Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, για πρώτη φορά στην ιστορία του, θα είναι "οικοδεσπότης" της Συνόδου Πρυτάνεων, που θα διεξαχθεί το ’26-’27, με προεδρεύων τον πρύτανη, καθηγητή Σταμάτη Αγγελόπουλο. Αυτό αποφασίστηκε κατά την 109η Σύνοδο, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Υπενθυμίζεται ότι ο Στυλιανός Κατρανίδης, πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ήταν μέλος του προεδρείου της 109ης Συνόδου, κάτι που καταδεικνύει τη δυναμική που έχουν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, δεδομένου ότι μέσα σε δύο χρόνια η Σύνοδος θα έχει φιλοξενηθεί δύο φορές στην Κεντρική Μακεδονία.
Ήδη έχει οριστικοποιηθεί ότι στο τριμελές προεδρείο, μαζί με τον κ. Αγγελόπουλο, θα είναι ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Γεράσιμος Σιάσος ενώ για την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά 2024- 25 ορίστηκε από την Ολομέλεια της Συνόδου Πρυτάνεων, το νέο προεδρείο με τους: Χαράλαμπο Μπιλλίνη, πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μιχάλη Σφακιανάκη, πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιά και Δημήτριο Παπαγεωργίου, πρύτανης του πανεπιστημίου Αιγαίου.

Οι προτεραιότητες
Χρηματοδότηση, διεθνοποίηση και πολιτική προστασία αποτελούν τους τρεις βασικούς άξονες στους οποίους επικεντρώθηκε ο πρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, κατά την τοποθέτησή του στην 109η Σύνοδο Πρυτάνεων, στην Ανάβυσσο. Όπως επισήμανε ο κ. Αγγελόπουλος, το ΔΙΠΑΕ υλοποιεί ένα μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα, που αφορά μεταξύ άλλων, την ανακαίνιση αιθουσών και εργαστηρίων, την κατασκευή νέων αμφιθεάτρων και τη βελτιώσω του ενεργειακού αποτυπώματος του πανεπιστημίου, με χρηματοδότηση από το Τομεακό Πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας, με σκοπό την ενίσχυση και αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών του.
Ωστόσο, δεδομένου της παλαιότητας των κτιριακών υποδομών στην Αλεξάνδρεια Πανεπιστημιούπολη, στη Σίνδο, η χρηματοδότηση που έχει δοθεί δεν επαρκεί, όπως υπογράμμισε ο κ. Αγγελόπουλος. Αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχουν κτίρια τα οποία κατασκευάστηκαν το 1978. «Ζητήθηκε η περαιτέρω στήριξη του Υπουργείου, για τη συντήρηση των κτιριακών υποδομών της Σίνδου όπου έχουμε υποβάλει σχετικό αίτημα, μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων», αναφέρει στο emakedonia.gr. Ο ίδιος στάθηκε και στην ανάγκη προσλήψεων για τη στελέχωση θέσεων διοικητικού προσωπικού, με επίκεντρο την ψηφιακή διακυβέρνηση.
Ψηλά στις προτεραιότητες των πρυτανικών αρχών του ΔΙΠΑΕ είναι η φοιτητική μέριμνα. Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη αγοραστεί ξενοδοχείο στη Σίνδο το οποίο μετατρέπεται σε φοιτητική εστία και, έχει ήδη κατατεθεί σχετικό αίτημα για την ανέγερση φοιτητικής εστίας στην Πανεπιστημιούπολη των Σερρών. «Έχουν χρηματοδοτηθεί τα τεύχη δημοπράτησης, η μελέτη και αδειοδότηση και απαιτείται επιπλέον χρηματοδότηση, για την υλοποίηση του έργου».
Όσον αφορά τη διεθνοποίηση του πανεπιστημίου, όπου αξίζει να αναφερθεί πως όταν ιδρύθηκε ήταν το μοναδικό δημόσιο πανεπιστήμιο της χώρας όπου τα προγράμματα σπουδών διδάσκονταν αποκλειστικά στα αγγλικά, ο κ. Αγγελόπουλος εξέφρασε στην ηγεσία του Υπουργείου την ικανοποίηση του για τις συνεργασίες που εγκρίθηκαν με το New York University και το Rutgers. «Σε επίπεδο ακαδημαϊκής ανάπτυξης, αναμένουμε την έγκριση της ΕΘΑΑΕ, για την υλοποίηση τριών νέων προγραμμάτων σπουδών, με αντικείμενα τις ναυτιλιακές και συνδυασμένες μεταφορές (στην Κατερίνη), επικοινωνία και γραφιστική (στο Κιλκίς) και, ειδική αγωγή στην προσχολική ηλικία (στη Σίνδο). Παράλληλα, έχουμε ζητήσει την έγκριση δύο αγγλόφωνων προπτυχιακών προγραμμάτων από το ΠΑΚΕΔΙΠΣ, με αντικείμενα την πληροφορική και τη διοίκηση πολιτισμικών μονάδων.
Τέλος, όσον αφορά την ασφάλεια, το ΔΙΠΑΕ έχει ήδη καταθέσει το σχέδιο ασφαλείας του πανεπιστημίου ωστόσο, λόγω του προφίλ του ιδρύματος, το οποίο εκτείνεται σε πέντε πανεπιστημιουπόλεις, ο κ. Αγγελόπουλος επεσήμανε την αναγκαιότητα σύνδεσης του σχεδίου ασφαλείας, με την πολιτική προστασία, η οποία αφορά μεταξύ άλλων την πυρασφάλεια, την αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκιση των υποδομών.