Έναρξη του ευρωπαϊκού προγράμματος IDeAS4GR για τη στήριξη των υπερχρεωμένων νοικοκυριών
Το πρόγραμμα έχει διάρκεια δύο ετών, από τον Ιούνιο του 2025 έως τον Μάιο του 2027
- Newsroom
Η θερμαντική ικανότητα δύο κιλών ξηρής αγριαγκινάρας ισοδυναμεί με αυτήν ενός λίτρου πετρελαίου. Δηλαδή απαιτούνται 22-24 λεπτά το κιλό, όταν το πετρέλαιο έχει 83 λεπτά το λίτροΗ αγριαγκινάρα είναι το πρώτο φυτό που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τη χρήση πετρελαίου θέρμανσης και να απαλλάξει τα ελληνικά νοικοκυριά από το υψηλό κόστος, εκτιμά ο διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Νίκος Δαναλάτος, ο οποίος ασχολείται από το 1993 με τις ενεργειακές καλλιέργειες στην Ελλάδα. "Πρόκειται για επαναστατική καλλιέργεια, με απόδοση τετραπλάσια από την παραγωγή σιταριού, ως βιομάζα", σημειώνει ο κ. Δαναλάτος.
"Ακολουθώντας τα πρότυπα της Ε.Ε., προσπαθήσαμε να βάλουμε φυτά όπως η ελαιοκράμβη, η οποία όμως δεν μπορούσε να έχει βιωσιμότητα στην Ελλάδα", επισημαίνει. Το γαϊδουράγκαθο από την άλλη έχει πολλαπλά πλεονεκτήματα, όντας ένα ελληνικό φυτό προσαρμοσμένο στις εδώ ξηροθερμικές συνθήκες:
είναι πολυετές, που σημαίνει ότι η εγκατάσταση γίνεται μια φορά και για δέκα χρόνια γίνεται μόνον συγκομιδή, δεν απαιτεί λίπασμα, τουλάχιστον τα τέσσερα πρώτα χρόνια, ούτε χημικά για ζιζανοκτονία, χρειάζεται ελάχιστη άρδευση.
"Το σπέρνουμε μια φορά και στη συνέχεια για δέκα χρόνια ο αγρότης πηγαίνει κάθε Ιούλιο και συγκομίζει. Δεν χρειάζεται τίποτε άλλο. Το προτείνω ανεπιφύλακτα", λέει εμφαντικά ο κ. Δαναλάτος.
ΣΥΜΦΕΡΕΙ
Στην Ελλάδα λειτουργούν ήδη τρία εργοστάσια επεξεργασίας της αγριαγκινάρας, δύο στη Θεσσαλία και ένα στη Θράκη, τα οποία αγοράζουν το φυτό από τους καλλιεργητές προς 60 ευρώ τον τόνο, την ώρα που το κόστος καλλιέργειας είναι της τάξης των δύο ευρώ το στρέμμα. Φέρνοντας ως παράδειγμα το νομό Ροδόπης, ο κ. Δαναλάτος υπολογίζει ότι η γη μπορεί να αποδώσει άνετα δύο τόνους το στρέμμα, που σημαίνει ότι ο παραγωγός μπορεί να έχει καθαρό κέρδος 90 ευρώ, απόδοση που δεν δίνει το σιτάρι.
Στις ευρωπαϊκές χώρες η τιμή της αγριαγκινάρας κυμαίνεται στα 170-180 ευρώ τον τόνο. Αυτό σημαίνει ότι, αν η ελληνική βιομηχανία αγοράσει με 60 ευρώ και πουλήσει στα 110 ευρώ 50.000 τόνους αγριαγκινάρας, μπορεί να κερδίσει 2.500.000 ευρώ μέσα σε ένα χρόνο.
ΚΑΙ ΜΕ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ!
"Το γαϊδουράγκαθο φυτρώνει παντού, ακόμη και στην πέτρα. Αν μάλιστα το καλλιεργήσεις συστηματικά, τότε μπορείς να πάρεις τουλάχιστον ενάμιση τόνο. Αν το ποτίσεις δύο φορές, φτάνεις τους τρεις τόνους το στρέμμα", τονίζει ο κ. Δαναλάτος.
Στη Θεσσαλία καλλιεργείται συστηματικά σε 2.000 στρέμματα και είναι μόνον η πρώτη επίσημη χρονιά καλλιέργειας. Υπολογίζεται ότι το 2008 πανελλαδικά θα καλλιεργούνται 50.000 στρέμματα αγριαγκινάρας.
Η καλλιέργεια επιδοτείται με 4,5 ευρώ το στρέμμα που δίνεται για τα ενεργειακά φυτά και με επιπλέον 3,5 ευρώ αν ο παραγωγός αντικαταστήσει το σιτάρι με αγριαγκινάρα και με την επιδότηση για τον περιορισμό της νιτρορύπανσης για όσους αντικαταστήσουν το βαμβάκι με το συγκεκριμένο φυτό. Επίσης καλύπτεται το κόστος της εγκατάστασης κατά 50%, όπως γίνεται για τις καλλιέργειες πολυετών φυτών.
Το πρόγραμμα έχει διάρκεια δύο ετών, από τον Ιούνιο του 2025 έως τον Μάιο του 2027
Βουλευτές, δημάρχους και συνδικαλιστικούς φορείς καλεί ο Σίμος Δανιηλίδης
Για όσα προηγήθηκαν της στιγμής που ο κατηγορούμενος πρώην σύντροφος του θύματος της κατάφερε πέντε θανατηφόρες μαχαιριές
Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρα από τα παιδιά το ζευγάρι είχε μεγάλες οικονομικές διαφορές