Με τιμώμενη χώρα την Ιταλία, με τη συμμετοχή πάνω από 1000 Ελλήνων και ξένων ομιλητών και περισσότερων από 400 εκθετών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και με 450 εκδηλώσεις από εκδότες και πολιτιστικούς φορείς στο πρόγραμμά της, ανοίγει η αυλαία της 21ης Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 8 Μαΐου στις εγκαταστάσεις της HELEXPO – ΔΕΘ.
Πρόκειται για μια «πολύ σημαντική έκθεση για μας, μια αγαπημένη μας έκθεση που είναι από τις κλαδικές στις οποίες έχουμε καθιερώσει να υπάρχει τιμώμενη χώρα. Φέτος, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι τιμώμενη χώρα είναι η Ιταλία. Το ίδρυμα, το ΕΛΙΒΙΠ, είναι ο μοχλός και ο βασικός διοργανωτής. Αποδεικνύουμε ότι είναι πραγματικά μια διεθνής έκθεση. Πιστεύουμε ότι έχει γίνει ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την πόλη. Νομίζω ότι σιγά – σιγά τα καταφέρνουμε. Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος», τόνισε ο πρόεδρος της HELEXPO – ΔΕΘ Τάσος Τζήκας. Πρόσθεσε δε ότι στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα γίνει ένα αφιέρωμα στα 100 χρόνια της HELEXPO – ΔΕΘ, αλλά και ενημέρωση για την ανάπλαση του θεσμού, αλλά και για τη τεκμηρίωση της θέσης ότι η HELEXPO – ΔΕΘ πρέπει να παραμείνει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Γέφυρα 15-13).
Η 21η ΔΕΒΘ είναι η πρώτη που διοργανώνει ο νέος φορέας για το βιβλίο, Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού (ΕΛΙΒΙΠ), που συγκροτήθηκε τον Απρίλιο του 2024 με νόμο ο οποίος κατήργησε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ), το οποίο ως τότε ήταν φορέας υλοποίησης. «Στην ουσία είναι ένα ίδρυμα που άρχισε να λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2024, δηλαδή πριν περίπου 8 μήνες», τόνισε ο πρόεδρος Νίκος Μπακουνάκης. «Η έκθεση είναι μια από τις δραστηριότητες του ιδρύματος, μια από τις δράσεις του ΕΛΙΒΙΠ που εντάσσεται στο γενικότερο πρόγραμμά του για την προώθηση του ελληνικού βιβλίου, των Ελλήνων συγγραφέων κ.α. στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως και το θέμα της φιλαναγνωσίας, της παραγωγής εργαλείων που μας βοηθά να καταλάβουμε το φαινόμενο εκδοτική βιομηχανία», συμπλήρωσε.
Ο ίδιος μίλησε για το πρόγραμμα που είναι χωρισμένο σε τρεις κατηγορίες: το γενικό για το κοινό, αυτό για παιδιά και εφήβους- παιδική γωνία που φέτος αναβαθμίζεται μετακινούμενη στο κέντρο της διοργάνωσης, το επαγγελματικό. Όλο αυτό «ενισχύεται με την τιμώμενη χώρα, Ιταλία. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα από πολλούς επαγγελματίες του βιβλίου που έρχονται από την Ιταλία με πάρα πολλούς συγγραφείς. Η ιδιομορφία της Ιταλίας είναι ότι υπάρχουν εκεί 702 κλασικά λύκεια όπου διδάσκονται τα αρχαία ελληνικά, μια μαγιά που μπορεί να φουσκώσει και να δημιουργήσει ένα ζωντανό ενδιαφέρον για τη νέα λογοτεχνία. Έχουμε καλέσει τρεις Ιταλούς καθηγητές που προωθούν τη νεοελληνική γλώσσα σε τρία πανεπιστήμια από τον βορρά μέχρι το νότο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος.
Υπογράμμισε ότι η φετινή έκθεση είναι για το ΕΛΙΒΙΠ μεταβατική. «Του χρόνου θα παρουσιάσουμε ένα άλλο μοντέλο, πιο θεσμικό, λαμβάνοντας όλες τις εξελίξεις στο οικοσύστημα του βιβλίου. Η έκθεση μεγαλώνει κάθε χρόνο. Τα 16000τμ είναι λίγα φέτος για να τη στεγάσουν. Ίσως χρειαστούμε περισσότερο χώρο του χρόνου. Το άλλο θέμα που μας απασχολεί είναι η διάχυση της έκθεσης στην πόλη», πρόσθεσε.
Η χρηματοδότηση της ΔΕΒΘ είναι εξασφαλισμένη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το 2026 και 2027.
Από την πλευρά του ο διευθυντής του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών Φραντσέσκο Νέρι, μαθητής κλασικού λυκείου και ο ίδιος, μίλησε για τον σκοπό της συμμετοχής της Ιταλίας με τίτλο «Κοντινοί Ορίζοντες» στην έκθεση, ο οποίος είναι η ανάπτυξη μιας «πλούσιας και ενδιαφέρουσας εκδήλωσης τόσο για το αναγνωστικό κοινό όσο και για τους επαγγελματίες του εκδοτικού κλάδου. «Μας ενδιαφέρει να εδραιωθούν καλύτερες σχέσεις μεταξύ των αναγνωστών, συγγραφέων, εκδοτών. Γι’ αυτό καλύπτουμε ένα ευρύ φάσμα δράσεων, αφού το πρόγραμμα θα αναπτυχθεί μέσα σε τέσσερις θεματικές. Έχουμε μια δυναμική παρουσίαση χάρη στη συνεργασία όλων των ιταλικών φορέων στην Ελλάδα».
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουρισμού και Διαδημοτικής Συνεργασίας Βασίλης Γάκης χαρακτήρισε τη ΔΕΒΘ έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς της πόλης. «Προσπαθούμε να στηρίξουμε με κάθε τρόπο και την εξωστρέφεια του φορέα στην πόλη, αλλά να φέρουμε όσο γίνεται πιο κοντά και το νέο κόσμο, γι’ αυτό έχουμε μια πάρα πολύ δυνατή συμμετοχή και στο παιδικό βιβλίο και στο περίπτερό μας που φέτος είναι αφιερωμένο στον Μανόλη Αναγνωστάκη. Το πρόγραμμα από μέρους του δήμου στηρίζει τις λέσχες ανάγνωσης και αντίστροφα και είναι γεμάτο από συγγραφείς. Ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι μεγάλος αρωγός και υποστηρικτής της προσπάθειας».
Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Χρήστος Μήττας, που σπούδασε στην Ιταλία, τόνισε ότι η έκθεση είναι από τα μεγαλύτερα γεγονότα που «ανεβάζουν τον πολιτισμό της πόλης και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό».
Τέλος, ο γενικός διευθυντής της HELEXPO – ΔΕΘ Αλέξης Τσαξιρλής έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στη διοργάνωση που ξεκίνησε το 2004 ως Scripta από το EKEBI με 120 εκθέτες και 4000 επισκέπτες και μετά από τόσα χρόνια «έχει μεγαλώσει και όλοι συζητούν γι’ αυτή».
Η 21η ΔΕΒΘ θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 11 Μαΐου.
Περισσότερες λεπτομέρειες για την έκθεση: https://elivip.gr/thessalonikibookfair
Το αναλυτικό πρόγραμμα: https://elivip.gr/website/wp-content/uploads/2025/05/%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1-%CE%94%CE%95%CE%92%CE%98.pdf