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις για να αποκτήσουν το απολυτήριό τους. Στην πλειονότητά τους φοιτούν απλώς για να το αποκτήσουν. ‘Άνθρωποι που έχουν τελειώσει με τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις, εργαζόμενοι ή νέοι που θέλουν να καλυτερέψουν το μέλλον τους” είναι οι μαθητές των εσπερινών λυκείων, σύμφωνα με το διευθυντή του 1ου εσπερινού λυκείου Θεσσαλονίκης κ. Μπουτζιούκη.

Όνειρο ζωής Η Τούλα μεγαλώνει τους δύο γιους της, δουλεύει μέχρι τις 16.00 και θέλει να κάνει κάτι για τον εαυτό της, να αποκτήσει καλλιέργεια. Για εκείνη δεν είναι αργά να το κάνει. Από το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας άρπαξε και η ίδια την ευκαιρία να πραγματοποιήσει το όνειρο της ζωής της. Στην αρχή είχε άγχος, αφού έχει τουλάχιστον 20 χρόνια που εγκατέλειψε το σχολείο. Τώρα νιώθει δικαιωμένη. Στα παιδιά της αρέσει πολύ που η μητέρα τους πηγαίνει στο σχολείο και εκείνη ανυπομονεί να πάει η ώρα 16.30, για να αρχίσει το μάθημα.
Τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας δίνουν τη δυνατότητα σε ανθρώπους από 18 ετών και πάνω να αποκτήσουν απολυτήριο γυμνασίου, ισάξιο με αυτά των κανονικών σχολείων, μ’ έναν τρόπο διδασκαλίας, όχι μόνο πρωτότυπο αλλά και πρωτοποριακό. Η φοίτηση είναι διετής και τα μαθήματα διαρκούν 25 ώρες την εβδομάδα. Βιβλία δεν υπάρχουν, ούτε βαθμοί στο τέλος κάθε τετραμήνου. Οι ειδικά εκπαιδευμένοι καθηγητές χωρίζουν τα κλασικά μαθήματα του γυμνασίου σε θεματικές ενότητες και οι παραδόσεις γίνονται σε πρακτικό επίπεδο, με την υποστήριξη υλικού και την εκπόνηση εργασιών εκ μέρους των μαθητών, ενώ μετά το τέλος κάθε θεματικής ενότητας έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές εκδρομές. Η αξιολόγηση των μαθητών είναι περιγραφική.
Η επιτυχία του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τη διευθύντριά του Δάφνη Μεϊμαρίδου. έγκειται στο ότι “οι μαθητές είναι κατασταλαγμένοι, ξέρουν τι θέλουν”.

 

 

Loader