- Newsroom
«Θα είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα με το πιο αυστηρό πλαίσιο για την παράνομη είσοδο. Όποιος δεν δικαιούται άσυλο, η διαδρομή θα είναι φυλακή ή επιστροφή», ξεκαθάρισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης, ο οποίος μιλώντας νωρίτερα σήμερα (18/7) στη Βουλή, αναφέρθηκε στη δέσμη των μέτρων με τα οποία θα επιχειρηθεί η αντιμέτωπιση των αυξημένων ροών.
Ο κ. Πλεύρης είχε να απαντήσει σε δύο επίκαιρες ερωτήσεις, μια του προέδρου της «Νίκης» Δημήτρη Νατσιού και μια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρου Καζαμία για το συγκεκριμένο ζήτημα, διαπνεόμενες από διαμετρικά αντίθετες φιλοσοφίες. Ο μεν κ. Νατσιός κατηγόρησε την κυβέρνηση για χαλαρή πολιτική που οδηγεί στον εξισλαμισμό της Ευρώπης και μετατρέπει την Ελλάδα στο πρώτο «ισλαμικό εμιράτο της Ευρώπης», ο δε κ. Καζαμίας κατηγόρησε τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου ότι οραματίζεται «να μετατρέψει την Κρήτη σε Γάζα».
Στην αιχμή της κριτικής βρέθηκε και η πρόσφατη τροπολογία για την αναστολή των αιτήσεων ασύλου, για την οποία ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είπε ότι ήδη αποδίδει διότι μειώθηκαν οι ροές στην Κρήτη. Αν και αναγνώρισε ότι στην ύφεση του φαινομένου έπαιξε ρόλο και ο καιρός, ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε ότι και με την ψήφιση της τροπολογίας και με το επικείμενο νομοσχέδιο έχει σταλεί το μήνυμα ότι όποιος μπαίνει στη χώρα χωρίς να έχει αυτό το δικαίωμα, τότε είτε θα επιστρέφει από εκεί που ήρθε οικειοθελώς είτε θα μπαίνει φυλακή. «Από την προηγούμενη Τετάρτη, από την ψήφιση της τροπολογίας δηλαδή, δεν υπάρχει καμία είσοδος στην Κρήτη. Καμία είσοδος. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, και το θέμα του καιρού και το θέμα της διπλωματίας που κάνουμε αλλά και το θέμα της τροπολογίας», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
Ο πρόεδρος της «Νίκης» Δημήτρης Νατσιός χαρακτήρισε ανεπαρκή τα μέτρα φύλαξης των συνόρων από την «εισβολή των λαθρομεταναστών», αναφέρθηκε σε «εικόνες λαθρομεταναστών που έρχονται να στοιβαχθούν στην ανθρωποαποθήκη της Ευρώπης, την Ελλάδα», και προέβλεψε ότι όλους αυτούς που αποβιβάζονται παρανόμως στην Κρήτη, θα τους δούμε σύντομα στις γειτονιές της Αθήνας, όπου περνώντας κάποιος σήμερα, νομίζει ότι βρίσκεται στο Ισλαμαμπάντ. Ο πρόεδρος της «Νίκης» είπε ότι ένα ολόκληρο υπουργείο βρίσκεται σήμερα, όχι στην υπηρεσία του ελληνικού λαού αλλά των παρανόμως εισερχομένων μεταναστών και πουθενά δεν υπάρχει η έννοια της αποτροπής και της φύλαξης των συνόρων, αλλά κυριαρχούν έννοιες όπως ενσωμάτωση, αλληλεγγύη, κοινωνική ένταξη, διαπολιτισμική μεσολάβηση, μηχανισμός επείγουσας ανταπόκρισης, «δηλαδή τα γνωστά αριστερόστροφα φληναφήματα, οι εθνομηδενιστικές ανοησίες».
Ο Δημήτρης Νατσιός κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει ποια θα είναι η εμπλοκή του Πολεμικού Ναυτικού στην επιτήρηση των συνόρων, που θα ενεργεί και ποιες εντολές έχει λάβει, στην περίπτωση εντοπισμού σκαφών με παράνομους μετανάστες. Ο κ. Νατσιός χαρακτήρισε την πρόσφατη τροπολογία, για την αναστολή αιτήσεων ασύλου, «υποκριτικά ημίμετρα» και ζήτησε στοιχεία για τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν και αυτές που απορρίφθηκαν, εντός του 2025, πόσοι «λαθρομετανάστες» εντάχθηκαν στην κατηγορία των ασυνόδευτων ανηλίκων και των λοιπών ευάλωτων ομάδων, αν και η μόνη ευάλωτη ομάδα σήμερα είναι ο ελληνικός λαός. Ζήτησε επίσης να ενημερώσει η κυβέρνηση πόσοι μετανάστες επιστράφηκαν στην Ελλάδα από ευρωπαϊκές χώρες.
