Μια υπηρέτρια που συνεχώς τρίβει προσπαθώντας να ασπρίσει επιφάνειες, μια συνομιλία της φύσης προς τον άνθρωπο, μια χορογράφος που επιχειρεί να υπερβεί τον αγιοποιημένο κανόνα του δυτικού θεάτρου και της δυτικής κινησιολογίας και να εντάξει την κίνηση του μαύρου σώματος σε ένα χορευτικό υβρίδιο, ένας σερβιτόρος και ένας πελάτης που παραγγέλνει κάτι και αυτό γίνεται μια επανάληψη ρόλων για να αναδείξει ότι η συνεχής ανακύκλωση καταργεί το νόημα… Είναι μερικά μόνο από τα θέματα και τους «ήρωες» του 6ου Φεστιβάλ Δάσους του ΚΘΒΕ που πραγματοποιείται από 31 Μαΐου έως 13 Ιουνίου στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Νεανικά, τολμηρά έργα, επίκαιρα, μικρής φόρμας (έως 70΄ διάρκεια) καθρεφτίζουν τις ανησυχίες μας και δίνουν ένα στίγμα των κατευθύνσεων του σύγχρονου θεάτρου παγκοσμίως, αφού η διοργάνωση φιλοξενεί παραγωγές από επτά διαφορετικές χώρες του κόσμου: Αγγλία, Γαλλία, Βέλγιο, Λίβανο, Νότια Αφρική και Ουρουγαουάη.
«Είναι το μοναδικό διεθνές φεστιβάλ θεάτρου μικρής φόρμας σε όλη τη χώρα. Μας δίνει τη δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με τη σύγχρονη θεατρική δημιουργία, να γνωρίσουμε καλλιτέχνες από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Εστιάζουμε σε επιτελεστικές παραστάσεις αναδεικνύοντας παραδόσεις και σύγχρονες τάσεις. Οι περισσότερες εκδηλώσεις είναι καθολικά προσβάσιμες για άτομα με οπτική και ακουστική αναπηρία», τόνισε μεταξύ άλλων ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Αστέρης Πελτέκης.
Για τις οικονομικές δυσκολίες της διοργάνωσης που οφείλονται σε γραφειοκρατικά προβλήματα και έγιναν η αιτία μέχρι την τελευταία στιγμή να αμφισβητείται η πραγματοποίηση της διοργάνωσης μίλησε το μέλος της επιτροπής, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και κριτικός θεάτρου Σάββας Πατσαλίδης. «Είναι λυπηρό γιατί αυτή η πόλη πάσχει από φεστιβαλική εξωστρέφεια. Σε κάθε βήμα που κάνουμε να το ενισχύσουμε αυτό συναντούμε προβλήματα που μας γεμίζουν περισσότερο με λύπες παρά με χαρές», επεσήμανε.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Αστέρης Πελτέκης ωστόσο συμπλήρωσε ότι τα προβλήματα αφορούν στη δυσκολία, μετά την αναγκαστική ηλεκτρονική τιμολόγηση, με φορείς εκτός ευρωπαϊκής ένωσης για τους οποίους έπρεπε να «ανακαλυφθούν» διάφοροι τρόποι ώστε να γίνει εφικτή η συμμετοχή τους. «Η οικονομική αδυναμία είναι ουσιαστικά και η δύναμη αυτού του φεστιβάλ γιατί μας οδηγεί να επιλέξουμε παραγωγές και θεάματα τα οποία μελλοντικά μέσα από τη μεγάλη διορατικότητα των μελών της επιτροπής μπορεί να τα δούμε να διαπρέπουν και να κάνουν μεγάλη επιτυχία σημαντική διαδρομή στον χώρο. Αυτό ακριβώς είναι το ενδιαφέρον. Δεν υπάρχει άλλο παρόμοιο φεστιβάλ που να δίνει αυτή την ευκαιρία», πρόσθεσε.
