Θανάσης Χατζόπουλος στη «ΜτΚ» και το makthes.gr: «Δίνουμε σκληρή μάχη για να απαλλάξουμε τον ΠΑΟΚ από τα βάρη του παρελθόντος»

Ο πρόεδρος της ΚΑΕ μιλάει για την τεράστια προσπάθεια οικονομικής εξυγίανσης της εταιρείας, ζητάει τη στήριξη του κόσμου και στέλνει μήνυμα κατά του οπαδικού μίσους

Ο Θανάσης Χατζόπουλος ανήκει σε μία γενιά που είχε την τύχη να ζήσει όλες τις μεγάλες στιγμές του μπασκετικού ΠΑΟΚ. Τους ευρωπαϊκούς τίτλους του 1991 στη Γενεύη και του 1994 στην Τεργέστη, το πρωτάθλημα του 1992, το φάιναλ φορ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, την επόμενη χρονιά στην Αθήνα. Η απόφασή του να εμπλακεί στη διοίκηση της ΚΑΕ, σε εποχή που ελάχιστοι θα τολμούσαν να το κάνουν, υπαγορεύτηκε από το συναίσθημα.

Ο πρόεδρος της ΚΑΕ μίλησε στη «ΜτΚ» και το makthes.gr για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Δικέφαλος σε οικονομικό και αγωνιστικό επίπεδο και για την προσπάθεια της διοίκησης να ξαναχτίσει την ομάδα πάνω σε υγιείς βάσεις. Έστειλε, επίσης, ηχηρό μήνυμα κατά της βίας και του οπαδικού μίσους.

Αναλάβατε την προεδρία της ΚΑΕ σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα η ομάδα;

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι, αναμφίβολα, το οικονομικό. Ομάδες όπως η δική μας και ο Άρης είμαστε αντιμέτωποι με παλιά βάρη, με υποχρεώσεις που έρχονται από το παρελθόν. Ο μείζων στόχος μας είναι να απαλλάξουμε τον σύλλογο από τα χρέη του παρελθόντος, τα οποία έχουν αντίκτυπο στη συνολική λειτουργία της ΚΑΕ».

Μπορούμε να μιλήσουμε συγκεκριμένα; Με αριθμούς;

«Ασφαλώς. Μόνον για τα παλιά χρέη προς το Δημόσιο απαιτείται κάθε μήνα ένα ποσό της τάξης των 50.000 ευρώ. Αν προσθέσουμε και τα τρέχοντα, οι υποχρεώσεις μας προς το Δημόσιο, σε μηνιαία βάση, ανέρχονται στα 100.000 ευρώ.

Αν τώρα υπολογίσουμε το σύνολο του λειτουργικού κόστους, ώστε να είμαστε συνεπείς απέναντι σε όλους και σε όλα, το ποσό που χρειαζόμαστε κάθε μήνα φτάνει στις 200.000 ευρώ.

Το ζήτημα των εσόδων είναι κρίσιμο. Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε μεγάλες δυσκολίες, λόγω της έλλειψης του βασικού χορηγού αλλά και της καθυστέρησης σε ό,τι αφορά την είσπραξη των χρημάτων που δικαιούμαστε από το συμβόλαιο για τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Ο λογαριασμός γίνεται στο τέλος κάθε χρόνου και εμείς προσπαθούμε να έχουμε καλύψει όλες τις υποχρεώσεις μας».

Το ισοζύγιο στο τέλος του χρόνου είναι αρνητικό; Δημιουργούνται νέα χρέη;

«Όχι, το ισοζύγιο στο τέλος του έτους δεν είναι αρνητικό. Η ομάδα δεν μπαίνει μέσα. Θα σας έλεγα μάλιστα πως αν δεν είχαμε το βάρος των χρεών του παρελθόντος, η ομάδα θα μπορούσε να αυτοσυντηρείται.

Με τα σημερινά δεδομένα, όμως, ο αντίκτυπος είναι σοβαρός στο αγωνιστικό σκέλος, αφού τα παλιά βάρη δεν μας επιτρέπουν, για παράδειγμα, να ενισχύσουμε την ομάδα αυξάνοντας το μπάτζετ.

