Τα «must visit» σε ένα 24ωρο στο Μιλάνο

- Newsroom

ΙΣΩΣ οι ημέρες που κάποιοι (λίγοι…) τυχεροί έκαναν «απόβαση» στο Μιλάνο, για να ανανεώσουν τη γκαρνταρόμπα τους με ό,τι πιο σικ και στιλάτο κυκλοφορεί στα σαλόνια της μόδας, να έχουν περάσει ανεπιστρεπτί (ευτυχώς ή δυστυχώς), η ιταλική μεγαλούπολη, ωστόσο, βρίσκεται ακόμη στη θέση της, έτοιμη να μας υποδεχθεί για μικρές ή μεγάλες αποδράσεις. Κι αν οι δημιουργίες τής haute couture είναι πλέον λίγο πολύ απλησίαστες με δεδομένες τις οικονομικές μας δυνατότητες, το Μιλάνο έχει άλλη μία μικρή αμαρτία, στην οποία είναι έτοιμο να μας «μυήσει». Μιαν αμαρτία, την οποία το πορτοφόλι μας μπορεί ακόμη –ευτυχώς– να αντέξει: τις απολαύσεις του ουρανίσκου, σε μια πόλη όπου το φαγητό, ο καφές, το καλό κρασί και η όμορφη ατμόσφαιρα αποτελούν παράδοση. Πού πρέπει να πάτε, ωστόσο, αν ο δρόμος σας σάς φέρει στην ιταλική μεγαλούπολη; Ποια είναι τα «σωστά» στέκια, αυτά που προτιμούν οι ίδιοι οι Μιλανέζοι (και τα οποία αντιστέκονται στην τουριστική εμπορευματοποίηση); Αυτά ακριβώς θα σας προτείνουμε σήμερα, μαζί με κάποια tips που θα σας επιτρέψουν να μη ξεχωρίζετε σαν την (αλλοδαπή) μύγα μέσ’ στο (ιταλικό) γάλα. ΚΑΝ’ ΤΟ ΟΠΩΣ ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ Αυτό που οφείλετε να γνωρίζετε για τις διατροφικές συνήθειες των γειτόνων μας είναι, κατ’ αρχήν, όχι δεν είναι οι τύποι του πρωινού: προτιμούν να απολαύσουν έναν σκέτο καπουτσίνο, όρθιοι στη μπάρα κάποιου καφέ. Όχι όμως στα πεταχτά, καθώς ο συγκεκριμένος καφές αποτελεί μέρος μιας καθημερινής τελετουργίας κοινωνικοποίησης: είναι συνοδεία αυτού του συγκεκριμένου καφέ που οι Μιλανέζοι θα συναντήσουν τους φίλους τους, τους ή τις συζύγους ή τα παιδιά τους, για να τους αφιερώσουν χρόνο, ακούγοντας και μιλώντας. Καφές, συζήτηση και συμπάθεια αλά ιταλικά –και η ιδανική ώρα γι’ αυτό είναι ο πρωινός καπουτσίνο. Κι όταν έρθει η ώρα για μεσημεριανό, «ψηφίζουν» κάποιο εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, συνήθως με παρέα –παρότι ουδόλως τους «χαλάει» να φάνε και μόνοι τους, όπως θα διαπιστώσετε περιδιαβαίνοντας τις τρατορίες στο downtown του Μιλάνου. Μάλιστα, οι περισσότεροι έχουν το σταθερό τους στέκι (το οποίο δεν αλλάζουν), ενίοτε ακόμη και το δικό τους τραπέζι, το οποίο τους περιμένει, για να απολαύσουν το κύριο γεύμα της ημέρας. Όσο για το βράδυ; Εκεί επιμένουν ιταλικά, παραδοσιακά και μιλανέζικα. Εξάλλου, ποιος ο λόγος να προτιμήσεις κουζίνες άλλων χωρών, όταν έχεις την τύχη να ζεις σε μια χώρα που συνδυάζει τις ποιοτικές πρώτες ύλες της μεσογειακής διατροφής με τη δημιουργικότητα και τη φαντασία της ιταλικής κουζίνας; «MAROTIN» Για αρχή, σας προτείνουμε ένα μικρό καφέ με απίστευτα γλυκά, ιδανικό για πρωινό αλλά και για ένα απογευματινό τσάι –για όσους είστε ρέκτες. Με τα παστέλ χρώματα στους τοίχους, το μικρό, cozy πατάρι (αγαπημένο σημείο των περισσότερων θαμώνων του) και