Στον διεθνή χαρακτήρα της διοργάνωσης αναφέρθηκε επίσης ο κ. Πατσαλίδης. «Το διαμορφώσαμε έτσι ώστε οι δικοί μας καλλιτέχνες και οι θεατρόφιλοι της πόλης να έχουν την ευκαιρία να δουν πού κινείται η σύγχρονη θεατρική γλώσσα. Μας ενδιέφερε η διατήρηση εν ζωή ενός διαλόγου που δεν τον έχουμε, αφού δεν συνδιαλεγόμαστε με τη διεθνή σκηνή. Δεν ξέρω τι φταίει αλλά κάποια στιγμή πρέπει να κάνουμε κάτι για να έχουμε και κάτι μεγαλύτερο από αυτό. Αναζητούμε τη μικρή ποιοτική, καινούρια φόρμα έτσι ώστε να ανοίξουμε έναν διάλογο με το κοινό. Εκεί που υπάρχει τόλμη, υπάρχει και ελπίδα. Όλες μαζί οι παραγωγές μας ιδωμένες στο σύνολό τους, φέρνουν βασικές αναζητήσεις από όλο τον κόσμο. Κάτω από τον όρο – ομπρέλα περφόρμανς εντάξαμε αυτές τις παραστάσεις που αναδεικνύουν διάφορες προβληματικές».
Η διοργάνωση έχει αρωγό την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω της οποίας εκταμιεύτηκε το κονδύλιο από το ΕΣΠΑ με συνολικό προϋπολογισμό 195.000 ευρώ. «Ξεπερνώντας την όποια αγωνία βρήκαμε συμπαραστάτες, αλλά και την επιτροπή με την οποία συνεργαστήκαμε πάρα πολύ καλά. Το πρόγραμμα ήταν έτοιμο έναν χρόνο πριν και η δυσκολία ήταν να φτάσει σε έναν βαθμό υλοποίησης. Αυτές οι παραστάσεις έχουν την εστίασή τους σε αυτό που συμβαίνει σήμερα στον κόσμο, που δεν είναι ένας ουτοπικός, αφού συμβαίνουν πολλά δυστοπικά αυτή τη στιγμή. Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να συνομιλούμε με διαφορετικές ματιές στον κόσμο. Η τιμολογιακή πολιτική κρατήθηκε πολύ χαμηλά, πολλές εκδηλώσεις είναι δωρεάν. Η προσπάθειά μας είναι να ανοίξουμε έναν κοντινό διάλογο με τους καλλιτέχνες που έρχονται από διαφορετικά σημεία του πλανήτη», σημείωσε η επικεφαλής της ομάδας διοργάνωσης Αμαλία Κοντογιάννη.
Η καλλιτεχνική επιτροπή αποτελείται από τον Σάββα Πατσαλίδη, τον Πρόδρομο Τσινικόρη (σκηνοθέτη, δραματουργό, ηθοποιό) και την Tine Milz (δραματουργό, επιμελήτρια και διευθύντρια του Theater Neumarkt στη Ζυρίχη).