Αν δεν υπήρχαν τα χρέη του παρελθόντος, θα μπορούσαμε να κάνουμε άλλου τύπου αγωνιστικό σχεδιασμό και να βάλουμε τον πήχη ψηλά, όπως αρμόζει σε έναν σύλλογο αυτού του μεγέθους».

thanasis-chatzopoulos-1122a.jpg

Το ζήτημα των χρημάτων από το στοίχημα είναι μία πονεμένη ιστορία.

«Το ζήτημα αυτό είναι μεγάλο και ταλαιπωρεί όλες τις ομάδες. Εμείς, όπως και άλλες ΚΑΕ, είχαμε προϋπολογίσει αυτά τα έσοδα από τα τυχερά παίγνια στο ετήσιο μπάτζετ και λίγο πολύ την πάθαμε. Είχαμε πάρει πρόπερσι μία προκαταβολή 250.000 ευρώ για την περσινή σεζόν, αλλά η εξόφληση δεν έγινε ποτέ. Δεδομένου ότι, βάσει της ΚΥΑ, είχαμε λαμβάνειν 625.000 ευρώ, βρεθήκαμε με ένα έλλειμμα εσόδων της τάξης των 400.000 ευρώ.

Μιλάμε για ένα πολύ σημαντικό ποσό. Εδώ πρέπει να διευκρινίσω ότι όλες οι ομάδες δικαιούνται το ίδιο ποσό. Δεν υπάρχει κατηγοριοποίηση με βάση τη δυναμική και την ιστορία κάθε συλλόγου.

Για τη φετινή σεζόν, 2022-2023, η ΚΥΑ προβλέπει αντίστοιχα έσοδα. Αν αθροίσουμε λοιπόν τα ποσά που έχουμε λαμβάνειν βλέπουμε πως τα χρήματα είναι πολλά, περίπου 1.000.000 ευρώ. Με αυτά τα λεφτά στα ταμεία μας το σκηνικό θα ήταν πολύ διαφορετικό σε οικονομικό και αγωνιστικό επίπεδο».

Έχετε αναλάβει πρωτοβουλίες για την είσπραξη των χρημάτων που σας οφείλονται;

«Γίνονται συντονισμένες προσπάθειες σε επίπεδο ΕΣΑΚΕ. Τα συμφέροντα άλλωστε είναι κοινά και ο στόχος πρέπει πάντα να είναι η αναβάθμιση του προϊόντος. Εγώ υποστηρίζω το ίδιο πράγμα και για τα τηλεοπτικά, αλλά εκεί τα χρήματα δεν μοιράζονται επί ίσοις όροις γιατί δεν το επιθυμούν οι δύο ισχυρότερες ΚΑΕ, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός.

Από τη στιγμή που λειτουργούν έτσι οι δύο συγκεκριμένες ομάδες, αναπροσαρμόζουμε κι εμείς την τακτική μας και διεκδικούμε το κομμάτι που μας αναλογεί. Δεν είναι δυνατόν ο ΠΑΟΚ να εισπράξει το ίδιο ποσό με τον Ιωνικό. Κάπως έτσι φτάσαμε σε τηλεοπτικά τριών ταχυτήτων».

Για να επιστρέψουμε στο θέμα των χρημάτων από τα τυχερά παιχνίδια. Μιλάμε για έσοδα που, επί της ουσίας, έχετε ξεχάσει;

«Όχι, δεν τα έχουμε ξεχάσει. Σύντομα θα γίνει μία νέα συνάντηση στην Αθήνα με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τα χρήματα από τα τυχερά παιχνίδια και θα προσπαθήσουμε να τα διεκδικήσουμε συλλογικά και συντονισμένα.

Θέλω, όμως, να είμαι ειλικρινής. Μολονότι δεν παραιτούμαστε από τη διεκδίκηση των χρημάτων, μετά από όσα πάθαμε πέρσι, δεν μπορούμε να βασίζουμε το μπάτζετ μας στην έγκαιρη είσπραξη των χρημάτων από τα τυχερά παιχνίδια».