πολύχρωμα μαξιλάρια παντού, θυμίζει περισσότερο κουκλόσπιτο –και σφύζει πάντα από κόσμο, ειδικά τώρα το καλοκαίρι. Απολαύστε τον καπουτσίνο σας και δοκιμάστε οπωσδήποτε ένα από τα εξαιρετικής μαεστρίας και νοστιμιάς κρουασάν του, τα οποία φτιάχνονται επιτόπου και γεμίζονται από το προσωπικό του «Marotin» παρουσία σας, με όποια κρέμα εσείς ζητήσετε, μόλις το ζητήσετε. * Πού θα το βρείτε: Via Archimede 59, Μιλάνο. T. +39 02 7395 7790. «TRATTORIA MILANESE» Για να απολαύσετε το γεύμα σας, μάλλον θα κατευθυνθείτε προς το κέντρο της πόλης… Εκεί τρώνε το μεσημεριανό τους όλοι όσοι εργάζονται στην περιοχή ή, πολύ απλά, εκείνοι που τη συγκεκριμένη ώρα έχουν στο κέντρο κάποιο επαγγελματικό ραντεβού. Tο «Trattoria Milanese» είναι ένα κλασικό στέκι –και ένα κλασικό μαγαζί. Ίδιο και απαράλλαχτο τα τελευταία 50 χρόνια, έχει πάντα πολύ κόσμο και τακτικούς θαμώνες –από μεγαλύτερους σε ηλικία κυρίους που κρατούν στο χέρι την «Corriere della Sera» μέχρι χρηματιστές. Τα τραπέζια είναι αρκετά κοντά το ένα στο άλλο, τόσο κοντά που σίγουρα θα ακούσετε τι συζητούν οι διπλανοί σας –και να είστε σίγουροι ότι θα μείνετε εκεί να τους χαζεύετε, ακόμη κι αν δεν καταλαβαίνετε τη γλώσσα… Όσον αφορά το μενού, αυτό είναι ιδιαίτερα πλούσιο. Παρά ταύτα, καλό θα ήταν να ρωτήσετε τον σερβιτόρο τι έχει να σας προτείνει από τα πιάτα ημέρας. Στα «must» που οφείλετε να δοκιμάσετε είναι, ασφαλώς, το ριζότο Μιλανέζε με οσομπούκο, ένα από τα signature dishes τού «Trattoria Milanese». Εξίσου γευστικό είναι και οποιοδήποτε άλλο πιάτο του καταστήματος που φτιάχνεται με βάση το ρύζι. Ασφαλώς, αφού γευματίσετε, μη ξεχάσετε να πιείτε έναν εσπρέσο -στο «Trattoria Milanese» σερβίρεται πάντα με συνοδεία ένα λαχταριστό και πεντανόστιμο μπισκοτάκι. Το μπισκοτάκι είναι αρκετά γλυκό –όσο χρειάζεται για να σας… γλυκάνει από τον μάλλον «αλμυρούτσικο» λογαριασμό. Να είστε βέβαιοι, ωστόσο, ότι αυτή η μικρή γαστρονομική «πολυτέλεια» αξίζει όλα τα λεφτά της. * Πού θα το βρείτε: Via Santa Marta 11, Μιλάνο. Τ. + 39 02 8645 1991. «TRIPPA» Για το βράδυ, η καλύτερη επιλογή που μπορείτε να κάνετε είναι η περιοχή τής Porta Romana. Εκεί, τα μαγαζιά στα οποία μπορείτε να δειπνήσετε είναι πολλά και πολύ καλά. Ένα από τα καλύτερα είναι το «Trippa», το οποία άνοιξε σχετικά πρόσφατα, παραμένοντας ωστόσο αυστηρά προσηλωμένο στην ιταλική γαστρονομική παράδοση. Το «Trippa» σερβίρει νόστιμο φαγητό σε λογικές τιμές. Από τα καλύτερα πιάτα του είναι το ριζότο με ξύδι και μαύρο πιπέρι αλλά και το σπαγγέτι με τόνο, καφέ και λεμόνι. Εκεί θα συναντήσετε κυριολεκτικά τους πάντες –από τους fashionistas ώς τους gourmet lovers, κυρίως λόγω του Ντιέγκο Ρόσι, του διάσημου σεφ του, ο οποίος άνοιξε το «Trippa» αφού προηγουμένως διήνυσε μιαν εντυπωσιακή διαδρομή σε ορισμένα από τα πλέον φημισμένα ιταλικά εστιατόρια. * Πού θα το βρείτε: Via Giorgio Vasari 3, Μιλάνο. Τ. + 39 02 36741134.
Loader