Πέρα από το αμιγώς θεατρικό πρόγραμμα, το φεστιβάλ θα περιλάβει και άλλες παράλληλες δράσεις όπως ομιλίες, εργαστήρια κ.α., ενώ σε χαμηλή τιμολογιακή πολιτική κρατήθηκε το εισιτήριό της: Κανονικό: 13 ευρώ, Εκπτωτικό (πολύτεκνοι, Άνω των 65, Ομαδικό για 10 άτομα, Εκπαιδευτικών): 10 ευρώ
Φοιτητικό - Μαθητικό: 8€
Αναλυτικά το πρόγραμμα:
«A Thousand Daemons»
Logan February
Εναρκτήρια δράση του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Δάσους
Σάββατο 31 Μάϊου
Φουαγιέ του Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Ώρα έναρξης: 20.00
Διάρκεια: 25 λεπτά
«Offering for a Monster»
Tamara Cubas
Συμμετέχουν φοιτητές/σπουδαστές υποκριτικής και χορού
Σάββατο 31 Μάϊου και Κυριακή 1 Ιουνίου
Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Ώρα έναρξης: 21:00
Διάρκεια: 60 λεπτά
«Hatched Ensemble»
Mamelas Artistic Movement
Πέμπτη 5 Ιουνίου, Παρασκευή 6 Ιουνίου
Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Ώρα έναρξης: 21:00
Διάρκεια: 70 λεπτά
«Whitewashing»
Rebecca Chaillon & Aurore Déon
Πέμπτη 5 Ιουνίου, Παρασκευή 6 Ιουνίου
Φουαγιέ του Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Ώρα έναρξης: 21:00
Διάρκεια: 75 λεπτά
«Reading the sky»
Daniel Blanga Gubbay
Ποιητικό αναλόγιο
Φουαγιέ του Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Κυριακή 8 Ιουνίου
Ώρα έναρξης: 20:30
Διάρκεια: 30 λεπτά
«Τοld by my Mother»
Ali Chahrour
Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Κυριακή 8 Ιουνίου
Ώρα έναρξης: 21:15
Διάρκεια: 70 λεπτά
«I have no name»
El Conde de Torrefiel
Βασιλικό Θέατρο (εξωτερικός χώρος)
Δευτέρα 9 Ιουνίου, Τρίτη 10 Ιουνίου, Τετάρτη 11 Ιουνίου
3 παραστάσεις/ημέρα
Ώρες έναρξης: 19:30, 20:30, 21.30
Διάρκεια: 40 λεπτά
«The History of Western Korean Theatre»
του Jaha Koo
Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Πέμπτη 12 Ιουνίου, Παρασκευή 13 Ιουνίου
Ώρα έναρξης: 21:00
Διάρκεια: 60 λεπτά
«L’ Addition»
του Τim Etchells
Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Πέμπτη 12 Ιουνίου, Παρασκευή 13 Ιουνίου
Ώρα έναρξης: 21:00
Διάρκεια: 70 λεπτά
Πρόγραμμα Εργαστηρίων
«Offering for a Monster»
με την Tamara Cubas
22 Μαΐου – 30 Μαΐου
Απευθύνεται σε φοιτητές και σπουδαστές υποκριτικής/χορού -Απαιτείται δήλωση συμμετοχής
«Writing with a Blue Pen»
Εργαστήριο γραφής με τους Tine Milz και Daniel Blanga Gubbay
Σάββατο 7 Ιουνίου
Ώρα έναρξης: 18:00
Διάρκεια: 180 λεπτά
Απαιτείται δήλωση συμμετοχής
«Εργαστήριο χορού»
με τον Ali Chahrour
Κυριακή 8 Ιουνίου
Ώρα έναρξης: 10:00
Διάρκεια: 120 λεπτά
Απαιτείται δήλωση συμμετοχής
Μετά τις παραστάσεις ακολουθεί συζήτηση με το κοινό και τους καλλιτέχνες.
Οι συζητήσεις και τα εργαστήρια θα έχουν παράλληλα διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα.
Για δηλώσεις συμμετοχής στα εργαστήρια, επικοινωνείτε με την κ. Φωτεινή Λογοθετίδου ( f.logothetidou@ntng.gr ). Στο θέμα του email εισάγετε τον τίτλο του εργαστηρίου και στο σώμα κειμένου ονοματεπώνυμο, στοιχεία επικοινωνίας και ιδιότητα. Το εργαστήριο «Offering for a Monster» απευθύνεται σε τελειόφοιτους σπουδαστές/φοιτητές υποκριτικής και χορού.
Προπώληση: More.com
Πληροφορίες- κρατήσεις στο Τ. 2315 200 200 και στα εκδοτήρια του ΚΘΒΕ