Σέιχ Σου: Τι πρέπει να γίνει για να ενισχυθεί ο φυσικός πνεύμονας της πόλης

- Newsroom

five_col_5Σειρά παρεμβάσεων που έχουν ως στόχο την προστασία και την αναβάθμιση του Σέιχ Σου αλλά και τη σύνδεσή του με την πόλη και τους πολίτες.

Της Βαρβάρας Ζούκα

Για τον Δημήτρη Παπαδόπουλο το Σέιχ Σου αποτελεί κομμάτι της ζωής του. Συνηθίζει να επισκέπτεται το περιαστικό δάσος σχεδόν σε καθημερινή βάση, άλλοτε μόνος και άλλοτε με την οικογένειά του, από αγάπη, όπως ο ίδιος λέει, για το πράσινο και τη φύση. “Το Σέιχ Σου θα πρέπει να είναι για όλους τους Θεσσαλονικείς ένα κομμάτι του εαυτού τους. Το δάσος αποτελεί πηγή ζωής. Άλλοι το επισκέπτονται από ανάγκη, προσωπικά το επισκέπτομαι από αγάπη για τις ομορφιές του”, αναφέρει ο ίδιος. Η σύζυγός του, Ρούλα, μάλιστα έχει μάθει να χρησιμοποιεί καρπούς διάφορων δέντρων, για να φτιάχνει χειροποίητα καλλυντικά περιποίησης. “Οι καρποί των πεύκων, για παράδειγμα, με την κατάλληλη επεξεργασία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν δυναμωτική μάσκα για τα μαλλιά”, επισημαίνει. Τον τελευταίο καιρό, όπως παρατηρεί ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, ο χώρος του Σέιχ Σου έχει οργανωθεί καλύτερα και προσφέρεται για περιηγήσεις και περιπάτους, καθώς σε διάφορα σημεία έγιναν δίκτυα μονοπατιών, τοποθετήθηκαν καθιστικά ή διαμορφώθηκαν κιόσκια σε μέρη μάλιστα που προσφέρουν υπέροχη θέα προς την πόλη.

ΕΡΓΑ ΔΑΣΙΚΗΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ

Πρόκειται για τα έργα δασικής αναψυχής της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, συνολικού κόστους 1,9 εκατ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνεται μεταξύ των άλλων η διάνοιξη μονοπατιών περιήγησης, συνολικού μήκους 12.474 ευρώ. Από πλευράς περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο περιαστικό δάσος ολοκληρώνεται μια σειρά παρεμβάσεων που ως στόχο τους έχουν την προστασία και την αναβάθμιση του Σέιχ Σου, αλλά και τη σύνδεσή του με την πόλη και τους πολίτες. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργο Τσιότρα, “με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων αυτών θα έχουμε επιτελέσει ένα έργο, το οποίο θα εξασφαλίσει στις επόμενες γενιές έναν πραγματικό πνεύμονα πρασίνου”. Μεγάλο τμήμα των έργων που υλοποιήθηκαν από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αφορά στη συμπλήρωση της βλάστησης με τεχνητή αναδάσωση. Για τις παρεμβάσεις αυτές, οι οποίες ήταν αναγκαίες μετά από την καταστροφική πυρκαγιά του 1997 που κατέκαψε σχεδόν τα δύο τρίτα του δάσους, διατέθηκαν περίπου 1,3 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της περιφέρειας, στο Σέιχ Σου εκτελούνται μεταξύ των άλλων έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, προϋπολογισμού 937.000 ευρώ, και αντιπυρικής προστασίας, ύψους 1,1 εκατ. ευρώ.

ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ

Έναν “πράσινο διάδρομο”, που θα τους φέρει ακόμη πιο κοντά με το περιαστικό δάσος, θα έχουν στη διάθεσή τους οι Θεσσαλονικείς με την ολοκλήρωση του σχεδιασμού του Οργανισμού Ρυθμιστικού για την ανάπλαση της περιφερειακής τάφρου. Με συνολικό μήκος εννέα χιλιομέτρων, η περιφερειακή τάφρος ξεκινά από τον Κεδρηνό λόφο και καταλήγει στην περιοχή του Φοίνικα, διατρέχοντας τους δήμους Θεσσαλονίκης, Τριανδρίας, Πυλαίας και Καλαμαριάς. Η μελέτη του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης για την ανάπλαση της τάφρου προβλέπει, παράλληλα με τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, τη δημιουργία ποδηλατόδρομου, μήκους οκτώ χιλιομέτρων, καθώς και πεζόδρομου 4.850 μέτρων. “Πρόκειται για ένα απολύτως ώριμο έργο, καθώς έχει ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη και έχουν συνταχθεί τα τεύχη δημοπράτησης”, σημείωσε η πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης Σταυρούλα Μπαϊρακτάρη, υπογραμμίζοντας ότι η δημοπράτηση του έργου θα γίνει άμεσα, μόλις ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ορίσει τον φορέα εκτέλεσης. Η παρέμβαση, συνολικού προϋπολογισμού επτά εκατ. ευρώ, θα προσφέρει στους Θεσσαλονικείς νέους χώρους αναψυχής και υπολογίζεται ότι θα αυξήσει την επισκεψιμότητα σε τμήματα της περιφερειακής τάφρου σε περίπου 500 άτομα την ημέρα από τα 100 σήμερα.

ΛΙΦΤΙΝΓΚ ΣΤΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΚΗΠΟ

Ο δήμος Θεσσαλονίκης, συγχρόνως, σχεδιάζει να προχωρήσει σε ένα… μίνι λίφτινγκ στον χώρο του ζωολογικού κήπου -στην περιοχή του Κεδρηνού λόφου- τον οποίο επισκέπτονται δεκάδες οικογένειες, κυρίως τα Σαββατοκύριακα. Στον χώρο των ογδόντα στρεμμάτων, στον οποίο αναπτύσσεται ο ζωολογικός κήπος, φιλοξενούνται περίπου 200 αντιπροσωπευτικά είδη της ελληνικής, αλλά και της μεσογειακής πανίδας. Οι εργασίες που προγραμματίζονται, προϋπολογισμού 375.000 ευρώ, αφορούν μεταξύ των άλλων στην ενίσχυση του πρασίνου, καθώς και στη συντήρηση των πλακόστρωτων μονοπατιών, αλλά και των χώρων όπου φιλοξενούνται τα ζώα. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Πρασίνου Νίκο Παπαγιαννόπουλο, μακροπρόθεσμος στόχος του δήμου Θεσσαλονίκης είναι ο ζωολογικός κήπος να αναδειχθεί σε κέντρο έρευνας και διάσωσης της μεσογειακής άγριας πανίδας.

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΣΤΟ ΕΛΑΙΟΡΕΜΑ

Στο μεταξύ, ένας νέος χώρος πρασίνου και αναψυχής πρόκειται να διαμορφωθεί μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους με την ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης του Ελαιορέματος, στην περιοχή της Πυλαίας. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Πυλαίας Βασίλη Καρτάλη, παράλληλα με τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης που εκτελούνται, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι παρεμβάσεις για την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του Ελαιορέματος με τη δημιουργία περιπάτων, χώρων πρασίνου και αναψυχής, καθώς και δικτύου ποδηλατοδρόμων. Όπως σημείωσε ο κ. Καρτάλης, με την ολοκλήρωση του έργου, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε τρία εκατ. ευρώ, πλέον των άλλων θα επιτευχθεί και η σύνδεση του παραδοσιακού οικισμού με την επέκταση της Μαλακοπής και τον οικισμό των Κωνσταντινουπολιτών.

Loader