Γιάννης Σερέφας
Ένα μεγάλο μέρος της Gen Z γοητεύεται από τον αντικομφορμιστικό χαρακτήρα του Musk. Τον θεωρούν αυθεντικό και ειλικρινή, κάτι που τον διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους δισεκατομμυριούχους. Η τάση του να τσαλακώνεται, η χρήση memes στις αναρτήσεις του στο “X” και η απλή καθημερινή γλώσσα που χρησιμοποιεί τον καθιστούν προσιτό και τον ξεχωρίζουν από την απρόσιτη, ενίοτε βαρετή εικόνα της οικονομικής ελίτ. Η νέα γενιά ενώ συνήθως αντιλαμβάνεται τους πλούσιους ως απόμακρους ελιτιστές, εντούτοις στην περίπτωση του Musk νιώθει πως βρήκε έναν άνθρωπο που μιλάει την ίδια γλώσσα και «δεν είναι σαν τους άλλους». O Musk διαμορφώνει ένα πρωτόγνωρο προφίλ «αντισυστημικού δισεκατομμυριούχου», σε μια περίοδο που ο αντικαθεστωτικός λόγος της Alt-right έχει απήχηση στην κοινωνία και ιδιαίτερα στους νέους.
Επενδύοντας στον αντισυστημικό λόγο, ο Musk αιτιολόγησε την αγορά του “X” ως το τίμημα για την αποκατάσταση της αλήθειας, ενώ η φράση “You are the media now” που απηύθυνε στους χρήστες ενθουσίασε μεγάλο μέρος της Gen Z, η οποία νιώθει πως ο άνθρωπος αυτός τους έδωσε φωνή μέσα σε ένα σύστημα διεφθαρμένων media που συστηματικά τους αγνοεί. Παράλληλα ο Musk συμβολίζει σε μεγάλο βαθμό το “American dream”. Έχοντας μεγαλώσει σε μια εποχή γεμάτη κρίσεις, πανδημίες και οικονομική αβεβαιότητα, η Gen Z νιώθει την ανάγκη να ταυτιστεί με κάποιον που πέτυχε χωρίς να τα έχει βρει όλα έτοιμα.
Το επιστημονικό μυαλό του Musk γοητεύει την νέα γενιά, ενώ χάρη στο επιτυχημένο μάρκετινγκ, η Tesla και η SpaceX δε θεωρούνται απλά εταιρίες αλλά σύμβολα καινοτομίας, κάτι που τον καθιστά φαινόμενο στα μάτια των νέων και όχι έναν απλό επιχειρηματία.
Βέβαια, πολλοί νέοι δε μοιράζονται τον ίδιο ενθουσιασμό για τον Musk. Για πολλούς, η ανάμιξή του στα κοινά αποσκοπεί στην οικονομική και πολιτική κυριαρχία, καθώς ο Musk αύξησε σημαντικά την περιουσία και την επιρροή του μετά την επικράτηση Trump. Αυτό στα μάτια πολλών τον καθιστά υποκριτή, ενώ η τάση του να απαξιώνει μέσω του “X” παγκόσμιους ηγέτες όπως ο Trudeau, ο Starmer και ο Scholz, υποδεικνύοντας παράλληλα στους ψηφοφόρους τι πρέπει να ψηφίσουν όπως στην περίπτωση του AFD, οδηγεί πολλά μέλη της Gen Z στο να τον επικρίνουν ως νάρκισσο που προσπαθεί να κυβερνήσει όχι μόνο τις εταιρείες του αλλά και τις ζωές μας. Τον χαρακτηρισμό αυτό ενισχύει και δήλωση του Musk πως «κανένας δεν άλλαξε τον κόσμο δουλεύοντας 40 ώρες την εβδομάδα», κάτι που εξόργισε τους περισσότερους νέους, οι οποίοι νιώθουν πως ενώ δουλεύουν σκληρά για να βγάλουν τον μήνα δέχονται υποδείξεις από έναν δισεκατομμυριούχο που τους αντιμετωπίζει σαν σκλάβους χωρίς να έχει επαφή με την πραγματικότητα.
Σίγουρα ο Musk δεν περνάει απαρατήρητος από τη νέα γενιά. Η τεχνολογική συνεισφορά του, η τεράστια επιρροή του στα media και ο ιδιόρρυθμος χαρακτήρας του χωρίζουν την Gen Z στα δύο. Μένει να φανεί αν θα καταλήξει ένας ακόμη αυτοκαταστροφικός influencer που ο υπερφίαλος ναρκισσισμός του θα αποδομήσει τελικά την εικόνα του στη νέα γενιά.