Σκληρές διαπραγματεύσεις για το ενέχυρο

- Newsroom

Σε πόκερ για δυνατούς παίχτες φαίνεται ότι θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα μέχρι τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις 24 Ιουνίου όχι τόσο για την εξασφάλιση της πέμπτης δόσης του δανείου αλλά κυρίως για επιπλέον δανειοδότηση με περισσότερα από 60 δισ. ευρώ, αφού πλέον είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές το 2012 για δανεισμό.
 



Της Μαρούλας Πλήκα
 
Μέχρι τότε αναμένεται να συνεχιστεί στο διεθνή Τύπο η σεναριολογία για χρεοκοπία και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, που ενισχύεται και από τις αντικρουόμενες δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων και τεχνοκρατών του ΔΝΤ. Το βέβαιο είναι ότι η απόφαση για τον περαιτέρω δανεισμό της χώρας μας από το μηχανισμό στήριξης θα είναι καθαρά πολιτική και δεν θα ληφθεί με καθαρά οικονομικά κριτήρια, αλλά θα επιβληθούν ιδιαίτερα σκληροί όροι. Γι’ αυτό και οι εταίροι στην Ε.Ε. ζητούν τη συναίνεση τουλάχιστον των δύο μεγάλων κομμάτων.

ΔΝΤ Δεν υπάρχει ακόμη αξιολόγηση
Χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έσπευσε να διαψεύσει το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Spiegel» ότι στην αξιολόγηση της τρόικας θα διαπιστώνεται «η πλήρης αδυναμία της Ελλάδας να επιτύχει τους στόχους προσαρμογής». «Πρόσφατες αναφορές στα ΜΜΕ που επικαλούνται γνώση των συμπερασμάτων της αποστολής αξιολόγησης [στην Αθήνα] δεν έχουν βάση», ανέφερε εκπρόσωπος του Ταμείου σε ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «οι διαβουλεύσεις μας με τις αρχές συνεχίζονται, σημειώνεται πρόοδος και αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα». Το γερμανικό περιοδικό υποστήριζε πως η εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου τίθεται εν αμφιβόλω, καθώς η αξιολόγηση διαπιστώνει πως η Αθήνα «κόβεται» σε όλους τους δημοσιονομικούς στόχους στους οποίους έχει δεσμευτεί και πως σε αυτό έρχεται να προστεθεί και ο αργός ρυθμός των μεταρρυθμίσεων. Το δημοσίευμα πριν από την ανακοίνωση του ΔΝΤ διέψευσε κατηγορηματικά ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος τόνισε πως «η έκθεση δεν υπάρχει» και ότι «έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι, ακριβώς επειδή η κυβέρνηση έχει πάρει τις αποφάσεις που έχει πάρει, θα έχουμε την εκταμίευση της πέμπτης δόσης».

