Κυβέρνηση: Τα 30άρια, οι περιοδείες και τα μικρά «δώρα»

Στο Μέγαρο Μαξίμου καταγράφουν θετικά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ενώ επενδύουν και σε μία σειρά πρωτοβουλιών που θα ««τρέξουν» εντός του Μαΐου

«Άντε να μπει για τα καλά η άνοιξη και να πιάσουν τα 30άρια, έτσι ώστε να τα πλησιάσουμε και εμείς στις δημοσκοπήσεις», είναι μία φράση που μεταξύ αστείου και σοβαρού λέγεται ότι ακούστηκε τις τελευταίες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου με ευκαιρία τη διπλή άνοδο: τόσο της θερμοκρασίας όσο και των ποσοστών της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις που, πλέον, πλησιάζουν το 30% και ξεπερνούν σιγά-σιγά το «γαλάζιο» ποσοστό των ευρωεκλογών, που ήταν 28,3%.

Δύο είναι οι λόγοι για τους οποίους οι κυβερνητικοί παράγοντες εξηγούν την άνοδο των «γαλάζιων» ποσοστών. Ο ένας, έχει να κάνει με την υποχώρηση του θέματος των Τεμπών από την πολιτική επικαιρότητα, που στις αρχές του χρόνου και για καιρό κυριαρχούσε, σχεδόν, απόλυτα στις πολιτικές συζητήσεις και ο δεύτερος, η θετική αποτίμηση της κοινής γνώμης για την κυβερνητική απόδοση των τελευταίων μηνών, κάτι που δεν έχει να κάνει μόνο με τα μέτρα που ανακοίνωσε το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση για οικονομική στήριξη συγκεκριμένων ομάδων.

Γενικότερα η κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό δείχνει μία πιο στιβαρή και σοβαρή εικόνα, με μικρές έως μεγάλες ανακοινώσεις-δώρα που ενδιαφέρουν τον κόσμο και δημιουργούν μικρά έως μεσαία χαμόγελα στην κοινωνία, όπως τα πρόσφατα μέτρα για το ενοίκιο και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Ταυτόχρονα, έχουν αποφευχθεί τα αυτογκόλ που ήταν συχνά κατά την προηγούμενη περίοδο. Ακόμα και η εκλογή του Κωστή Χατζηδάκη στη θέση του αντιπροέδρου του ΕΛΚ, ένα θέμα που δεν πολυενδιαφέρει τους πολίτες, πιστώνεται στην γενικότερη θετική εικόνα της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα, αν αναλογιστεί κανείς ότι η προηγούμενη προσπάθεια για εκλογή αντιπροέδρου της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είχε γίνει μόλις πριν από μερικούς μήνες και είχε στεφθεί από αποτυχία.

Στο Μέγαρο Μαξίμου καταγράφουν θετικά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ενώ επενδύουν και σε μία σειρά πρωτοβουλιών που θα ««τρέξουν» εντός του Μαΐου στη λογική της «θετικής ατζέντας».

Στο κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζονται ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι στις μετρήσεις κοινής γνώμης επιβεβαιώνεται η ανάκαμψη της ΝΔ, με την εκτίμηση, όπως προκύπτει από την έρευνα της Pulse (ΣΚΑΪ), να δείχνει ότι η ΝΔ βρίσκεται στο κατώφλι του 30% και με μεγάλη διαφορά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Οι πολίτες ακούν τον πολιτικό μας λόγο και περιμένουν από την κυβέρνηση απτά αποτελέσματα», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, επικαλούμενες και το πρόσφατο πακέτο μέτρων μετά το υπερπλεόνασμα του 2024.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι οι δημοσκοπήσεις είναι φωτογραφία της στιγμής και τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, όμως εκτιμούν πως τα στοιχεία τους αποτυπώνουν τις αλλαγές που συντελούνται.

