ΘΕΑΤΡΟ Πρεμιέρα του έργου "Ο Ντάνι και η βαθιά γαλάζια θάλασσα"

- Newsroom

Είναι αργά, και σε κάποιο μπαρ ο Ντάνι συναντά τη Ρομπέρτα. Και οι δυο κάπου στην τρίτη δεκαετία της ζωής τους, και οι δυο πληγωμένοι από όσα έχουν ζήσει ως τότε. Έτσι αρχίζει το έργο του Τζον Πάτρικ Σάνλεϊ “Ο Ντάνι και η βαθιά γαλάζια θάλασσα”, που θα παρουσιάζεται από σήμερα στην Αίθουσα Μάντεως Τειρεσία από τις “Ομάδες θεατρικής δράσης” του Κέντρου Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης.

Του Κώστα Μαρίνου
marinos@makthes.gr

Το έργο έχει και τον υπότιτλο “Ένας απάχικος-αλήτικος χορός”, που απαιτεί μια επεξήγηση. Τη δίνει ο Πέτρος Ζηβανός, που σκηνοθέτησε το έργο και το απέδωσε στα ελληνικά. “Έτσι είδαμε όλο το έργο, ως έναν αλήτικο χορό. Ως το προαιώνιο , πολεμικό παιχνίδι του έρωτα ανάμεσα σε έναν άνδρα και μια γυναίκα. Μπορεί οι ήρωες να είναι δύο περιθωριακοί τύποι που συναντιούνται στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης, όμως μπορεί να είμαστε και όλοι εμείς, άντρες και γυναίκες, που συναντιόμαστε με το άλλο φύλο. Για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε και δεν το κάνουμε”, λέει.

Για τη γενιά των “30 και κάτι”
Αυτή την αδυναμία επικοινωνίας ερευνά ο αμερικανός συγγραφέας στο έργο του, που γράφτηκε στις αρχές της δεκαετίας του ʼ80. Και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πόσο επίκαιρα είναι τα θέματα εκείνα στην Ελλάδα του σήμερα.
“Νομίζω”, σχολιάζει ο Πέτρος Ζηβανός, “ότι το έργο μιλά για τη γενιά των ʽ30 και κάτιʼ, αυτή τη γενιά που ήδη έχει κάνει κάποια πράγματα στη ζωή, έχει αποτύχει και δεν ξέρει πού βρίσκεται. Παράδειγμα εδώ στην Ελλάδα, η εφηβεία διαρκεί πολύ μετά τα 30, ενώ ειδικά οι άνδρες μπορεί να ενηλικιώνονται μετά τον θάνατό τους”. Μπορεί να ακούγονται πικρά όλα αυτά, αλλά το έργο αφήνει κάποιο φως αισιοδοξίας να φωτίσει τις ζωές των δύο ηρώων. Ίσως αντιλαμβάνονται ότι “η θάλασσα είναι εδώ, δίπλα μας, κοντά μας”, όπως λέει το κείμενο. “Όμως ποιον δρόμο θα ακολουθήσουν θα φανεί επί σκηνής”, συμπληρώνει ο Πέτρος Ζηβανός.

Εισοδηματίας ή... ρομαντικός
Τον Ντάνι ερμηνεύει ο Γιάννης Τσίκουλας και Ρομπέρτα είναι η Μάρα Τσικάρα. Ο χώρος είναι η έδρα του Κέντρου Θεατρικής Έρευνας, που συνεχίζει την πορεία του παρά τις γνωστές αντιξοότητες. “Πήγαμε καλά εισπρακτικά, αλλά οικονομικά δεν νομίζω πως το αντέχει κανείς. Ακόμη βάζουμε από την τσέπη μας και δεν βγάζουμε. Αλλά έτσι κι αλλιώς για να κάνεις θέατρο στην Ελλάδα πρέπει να είσαι εισοδηματίας ή ρομαντικός”.
Και ευτυχώς που υπάρχουν ακόμη κάποιοι ρομαντικοί, θα προσθέταμε.

  • Οι παραστάσεις θα δίδονται στην Αίθουσα Μάντεως Τειρεσία (οδός Γ. Κωνσταντινίδη 15 και Μάντεως Τειρεσία, τηλ: 2310-865904), κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 9.15 μ.μ. και Κυριακή στις 8 μ.μ.
Loader