Έχετε μιλήσει ακόμη και για τον κίνδυνο λουκέτου στην ΚΑΕ. Το εννοείτε ή πρόκειται απλώς για μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κόσμου;

«Φυσικά και το εννοώ. Δεν είναι σχήμα λόγου. Εγώ δεν μπορώ να λέω αερολογίες. Από μένα ο κόσμος θα ακούει πάντα την αλήθεια. Αν φτάσουμε στο σημείο τα έσοδα να μην καλύπτουν τα έξοδα, δεν θα υπάρχει άλλη λύση. Έχω βάλει λεφτά και από την τσέπη μου για να καλύψω υποχρεώσεις που έτρεχαν. Δεν μπορώ όμως να συνεχίσω. Τέντωσα. Δεν έχω άλλα χρήματα να βάλω. Το έχω πει καθαρά. Δεν είμαι ο Ιβάν Σαββίδης. Οι δυνατότητές μου είναι πεπερασμένες.

Αν διαπιστώσουμε πως τα έξοδα υπερβαίνουν τα έσοδα και δεν υπάρξει βοήθεια από τον κόσμο ή επιχειρηματίες που αγαπούν τον ΠΑΟΚ, κάποια στιγμή θα πρέπει να διαλυθεί η ομάδα. Θα πάω λοιπόν στους παίκτες και θα τους εξηγήσω ότι δεν θα μπορώ να τους πληρώνω. Θα είναι μονόδρομος η διάλυση, δεν θα υπάρχει άλλη λύση. Γι' αυτό παλεύουμε κάθε μέρα. Για να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο».

thanasis-chatzopoulos-1122b.jpg

Ενδεχόμενο επανενεργοποίησης του Ιβάν Σαββίδη υπάρχει;

«Τι να σας πω, αυτό δεν μπορώ να το πω εγώ. Είναι στο δικό του χέρι. Θα σας πω όμως τη δική μου άποψη. Δεν γίνεται να ζητάμε διαρκώς βοήθεια από έναν άνθρωπο που επανειλημμένα έχει στηρίξει οικονομικά και με κάθε άλλο τρόπο και την ΚΑΕ και τα άλλα τμήματα του ΠΑΟΚ, όπως επίσης και απλούς ανθρώπους που είχαν ανάγκη. Να σας πω την αλήθεια εγώ ντρέπομαι να ζητήσω ξανά λεφτά για την ΚΑΕ από τον κ. Σαββίδη. Αν βέβαια φτάσουμε στο αμήν, ΟΚ, θα το κάνω».

Υπάρχουν άλλοι επιχειρηματίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν;

«Εγώ μπορώ να μιλήσω μόνο για έναν. Τον κ. Τσαλόπουλο, που βρίσκεται πάντα στο πλευρό μας και η προσφορά του είναι ανεκτίμητη. Το καλοκαίρι συνέβαλε καθοριστικά στο να πάρουμε την άδεια».

Η συμμετοχή του κόσμου μέσω της ΑΜΚ είναι ένα πρότζεκτ που έχει φτάσει στα όριά του;

«Κοιτάξτε, η πρώτη ΑΜΚ ήταν επιτυχής αφού ο κόσμος, περίπου 10.000 άνθρωποι, συνέβαλε ουσιαστικά. Η δεύτερη, που είναι ακόμη ανοιχτή, δεν έχει, μέχρι στιγμής, ανάλογη επιτυχία.

Νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να δώσει 10 ευρώ, τα λεφτά που αντιστοιχούν δηλαδή σε δύο καφέδες, για να βοηθήσει την ομάδα.

Αν μπορούσαμε να μαζεύουμε από τον κόσμο 500.000 ευρώ τον χρόνο, θα καλύπταμε τα παλιά χρέη και θα είχαμε μεγαλύτερο περιθώριο αγωνιστικής ενίσχυσης της ομάδας. Το ευχάριστο είναι ότι τις τελευταίες μέρες κάτι κινείται. Υπάρχουν άνθρωποι που καταθέτουν σημαντικά ποσά».

