Σχέδια, όνειρα και στόχοι. Η φοιτητική ζωή έχει πολλές εμπειρίες και προκλήσεις και κυρίως, το άγχος της επαγγελματικής αποκατάστασης μετά το τέλος των σπουδών, ενώ από το μυαλό των νέων δεν φεύγει και η επιλογή της εργασίας στο εξωτερικό. Φοιτητές μιλούν στο emakedonia.gr και εξηγούν τι πιστεύουν για την τωρινή κατάσταση και ποιες είναι οι δικές τους προσδοκίες.
«Για λίγα χρόνια μπορεί να πάω στο εξωτερικό, κυρίως για την ειδικότητα και να μαζέψω λίγα χρήματα και μετά να γυρίσω Ελλάδα» εξηγεί ο Δημήτρης, φοιτητής ιατρικής ενώ συνεχίζει «Εγώ θέλω να μείνω στην Ελλάδα». Το ίδιο πλάνο έχει και ο Κωνσταντίνος, επίσης φοιτητής ιατρικής σκεπτόμενος να κάνει ένα μεταπτυχιακό το εξωτερικό.
«Θεωρώ ότι με ένα πτυχίο μόνο δεν θα βρω κάτι, είναι μια σχολή που θέλει και μεταπτυχιακό και ψάξιμο καλό» αναφέρει και η Γεωργία, φοιτήτρια Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών στο ΠΑΜΑΚ, στο emakedonia.gr.
Η Γεωργία προσθέτει πως θα ήθελε να μείνει στην Ελλάδα, όμως οι επιλογές τις είναι ανοιχτές και για το εξωτερικό. Ιδιαίτερη έμφαση στα κριτήρια του επαγγέλματος δίνει η φίλη της και φοιτήτρια παιδαγωγικών Αλεξάνδρα, καθώς σύμφωνα με την ίδια παίζει ρόλο και η ειδικότητα του καθενός, ενώ η ίδια δεν αποκλείει σαν σενάριο την εργασία εκτός χώρας. Όμως για την εύρεση εργασίας εντός Ελλάδας δηλώνει πως «Δεν ξέρω κατά πόσο θα βρω . Σίγουρα δεν αρκεί μόνο το ένα πτυχίο.
Ο Γρηγόρης, σπουδαστής ως τοπογράφος μηχανικός ελπίζει να βρει δουλειά στο αντικείμενο του μιας και όπως λέει υπάρχει ζήτηση. «Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η ζήτηση στην αγορά εργασίας στον κλάδο μας αλλά δεν ξέρω κατά πόσο αυτό μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του καθενός» τονίζει.
«Κάποιοι επιζητούν το εξωτερικό γιατί έχει καλύτερες δουλειές ή γιατί έχει καλύτερη οικονομική αποκατάσταση. Εδώ στην Ελλάδα ξέρουμε το πρόβλημα με τους μισθούς, τον κατώτατο μισθό - που τον θεωρώ λίγο - τα προβλήματα σε όλες τις δουλειές» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γρηγόρης. Μάλιστα και σχετικά με τον μισθό επισημαίνει πως «υπάρχει θέμα» και πως η καλύτερη οικονομική αποκατάσταση είναι στο εξωτερικό. «Όχι ότι δεν μπορείς να βρεις στην Ελλάδα πράγματα αν το κυνηγήσεις, απλά θέλει πάρα πολύ κόπο, δουλειά και δεν ξέρω αν αυτός ο κόπος και αυτή η δουλειά ανταποκρίνονται 100% στην εικόνα αυτή και αυτό είναι το πρόβλημα» εξηγεί.
Βίντεο: Ελευθερία Μαρμαρά
Επίσης φοιτήτριες ιατρικής, η Ευγενία και η Αφροδίτη μιλούν στο emakedonia.gr και μοιράζονται τις σκέψεις τους σχετικά με την επαγγελματικής τους αποκατάσταση μετά τις σπουδές. «Δεν πιστεύω ότι θα είναι και το πιο εύκολο πράγμα στην Ελλάδα (να βρω δουλειά) για αυτό και θα ήθελα να φύγω στο εξωτερικό μετά το πτυχίο, αλλά σίγουρα για φοιτητές που ενδιαφέρονται να μείνουν στην Ελλάδα και έχουν αυτό σαν στόχο πιστεύω θα βρούνε κάτι» τονίζει η Ευγενία.
«Πιστεύω γιατροί χρειάζονται και πάντα θα χρειάζονται. Απλά οι μισθοί και ειδικά στο δημόσιο είναι πολύ χαμηλοί και δεν ανταμείβεται ο κόπος που σπουδάζουμε τόσα χρόνια» λέει με την σειρά της η Αφροδίτη.
Ο Θοδωρής, φοιτητής στο 3ο έτος της πληροφορικής πιστεύει ότι θα βρει δουλεία πάνω στο αντικείμενό του, όμως αβέβαιος είναι για το αν θα βρει στην Ελλάδα. «Πρέπει να το κυνηγήσω για να βρω στην Ελλάδα» δηλώνει, ενώ ο ίδιος θα ήθελε να πάει στο εξωτερικό για να διευρύνει τους ορίζοντές του, την στιγμή που στο πλάνο είναι το μεταπτυχιακό κι έπειτα το διδακτορικό.