Το πρώτο στοιχείο των μετρήσεων είναι η σταδιακή ανάκαμψη της ΝΔ και το πιο ουσιαστικό για τους κυβερνητικούς παράγοντες είναι πως «οι πολίτες ακούν τον πολιτικό μας λόγο και περιμένουν από την κυβέρνηση απτά αποτελέσματα». Αυτός ήταν ο πρώτος στόχος που είχαν θέσει στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς τους προηγούμενους μήνες αναγνώριζαν πως τα μηνύματά τους δεν έφταναν στην κοινωνία και τους είχαν γυρίσει την πλάτη ακόμα και παραδοσιακά ακροατήρια της κεντροδεξιάς παράταξης, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες ή οι νέοι, στους οποίους η ΝΔ στις εκλογές του 2023 είχε βγει πρώτο κόμμα. Δεν είναι τυχαίο πως μετά τις ανακοινώσεις των μέτρων για τους συνταξιούχους, που ήταν βασικός εκλογικός αιμοδότης του κόμματος και τους ενοικιαστές, η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει για τη ΔΕΘ μέτρα που θα ανακουφίσουν τη μεσαία τάξη. Παρότι η περίοδος χαρακτηρίζεται από έντονη ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό, σε πρώτη φάση «τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χαρακτηρίζονται προς τη σωστή κατεύθυνση», σημειώνουν αρμόδιες πηγές, σχολιάζοντας τα ευρήματα των πρόσφατων μετρήσεων.

Το δεύτερο στοιχείο των μετρήσεων που σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες είναι πως «όσοι μιλούσαν στην αντιπολίτευση για δήθεν απονομιμοποιημένη κυβέρνηση αποδεικνύονται ότι είναι οι ίδιοι απονομιμοποιημένοι», σχολιάζοντας την πτώση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Μάλιστα, αυτήν την αδυναμία να αποκτήσουν πολιτικό κεφάλαιο, παρά τις δυσκολίες της κυβέρνησης, κυβερνητικές πηγές την ταυτίζουν με «τη σαφή αδυναμία να ασκήσουν προγραμματικό λόγο». Όπως λένε τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνεχίζουν την παράδοση που ξεκίνησε ο κ. Τσίπρας το 2019: «Ενώ είναι στην αντιπολίτευση και παρουσιάζουν μία χώρα υπό διάλυση, να πέφτουν συνέχεια εκείνοι ως αντιπολίτευση». Βάζοντας στο ίδιο κάδρο τον κ. Ανδρουλάκη και τον κ. Φάμελλο, τους χαρακτηρίζουν συνεχιστές της «αντιπολίτευσης Τσίπρα» που κατά την άποψή τους έχει οδηγήσει ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στο ίδιο αδιέξοδο.

Υπό αυτό το πρίσμα, στο πρωθυπουργικό περιβάλλον πιστεύουν πως τα δύο χρόνια που απομένουν μέχρι τις εκλογές του 2027 υπάρχει το περιθώριο να διορθωθούν λάθη και να καλυφθεί το χαμένο έδαφος, προκειμένου η ΝΔ να διεκδικήσει εκ νέου την αυτοδυναμία, στόχο που έθεσε πρόσφατα και ύστερα από καιρό ξανά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κλειδί είναι να εστιάσουν στα θέματα της καθημερινότητας των πολιτών και, κυρίως, στην αύξηση των εισοδημάτων με στόχο «να αναγνωρίσουν οι πολίτες τα αποτελέσματα και να ανανεώσουν τη σχέση εμπιστοσύνης».

Για τον λόγο αυτό στην κυβέρνηση θα συνεχίσουν να επενδύουν σε κρίσιμα κοινά, όπως η μεσαία τάξη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι συνταξιούχοι, ενώ στόχος είναι και η βελτίωση των «γαλάζιων» ποσοστών στους νεότερους ψηφοφόρους. Σκηνικά, πάντως, όπως η βίαιη επίθεση κρανοφόρων σε φοιτητές και καθηγητές εντός της Νομικής στην Αθήνα, είναι «πλήγμα» στην ατζέντα «νόμος και τάξη».

Ο οργανωτικός σχεδιασμός

Ο οργανωτικός σχεδιασμός, βέβαια, λίγο έως πολύ παραμένει ο ίδιος. Όλο και πιο συχνά θα βγαίνει εκτός Μεγάρου Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επιμένει σε στρατηγική αποκατάστασης της επαφής της ΝΔ με τους πολίτες, μετά τις έντονες αναταράξεις από την υπόθεση των Τεμπών. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η περιοδεία που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή το πρωί στην Παιανία, με αφορμή την εορτή του πολιούχου της Αγίου Αθανασίου, όπου και συνομίλησε με πολίτες και φίλους της ΝΔ, αλλά και η επίσκεψη στο Αθλητικό Κέντρο της περιοχής που λειτουργεί ξανά υπό την εποπτεία του ΟΑΚΑ, ενώ σε αυτό πλέον προπονούνται αθλητές του στίβου και της ξιφασκίας.