Σε ένα ιδανικό σενάριο θα προτιμούσατε μία εταιρεία λαϊκής βάσης με χιλιάδες μέλη, ή έναν ισχυρό επενδυτή;

«Το κόνσεπτ της εταιρείας λαϊκής βάσης είναι πολύ ελκυστικό αλλά αν μιλάμε για πολλές χιλιάδες μέλη δεν ξέρω πόσο λειτουργικό θα ήταν, σε επίπεδο καθημερινής διαχείρισης. Είμαστε στην Ελλάδα και όλοι έχουν γνώμη για τα πάντα. Το μοντέλο του ισχυρού επενδυτή είναι μάλλον πιο συμβατό με τη δική μας νοοτροπία.

Για να προσελκύσεις όμως έναν ισχυρό επενδυτή, πρέπει πρώτα να νοικοκυρέψεις τον σύλλογο, να τον κάνεις στοιχειωδώς ελκυστικό. Εμείς αυτό προσπαθούμε να κάνουμε».

Μία τελευταία, δύσκολη ερώτηση. Στο πρόσφατο ντέρμπι στην Πυλαία, ακούστηκε ένα απαράδεκτο σύνθημα περί νεκρών φιλάθλων και κατηγορείστε ότι δεν αντιδράσατε. Τι απαντάτε;

«Στη διάρκεια του αγώνα δεν ακούσαμε απολύτως τίποτα. Ούτε εμείς, ούτε οι διαιτητές, ούτε κανείς. Αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο, θα είχα βγει πρώτος να το καταγγείλω. Δεν υπάρχει ΠΑΟΚτσής που θα φώναζε ποτέ τέτοιου είδους σύνθημα. Ξέρετε πολύ καλά πόσα θύματα έχουμε θρηνήσει.

Όποιος φωνάζει τέτοια συνθήματα δεν είναι ΠΑΟΚ. Ξέρω βέβαια ότι μέσα σε χιλιάδες κόσμου μπορεί να παρεισφρήσουν και στοιχεία που δεν έχουν σχέση με την ομάδα.

Με αφορμή την ερώτησή σας θέλω να στείλω ένα μήνυμα κατά του μίσους. Υπάρχει οικογένεια που έχει μόνον Αρειανούς ή μόνον ΠΑΟΚτσήδες; Όλοι δεν έχουμε αδέλφια, θείους, φίλους, κουμπάρους που υποστηρίζουν την άλλη ομάδα, αλλά τους λατρεύουμε;

Στο παρελθόν ήμουν μέλος της διοίκησης της ΠΑΕ και στην αντίστοιχη του Άρη ήταν ένας πολύ αγαπημένος μου θείος. Κάποιοι πήγαν να μας βάλουν φωτιά, μέσα στη σουίτα, στο Χαριλάου. Τι έπρεπε να κάνω; Να πλακωθώ με τον θείο μου, που τον λατρεύω;

Ας σταματήσει πια αυτή η τρέλα. Έχω κι εγώ έναν γιο και τρέμω στη σκέψη ότι θα μπορούσε να του συμβεί κάτι κακό. Πριν από λίγο καιρό είχαν έρθει εδώ, στο γήπεδο, δεκάδες άτομα με μαχαίρια και τσεκούρια. Εγώ ήμουν στα γραφεία. Αν με είχαν βρει μπροστά τους, τι θα είχε συμβεί; Μπορεί και φόνος.

Με τους ανθρώπους του Άρη έχω εξαιρετική σχέση και συνεργασία. Στήριξα, μάλιστα, τον Άρη στο θέμα που είχε πρόσφατα με την ΕΟΚ. Η αθλητική αντιπαλότητα δεν συνεπάγεται μίσος. Έχουμε όλοι χρέος να πολεμήσουμε αυτά τα φαινόμενα».

Loader