Η Ελλάδα φυλάει τα σύνορά της όπως έκανε και το 2020 στον Έβρο, όπως και τώρα, με τις φρεγάτες και το Λιμενικό Σώμα, απάντησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και επισήμανε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2025 ήταν 7% λιγότερες οι ροές, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο 2024. Το μεγάλο όμως πρόβλημα ήταν στην Κρήτη, είπε ο κ. Πλεύρης, και γι' αυτό η κυβέρνηση πήρε ιδιαίτερα μέτρα. «Άρα, επιχειρησιακά, το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό προστατεύουν τα σύνορά μας», σημείωσε ο υπουργός. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή, το πρώτο εξάμηνο του 2025 υπεβλήθησαν 27.425 αιτήματα ασύλου (σ.σ. τα στοιχεία μπορεί να περιλαμβάνουν και Νοέμβριο και Δεκέμβριο γιατί είναι αιτήματα σε πρώτο και δεύτερο βαθμό). Το πρώτο εξάμηνο του 2025 υπήρξαν απορριπτικές αποφάσεις, στον πρώτο βαθμό, σε 15.041 περιπτώσεις και στον δεύτερο βαθμό σε 4.760 περιπτώσεις (σ.σ. δεν αφορούν αναγκαστικά τις ίδιες αιτήσεις, αλλά μπορεί να αφορούν και προηγούμενες αιτήσεις). «Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η υπηρεσία ασύλου λειτουργεί πολύ γρήγορα», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
Μετά την ψήφιση της τροπολογίας, ανέφερε ο κ. Πλεύρης, όσοι έρχονται τώρα στη χώρα παράνομα, μπαίνουν σε καθεστώς κράτησης. «Άρα διασφαλίζουμε ότι δεν θα πάνε στα Πατήσια, στον Άγιο Παντελεήμονα και στην Αχαρνών. Θα μπουν σε κλειστή δομή, χωρίς δικαίωμα ασύλου και θα βγει πράξη επιστροφής. Άμεση διαδικασία. Και θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε τις επιστροφές. Άρα με την τροπολογία που ψηφίσαμε, παρακάμπτουμε μια ολόκληρη διαδικασία, που θα είχε τους συγκεκριμένους παρανόμως εισερχόμενους στη χώρα, σε καθεστώς ελευθερίας, γιατί θα είχαν υποβάλει αίτηση ασύλου. Τώρα έχουμε τη δυνατότητα να τους έχουμε σε καθεστώς διοικητικής κράτησης 12 μηνών και να γίνουν άμεσα οι διαδικασίες επιστροφής».
Σε σχέση με τις επιστροφές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην Ελλάδα, ο υπουργός ενημέρωσε ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2025 ήταν 26 άτομα συνολικά. Σε σχέση με την ευαλωτότητα, από τις 27.000 αιτήσεις περίπου, οι 1.323 αφορούσαν ασυνόδευτους ανήλικους και άλλες 4.816 αιτήσεις ήταν λοιπές ευαλωτότητες.
Ο πρόεδρος της «Νίκης» υπογράμμισε την ανάγκη να αναζητηθούν τα μεγάλα σκάφη που μεταφέρουν τα φουσκωτά και στη συνέχεια τα αφήνουν κοντά στην Κρήτη για να τα περισυλλέξουν έπειτα οι αρχές. «Αν συμβαίνει αυτό, πρέπει να βρούμε αυτά τα σκάφη στην ανοιχτή θάλασσα και να τα σταματήσουμε. Και αν δεν μπορούμε εμείς, να ζητήσουμε βοήθεια από την Ευρώπη», είπε ο κ. Νατσιός και επισήμανε ότι εύκολα ανιχνεύονται αυτά τα σκάφη, μέσω της τεχνολογίας. Πρέπει να μάθουμε από ποιους ναυλώνονται αυτά τα σκάφη, είπε ο πρόεδρος της «Νίκης» για να σημειώσει: «Το ξέρετε ότι έχουμε υβριδικό πόλεμο από την Τουρκία. Αυτά είναι τα ζητήματα που πρέπει να λύσετε κύριε Πλεύρη και να μην αναλίσκεστε στο τι μενού θα υπάρχει στις δομές φιλοξενίας». Χαρακτήρισε επίσης ύποπτο και τον ρόλο των ΜΚΟ, οι οποίες χρηματοδοτούνται «για να συνοδεύουν τους παράνομους μετανάστες», ζήτησε τον έλεγχό τους, τον περιορισμό της δράσης τους και μαζί ζήτησε και την κατάργηση του ΠΔ που επιτρέπει, όπως είπε, τη δημιουργία δομών φιλοξενίας μέχρι 100 άτομα σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, «ένα μέτρο που μιλάει ευθέως για εποικισμό της πατρίδας».
