Σε εκπαιδευτικό κέντρο οίνου μετατρέπεται η Νάουσα

Νέες προοπτικές απασχόλησης διανοίγονται με την ελπιδοφόρα είδηση της ίδρυσης της μοναδικής στην Ελλάδα Ακαδημίας Οίνου

- Newsroom

Της Δέσποινας Βογιατζόγλου

Νέες προοπτικές απασχόλησης σε έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής καλλιέργειας και παραγωγής διανοίγονται με την ελπιδοφόρα είδηση της ίδρυσης της μοναδικής στην Ελλάδα Ακαδημίας Οίνου, με έδρα την πόλη της Νάουσας. Ύστερα από συντονισμένες ενέργειες του δημάρχου Νάουσας, Νίκου Κουτσογιάννη, και σε συνεργασία του υπουργείου Παιδείας, η πρωτοβουλία αυτή και σε συνδυασμό με την έλευση του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), συμβάλλει στη μετατροπή της πόλης σε εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο.

Για την ίδρυση της Ακαδημίας, το προσεχές διάστημα θα ενταθούν οι συνεργασίες μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με στόχο την περαιτέρω ανάδειξη του πολιτιστικού, αμπελοοινικού και ιστορικού πλούτου της περιοχής. Η Ακαδημία Οίνου θα εγκατασταθεί στη Νάουσα και θα προσφέρει ένα πρόγραμμα σπουδών που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της βιομηχανίας, με σκοπό την ανάπτυξη εξειδικευμένου προσωπικού για τις οινοπαραγωγικές μονάδες της Νάουσας και της χώρας γενικότερα.

Οι σπουδαστές της Ακαδημίας θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να εργασθούν σε έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής παραγωγής. Η ίδρυση της Ακαδημίας θα συμβάλει στην αναβάθμιση της Νάουσας και θα ενισχύσει τη θέση της ως «πόλης του Οίνου», όχι μόνο λόγω της παραγωγής ποιοτικών κρασιών, αλλά και για την επιστημονική προσέγγιση της οινοποίησης, ενώ θα προσφέρει περαιτέρω αναπτυξιακά και οικονομικά πλεονεκτήματα και δυνατότητες σε όλη την περιοχή.

«Η ίδρυση Ακαδημίας Οίνου στη Νάουσα είναι μία πολύ σημαντική είδηση για τον τόπο η οποία καταδεικνύει τη δέσμευσή μας πως ο δήμος θα προχωρήσει και το διάλειμμα αποτελεί οριστικά παρελθόν. Για να γίνει αυτό πράξη χρειάστηκαν εντατικές προσπάθειες τόσο με την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και τον κ. Πιερρακάκη, όσο και με τον υφυπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Βλάση. Η Ακαδημία Επαγγελματικής Κατάρτισης Οίνου θα εγκατασταθεί στη Νάουσα και θα είναι η μοναδική σχολή σε όλη τη χώρα πάνω σε αυτό το γνωστικό αντικείμενο, ενώ οι εκπαιδευόμενοι θα καταρτιστούν σε ένα πρόγραμμα σπουδών που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των επιχειρήσεων του κλάδου. Με αυτόν τον τρόπο, τεκμηριώνεται περίτρανα ο χαρακτηρισμός της Ηρωικής μας πόλης ως «Πόλης του Οίνου», καθώς πέρα από την παραγωγή του εξαιρετικού μας ξινόμαυρου, θα υπάρξουν σημαντικά αναπτυξιακά και οικονομικά πλεονεκτήματα για τους οινοπαραγωγούς και τους πολίτες του δήμου. Επιπροσθέτως, θα διαμορφωθεί και μία αντίστοιχη οινική κουλτούρα η οποία θα συμβάλει τα μέγιστα στη διασύνδεση του οίνου με το ιστορικό μας παρελθόν» αναφέρει σε δήλωσή του στη «ΜτΚ» ο δήμαρχος Νάουσας, Νίκος Κουτσογιάννης.

Ο ρόλος της ακαδημίας στην αναβάθμιση της οινικής κουλτούρας έχει απώτερο στόχο την ενίσχυση και την αναγνώριση της αξίας του ποιοτικού οίνου, συνδυάζοντας την παραγωγή με την πολιτισμική κληρονομιά και την ιστορική σημασία του. Ο ρόλος της στην ανάπτυξη μίας σύγχρονης οινικής κουλτούρας θα είναι καθοριστικός, παρέχοντας νέες ευκαιρίες και προοπτικές ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.

Η συμβολή της Ακαδημίας στην ανάδειξη της αξίας του ποιοτικού οίνου στη διαχρονικότητά του, με όλες τις πολιτισμικές και κοινωνικές συνδηλώσεις όπως η διασύνδεση με το ιστορικό παρελθόν, θα είναι καθοριστική στην διαμόρφωση μιας σύγχρονης οινικής κουλτούρας.

«Η ίδρυση και λειτουργία της Ακαδημίας Οίνου έχει άμεσο αντίκτυπο στον τομέα της αμπελουργίας, αφού θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για να υπάρξει πιο εξειδικευμένο προσωπικό με εκπαίδευση στην παραγωγή, τις πωλήσεις και τον οινοτουρισμό. Ειδικότερα το τελευταίο αφορά στις νέες προοπτικές που υπάρχουν για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή, προκειμένου να γεμίσει και το τουριστικό πακέτο των επισκεπτών που έρχονται στην Ημαθία με αρχικό στόχο να επισκεφθούν κάποιους από τους ιστορικούς χώρους» σημειώνει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αμπελουργών και Οινοποιών Νάουσας, Απόστολος Θυμιόπουλος.

Όπως τονίζει ο ίδιος, η χώρα μας αλλά και οι περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με ιστορία στην παραγωγή κρασιού πρέπει να συμβαδίσουν με τα σύγχρονα δεδομένα που αφορούν στη μεταποίηση και τη διάθεση του προϊόντος ώστε αυτό να γίνει ακόμα πιο ανταγωνιστικό. Τα τελευταία χρόνια οι γευστικές δοκιμές στα επισκέψιμα οινοποιεία και η δημιουργία εστιατορίων μέσα σε αυτά κερδίζουν έδαφος, ενώ παράλληλα στο επιχειρηματικό παιχνίδι μπαίνουν και τα παραπροϊόντα κρασιού. Όλα αυτά έχουν τον κοινό παρονομαστή των εξαγωγών και των logistics τομείς που μπορούν να αναπτυχθούν με τη συνεργασία εκπαιδευτικών μονάδων που βρίσκονται στην Βόρεια Ελλάδα, όπως είναι το Τμήμα Εφοδιαστικής Αλυσίδας του Διεθνούς Πανεπιστημίου στην Κατερίνη.

Πατρίδα της Σεμέλης

Ιστορικά, η περιοχή της Νάουσας είναι συνδεδεμένη με την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση, άλλωστε κατά τη μυθολογία θεωρείτο πατρίδα της Σεμέλης, μητέρας του Θεού Διόνυσου. Αναφορές για τα κρασιά της περιοχής, που χρονολογούνται στις αρχές του 19ου αιώνα. Ο αμπελώνας της Νάουσας που έφτανε τα 55.000 στρέμματα καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά στις αρχές του 20ού αιώνα εξαιτίας ενός εντόμου που κατέστρεψε το ριζικό σύστημα, για να αναγεννηθεί χάρη στην επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογένειας Μπουτάρη τη δεκαετία του 1970. Δικαιωματικά το 1987, αποδόθηκε στη Νάουσα ο τίτλος «η πόλη του οίνου».

*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 19-20.04.2025

Loader