- Newsroom
Το δικό τους χώρο φαίνεται πως έχουν βρει τα ληγμένα φάρμακα και τα παλιά κουτιά με χάπια, που μέχρι σήμερα έμεναν ξεχασμένα στα συρτάρια των σπιτιών ή πετιόνταν ανεξέλεγκτα στα σκουπίδια. Ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης έχουν τοποθετηθεί έξω από περίπου 600 φαρμακεία του νομού Θεσσαλονίκης.
Της Νικολέτας Μπούκα
Η πρωτοβουλία αυτή ανήκει στο Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών(ΣΥΦΑ) Θεσσαλονίκης και έχει αρχίσει να υλοποιείται εδώ και περίπου πέντε μήνες. Ο ΣΥΦΑ Θεσσαλονίκης κατέχει την πανελλαδική πρωτιά στην τοποθέτηση των κάδων περισυλλογής ακατάλληλων φαρμάκων, ενώ ήδη συνεργάζεται στον τομέα αυτό με τους αντίστοιχους συλλόγους σε Κιλκίς, Φλώρινα και Καστοριά.
“Μέχρι τώρα γινόταν το χείριστο, που σημαίνει ότι πετιόνταν φάρμακα στους κάδους απορριμμάτων και από εκεί κατέληγαν στους σκουπιδότοπους. Συχνά μάλιστα πρόκειται για φάρμακα με χημικές ουσίες επιβλαβείς για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, χωρίς μάλιστα να είναι μετρήσιμες οι συνέπειες αυτές. Η ανάγκη να προχωρήσουμε στην τοποθέτηση κάδων περισυλλογής ακατάλληλων φαρμάκων προέκυψε από τους ίδιους τους φαρμακοποιούς-μέλη μας και τους πελάτες τους, οι οποίοι συχνά αναρωτιόνταν πού θα μπορούσαν να πετάξουν τα ληγμένα φάρμακα ή αυτά που τους είναι πλέον άχρηστα”, δηλώνει στη “ΜτΚ” ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης Λάζαρος Φαρσάκης.
ΕΙΔΙΚΟΙ ΚΑΔΟΙ
Σύμφωνα με τον κ. Φαρσάκη, οι ειδικοί κάδοι περισυλλογής των ακατάλληλων φαρμάκων που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία της πόλης μας είναι μεταλλικοί και μπορούν εύκολα να γίνουν αντιληπτοί από τους πολίτες, καθώς αναγράφουν το δικό τους ξεχωριστό μήνυμα, “Πέταξέ το εδώ, για να σώσεις το περιβάλλον”.
“Τα φάρμακα συγκεντρώνονται στους ειδικούς κάδους και ανά τακτά χρονικά διαστήματα αυτοκίνητα του ΣΥΦΑ Θεσσαλονίκης τα μαζεύουν και τα φυλάσσουν σε ειδικό χώρο. Πρόκειται για σχεδόν όλων των ειδών τα φάρμακα, με εξαίρεση σιρόπια και ναρκωτικά. Επιπλέον, μία φορά το χρόνο τα στέλνουμε στο εξωτερικό, συγκεκριμένα στη Γερμανία, σε ειδικό κέντρο, όπου καταστρέφονται, ενώ μας αποστέλλεται και πρωτόκολλο καταστροφής”, εξηγεί ο κ. Φαρσάκης.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει οργανωμένο σύστημα συλλογής και καταστροφής των άχρηστων φαρμάκων και προσθέτει ότι το κόστος της πρωτοβουλίας υπολογίζεται στα 20.000 ευρώ για τους κάδους που έχουν τοποθετηθεί ήδη, ενώ ο ΣΥΦΑ Θεσσαλονίκης επιβαρύνεται και με τα έξοδα αποστολής στη Γερμανία.
“Η ανταπόκριση που είχαμε από τους φαρμακοποιούς-μέλη μας ήταν καταπληκτική. Όλοι ανταποκρίθηκαν με μεγάλη προθυμία στην πρότασή μας και τοποθέτησαν άμεσα τους ειδικούς κάδους μπροστά από τα φαρμακεία τους. Μεγάλη, όμως, είναι και η ανταπόκριση των απλών πολιτών, οι οποίοι έρχονται και εναποθέτουν τα παλιά φάρμακα στους ειδικούς κάδους”, τονίζει ο κ. Φαρσάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι κρίμα να μένουν ληγμένα ή άχρηστα φάρμακα στα συρτάρια των σπιτιών μας, κυρίως των ηλικιωμένων ατόμων, και να είναι εκτεθειμένα ακόμη και σε μικρά παιδιά, τα οποία μπορεί κάποια στιγμή να ξεφύγουν της προσοχής των γονέων και να καταπιούν κατά λάθος ένα φάρμακο.
Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ
Με την πρωτοβουλία αυτή, η οποία έχει σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης καταφέρνει να περάσει και το μήνυμα ότι το φαρμακείο είναι ένα ζωντανό και δημιουργικό κύτταρο στην καρδιά της σύγχρονης κοινωνίας.
“Ο φαρμακοποιός μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι στην προστασία του περιβάλλοντος. Οι πολίτες αποκτούν σχέση εμπιστοσύνης με τον φαρμακοποιό, τον ακούν και τον συμβουλεύονται. Συνεπώς, μπορούν να αποδεχτούν ευκολότερα αυτά που έχει να τους πει. Εμείς, πάντως, ως ΣΥΦΑ Θεσσαλονίκης είμαστε έτοιμοι και ανοιχτοί να βοηθήσουμε για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας”, ξεκαθαρίζει ο κ. Φαρσάκης.
Αναφέρει ακόμη ότι ο ΣΥΦΑ Θεσσαλονίκης μετρά και άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες, οι οποίες έχουν στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Έχει λ.χ. προμηθευτεί ήδη μια ειδική πρέσα για το λιώσιμο των χαρτοκιβωτίων μέσα στα οποία μεταφέρονται τα φάρμακα. Μάλιστα, κάθε μήνα συγκεντρώνονται περίπου οκτώ τόνοι χαρτιού, που ισοδυναμούν με 136 δέντρα.
Επίσης, ο ΣΥΦΑ Θεσσαλονίκης έχει ζητήσει από τους φαρμακοποιούς-μέλη του να αντικαταστήσουν τις χάρτινες σακούλες που χρησιμοποιούν με ανακυκλωμένο χαρτί, ώστε να είναι φιλικότερες προς το περιβάλλον.