Φυλακή ή επιστροφή
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου απάντησε στις επικρίσεις και τις εκτιμήσεις του κ. Νατσιού ότι οι ροές θα συνεχιστούν, γιατί η κυβέρνηση τους δίνει κίνητρα. Η κυβέρνηση έχει θέσει από το 2019 το θέμα στην Ευρώπη. «Σήμερα, έχουμε μια Ευρώπη που μας ακούει και δικαιώνονται οι θέσεις της Ελλάδας, τις οποίες έχει θέσει ο πρωθυπουργός από το 2019», είπε ο Θάνος Πλεύρης και αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που τέθηκε χθες σε διαβούλευση. «Είναι αυτοτελές ποινικό αδίκημα, όποιος αρνείται να επιστρέψει, ενώ έχει μπει παράνομα στη χώρα. Θα έχει ποινή φυλάκισης χωρίς αναστολή, χωρίς πληρωμή και άρα η διαδρομή του θα είναι φυλακή ή επιστροφή. Αυτό δεν είναι σοβαρό αντικίνητρο; Όταν θα γνωρίζει ότι θα μπει φυλακή, έως πέντε χρόνια, και η μόνη δυνατότητα, για υφ΄όρων απόλυση, θα είναι η συνεργασία να φύγει, είναι ένας σοβαρός αποτρεπτικός παράγοντας», είπε ο υπουργός.
Ο ίδιος σημείωσε ότι σοβαρό αντικίνητρο θα είναι και η διοικητική κράτηση, έως δύο χρόνια, για όσους μπαίνουν στην ελληνική επικράτεια και δεν δείχνουν τα έγγραφά τους. Με τη διοικητική κράτηση διασφαλίζουμε το έλασσον ότι οι πολίτες της Αθήνας και σε άλλες περιοχές, δεν θα έχουν αυτόν τον κόσμο, είπε ο κ. Πλεύρης και υπογράμμισε ότι αντικίνητρο είναι και ότι πλέον όποιος μπαίνει στην ελληνική επικράτεια παράνομα, θα γνωρίζει ότι δεν υπάρχει διαδικασία να γίνει νόμιμος. Σοβαρό αντικίνητρο είναι ότι θα επαναξετάσουμε και όλες τις παροχές που δίνονται, σημείωσε ο υπουργός και ενημέρωσε τον πρόεδρο της «Νίκης» ότι έχει δοθεί εντολή διαχειριστικού ελέγχου σε όλες τις ΜΚΟ με τις οποίες έχει συνεργαστεί το υπουργείο.
Παράλληλα, όπως τόνισε, με το νομοσχέδιο, που κατατίθεται στη Βουλή, εισάγεται και η ηλεκτρονική επιτήρηση, ώστε κάποιος που βρίσκεται σε καθεστώς ημιελευθερίας ή ελευθερίας, να εντοπίζεται όταν απορριφθεί η αίτησή του. «Όλες αυτές οι ενέργειες είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό πλαίσιο», είπε ο υπουργός.
Αναφερόμενος στο κρίσιμο θέμα των επιστροφών, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επισήμανε ότι οι αναγκαστικές επιστροφές απαιτούν συνεργασία με τις τρίτες χώρες και «αυτή τη στιγμή, με κάποιες χώρες όπως Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Αίγυπτος, συνεργαζόμαστε αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η διαδικασία των αναγκαστικών επιστροφών απαιτεί μεγάλη κινητοποίηση των αρχών». Η Ελλάδα θα επιδιώξει να πετύχει ακόμη περισσότερες συμφωνίες ενώ στο νομοσχέδιο που κατατίθεται, επεκτείνεται και ο χάρτης των ασφαλών χωρών άρα και περιορισμού της δυνατότητας να υποβληθεί αίτηση ασύλου από ανθρώπους που έρχονται από εμπόλεμες ζώνες αλλά πέρασαν προηγουμένως από χώρες που είναι ασφαλείς, σημείωσε ο κ. Πλεύρης.
«Επειδή οι αναγκαστικές επιστροφές έχουν πολλές δυσκολίες», ανέφερε ωστόσο ο υπουργός, «πρέπει να ενισχυθούν οι οικειοθελείς επιστροφές και αυτό θα συμβεί όταν εκείνος που μπαίνει παράνομα στη χώρα ξέρει ότι θα χάσει τα επιδόματα και κυρίως η ελευθερία του». Ο πρώτος που θα καταδικαστεί σε τρία, τέσσερα χρόνια και θα οδηγείται στη φυλακή, θα του προσφέρεται ένα εισιτήριο. «Θα του πούμε: "Θες να μπεις φυλακή χωρίς αναστολή ή να γυρίσεις οικειοθελώς;"», ανέφερε ο υπουργός και τόνισε ότι «με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν πρόκειται να ανεχθούμε η χώρα να είναι ξέφραγο αμπέλι, θα είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα έχουμε το πιο αυστηρό πλαίσιο που υπάρχει, με ένα σαφές μήνυμα: ο δικαιούχος προστασίας, να πάρει άσυλο. Όποιος όμως δεν δικαιούται, η διαδρομή θα είναι φυλακή ή επιστροφή».