«Βαβέλ» η Ευρώπη για το ελληνικό χρέος
Την ίδια ώρα ευρωπαίοι αξιωματούχοι με νέο μπαράζ δηλώσεων απέρριπταν το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης και «κουνούσαν το δάκτυλο» προς την ελληνική κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, που θεωρείται και η επικρατέστερη υποψήφια για την ηγεσία του ΔΝΤ, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας της έκανε λόγο για «πολιτική κόπωση» στην εφαρμογή του προγράμματος στήριξης στην Ελλάδα και για ακόμη μία φορά απέκλεισε κάθε πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Η κυρία Σανέλ, όπως την αποκαλεί μερίδα του γαλλικού Τύπου, τόνισε πως «η Πορτογαλία, η Ισπανία και πρώτη από όλες η Ελλάδα πρέπει να βάλουν τάξη στα οικονομικά τους», και όταν ο δημοσιογράφος παρατήρησε, «μιλάτε όπως η Μέρκελ και οι Γερμανοί», εκείνη σχολίασε: «Όχι. Μιλώ στο όνομα μιας ισορροπίας που πρέπει να σεβαστούμε. Διότι, όταν δείχνουμε αλληλεγγύη στην Ελλάδα με το πρόγραμμα στήριξης των 110 δισ., περιμένουμε σαν ανταπόδοση τις προσπάθειές της». Επανέλαβε την ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα οι ιδιωτικοποιήσεις και ορισμένες διαρθρωτικές αλλαγές, καθώς και η απελευθέρωση τομέων και επαγγελμάτων. Στο ερώτημα εάν ο ελληνικός λαός πρέπει να υποφέρει ακόμη πιο πολύ για τη θεραπεία της χώρας η γαλλίδα υπουργός απάντησε ότι είναι απαραίτητη η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, γιατί μόνο τότε θα υπάρξει περιθώριο ανάσας με μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα... Κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Χοσέ Μανουέλ Γκονθάλεθ-Πάραμο. Μιλώντας στην καταλανική εφημερίδα «La Vanguardia» κάλεσε την Ελλάδα να κάνει αλλαγές στο οικονομικό και στο φορολογικό μοντέλο και να επιταχύνει τις σχεδιαζόμενες ιδιωτικοποιήσεις. Σε άλλη ρότα κινήθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Jan Kees De Jager, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους δήλωσε ότι ομάδα εργασίας του Eurogroup εξετάζει το πώς θα μπορέσει να λειτουργήσει ένα ήπιο «reprofiling» του ελληνικού χρέους. «Το Eurogroup ερευνά το reprofiling. Τι μπορείς να κάνεις με το reprofiling (σ.σ. αναδιάταξη), αν είναι εφικτό, χωρίς να υπάρξει credit event (σ.σ. πιστωτικό γεγονός)», είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας με έμφαση ότι «πρόκειται για έρευνα και πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματά της». Οι αναλυτές περιγράφουν το reprofiling ως μία μορφή αναδιάρθρωσης, η οποία περιλαμβάνει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, χωρίς να μειώνεται η ονομαστική αξία του χρέους. Τις προσεχείς ημέρες οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα ενταθούν και μέχρι στιγμής δύο θεωρούνται τα μεγάλα αγκάθια: οι λεγόμενες εγγυήσεις κρατικής περιουσίας, που ζητούν ως «ενέχυρο» οι δανειστές μας, προκειμένου να μας δώσουν περισσότερα από 60 δισ. ευρώ για τη διετία 2012-2013, και το αν η εταιρεία που θα δημιουργηθεί για την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας θα είναι «ανεξάρτητη» ή υπό τον έλεγχο του ελληνικού δημοσίου. Ως προς το τελευταίο ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι θα ισχύσει το δεύτερο.

Το μάρμαρο που θα πληρώσουμε
Το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε χθες να καθησυχάσει τους έλληνες πολίτες αναφορικά με την εκταμίευση της πέμπτης δόσης, προκειμένου να σταματήσει και το κύμα των καταθετών που σπεύδουν στις τράπεζες, για να εκταμιεύσουν τις οικονομίες τους. Όμως και πηγές της Κομισιόν άφηναν να εννοηθεί ότι στη σύνοδο του Ιουνίου θα υπάρξει πιθανότατα μία πολιτική δήλωση-δέσμευση των ηγετών ότι δεν θα αφήσουν την Ελλάδα στην τύχη της το 2012 και το 2013, κάτι που θα καθησυχάσει τις ανησυχίες του ΔΝΤ και θα το επιτρέψει να αποδεσμεύσει το ποσό που του αντιστοιχεί. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα τις αποκρατικοποιήσεις που απαιτεί η τρόικα, όπως και να εφαρμόσει τα νέα σκληρά φορολογικά μέτρα, με στόχο να μειωθεί το έλλειμμα στο 7.5% του ΑΕΠ. Τα μέτρα είναι ακόμη αντικείμενο διαπραγματεύσεων με την τρόικα και προβλέπουν την αύξηση του ΦΠΑ σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες από τις χαμηλότερες κλίμακες στο 23%, μείωση του αφορολόγητου στις 6.000 ή στις 8.000 ευρώ, κάτι που θα πλήξει άμεσα μισθωτούς και ελεύθερους επιχειρηματίες, ενώ από το συγκεκριμένο μέτρο θα εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι. Επίσης θα υπάρξουν μειώσεις φοροαπαλλαγών αλλά από το φθινόπωρο.

Έγγραφη αισιοδοξία
Αργά χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών με γραπτή δήλωσή του εξέφρασε την αισιοδοξία του για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εκτιμά ότι οι συζητήσεις για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής, τις αναγκαίες παρεμβάσεις για το 2011 και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας εξελίσσονται ικανοποιητικά και θα ολοκληρωθούν με επιτυχία τις επόμενες ημέρες.
 
Loader