Είναι δε πιθανόν και την επόμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κάνει μία εξόρμηση εκτός Αττικής (πιθανώς στην Κρήτη), αναλόγως με τη διαθεσιμότητα του προγράμματός του, ενώ από την κυβέρνηση αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία σε πρωτοβουλίες, όπως αυτή της αξιολόγησης του δημοσίου από τους πολίτες μέσω ψηφιακής πλατφόρμας του gov.gr, η οποία θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, την Τρίτη που μας έρχεται.

Προσπάθεια επανασύνδεσης με τη νέα γενιά

Στην προσπάθεια επανασύνδεσης με τη νέα γενιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πυκνώσει την παρουσία του στο TikTok με βίντεο για θέματα που αφορούν τους νέους ή προβάλλοντας το κυβερνητικό έργο, όπως έκανε με τις πολιτικές για τους εργαζομένους, με αφορμή τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς. Παρουσιάζοντας τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η κυβέρνηση για τα εργασιακά, με φόντο την αύξηση του κατώτατου μισθού, τη μείωση της ανεργίας σε μονοψήφιες τιμές, την ψηφιακή κάρτα εργασίας, την αύξηση των δηλωμένων υπερωριών και την αύξηση της περιόδου για την άδεια μητρότητας από 6 σε 9 μήνες. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε και όσα έπονται, όπως την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ ως το 2027 και του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ, τις νέες μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών και την επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλη την αγορά ως το 2027.

Τα «αγκάθια»

Στην πορεία από εδώ και πέρα υπάρχουν και τα «αγκάθια». Ένα από αυτά αποτυπώθηκε με τα επεισόδια στη Νομική και την επίθεση των κουκουλοφόρων που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός διδακτορικού φοιτητή. Στην κυβέρνηση εξετάζουν το σενάριο αυστηροποίησης του πειθαρχικού ελέγχου και την πρόταση να διαγράφεται όποιος φοιτητής κριθεί με απόφαση της Δικαιοσύνης ότι συμμετέχει σε τέτοιες επιθέσεις. «Το πιο σημαντικό που πρέπει να μπει στον δημόσιο διάλογο είναι ένα αυστηρό πειθαρχικό πλαίσιο. Συλλαμβάνεται κάποιος για πράξη όπως αυτή στη Νομική; Θεωρώ ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι φοιτητής. Πέραν από τις ποινικές συνέπειες πρέπει να υπάρχουν και πειθαρχικές. Άνθρωποι που κάνουν δολοφονικές επιθέσεις σε βάρος συμφοιτητών και καθηγητών πρέπει να ξέρουν ότι, πέραν από τις βαριές ποινές, θα πρέπει να υπάρχουν πολύ σοβαρές πειθαρχικές συνέπειες μετά από αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Δεν μπορεί στα σχολεία να έχουμε πιο αυστηρό πλαίσιο από ό,τι στα πανεπιστήμια», σημείωσε την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Και πρόσθεσε ότι «πρέπει να δημιουργηθούν πρωτόκολλα ασφαλείας των πανεπιστημίων» και ότι «μέσα σε αυτό θα πρέπει να ιδωθεί και η συμμόρφωση των ΑΕΙ. Να δούμε, δηλαδή, αν πρέπει να στηριχθεί περισσότερο η ιδιωτική φύλαξη, οι κάμερες και η περιφρούρηση του συστήματος εισόδου», κατέληξε ο Παύλος Μαρινάκης.

Τέλος, για τη δικογραφία που έφτασε στη Βουλή για τα Τέμπη στην κυβέρνηση λένε τρία πράγματα:

Πρώτον, ότι η πράξη για τον Χρήστο Σπίρτζη είναι παραγεγραμμένη. Δεύτερον, ότι ένα πράγμα είναι το αδίκημα και άλλο πράγμα είναι το διαδικαστικό. Ως προς το διαδικαστικό φαίνεται ότι θα ισχύσει το «μοντέλο Τριαντόπουλου», που είναι για την κυβέρνηση οδηγός. Ως προς το αδίκημα στην κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση. «Θα διαβάσουμε την υπόθεση. Δεν έχουμε πάρει καμιά απόφαση ακόμα. Δεν βιαζόμαστε. Θα αξιολογήσουμε την υπόθεση με τα πραγματικά δεδομένα», τόνισε την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 04.05.2025

Loader