Με ανανεωμένο… πρόσωπο μετά από χρόνια εγκατάλειψης και φθοράς ανοίγει ξανά τις «πύλες» του ο Κήπος του Νερού στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, για να υποδεχτεί ξανά κατοίκους και επισκέπτες. Ένας χώρος που έχει συνδεθεί βαθιά με τις αναμνήσεις των Θεσσαλονικέων, επιστρέφει στην πρότερη μορφή του με στόχο να ξαναγίνει ένας λειτουργικός και αισθητικά άρτιος τεχνητός βιότοπος, όπως και όταν δημιουργήθηκε.

Οι εργασίες που δρομολογεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης για το πολυαγαπημένο χώρο της πόλης, ξεκίνησαν πριν από μερικούς μήνες, ωστόσο η ιδέα αποκατάστασης προϋπάρχει της διοίκησης Αγγελούδη, κυρίως στο μυαλό των ανθρώπων που εργάστηκαν για τη δημιουργία του, 17 χρόνια πριν. Η ανάγκη για αποκατάσταση μάλιστα, τα τελευταία χρόνια γινόταν όλο και πιο ξεκάθαρη στο μυαλό όλων εκείνων που αντίκριζαν την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει ο Κήπος, μια εξέλιξη που διάβρωνε της εικόνα της Νέας Παραλίας και της πόλης κατ’ επέκταση, στα μάτια κατοίκων και επισκεπτών.
Ο Κήπος του Νερού εγκαινιάστηκε το 2008 ως μέρος της ανάπλασης της Νέας Παραλίας και γρήγορα κέρδισε τις καρδιές των κατοίκων. «Θυμάμαι στα εγκαίνια του Κήπου, ένα παιδί γύρω στα 5-6 χρονών, να λέει στον πατέρα του “μπαμπά, εδώ είναι σαν το Παρίσι” καθώς κοιτούσαν τον καταρράκτη», θυμάται χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Πρόδρομος Νικηφορίδης, ιθύνων νους των έργων αποκατάστασης του κήπου.
«Ήταν η δύναμη του δημόσιου χώρου να ξυπνά ευρωπαϊκές εικόνες σε ένα παιδικό βλέμμα, εικόνες που δε συναντάς εύκολα στην Ελλάδα του 2008 και μετανιώνω που δεν έστρεψα το βλέμμα μου προς αυτό το παιδάκι, από διακριτικότητα, για να έχω την εικόνα του μαζί με τη φωνή του στο μυαλό μου. Αυτό θέλουμε να ξανακερδίσουμε», προσθέτει.


Ο αντιδήμαρχος σημειώνει στο emakedonia.gr πως με την πάροδο του χρόνου και την έλλειψη συστηματικής συντήρησης, ο χώρος υποβαθμίστηκε. Το σύστημα των αντλιών και καθαρισμού του νερού παρουσίαζε συχνές βλάβες, υπήρξε ανεξέλεγκτη προσθήκη ψαριών και χελωνών στον τεχνητό υδροβιότοπο από κατοίκους, η όποια αλλά αναγκαία συντήρηση ήταν απούσα κι έτσι ο Κήπος από ένα όμορφο μέρος μετατράπηκε σε ένα βρώμικο έλος.
Η απουσία τακτικής συντήρησης των αντλιών και των συστημάτων καθαρισμού οδήγησε σε σειρά βλαβών, με αποτέλεσμα τη στασιμότητα του νερού και τη δημιουργία εστιών μόλυνσης.


Επιφανειακές παρεμβάσεις από τη διοίκηση Ζέρβα
Παρά την πρωτοβουλία της ομάδας που είχε σχεδιάσει τον Κήπο να προσφέρει τεχνική βοήθεια για την αποκατάσταση επί δημαρχίας Ζέρβα, η τότε διοίκηση του Δήμου δεν ανταποκρίθηκε ποτέ σε σχετική επιστολή. «Αντίθετα, προχώρησε σε παρεμβάσεις με ίδια μέσα, αλλά, χωρίς να αντιλαμβάνεται τη λειτουργική ουσία του Κήπου και χωρίς τεχνική επάρκεια. Οι παρεμβάσεις ήταν επιφανειακές, με χρήση ογκωδών μηχανημάτων που προκάλεσαν φθορές στις υποδομές του. Το αποτέλεσμα ήταν η μετατροπή του Κήπου σε ένα βάλτο, μακριά από την αρχική του εικόνα και αντί η κατάσταση να καλυτερέψει, παρέμεινε ίδια ή και χειρότερη», υποστηρίζει ο Πρόδρομος Νικηφορίδης.


Αποκατάσταση από τη διοίκηση Αγγελούδη
Η διοίκηση του Στέλιου Αγγελούδη αποφάσισε να αναλάβει δράση και με συντονισμένες ενέργειες, ξεκίνησε η πλήρης αποκατάσταση του Κήπου. Όπως υπογραμμίζει ο κ. Νικηφορίδης, τους τελευταίους μήνες έγινε Αντικατάσταση όλων των μηχανημάτων, Καθαρίστηκαν τα μάρμαρα του καταρράκτη για πρώτη φορά από την κατασκευή, καθαρίστηκαν στεγανοποιήθηκαν οι δεξαμενές και ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση του φωτισμού.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην πέργκολα μήκους περίπου 100 μέτρων, η οποία είχε αφεθεί στη φθορά του χρόνου, με οξειδωμένες και φαγωμένες από άλατα μεταλλικές κολώνες. Πλέον, έχει αποκατασταθεί πλήρως και είναι σχεδόν έτοιμη να υποδεχτεί ξανά τους επισκέπτες της.


Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών και το κοστολόγιο
Το έργο συνεχίζεται με στόχο να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Μαΐου. Σε εκκρεμότητα βρίσκεται η φύτευση των υδρόβιων και περιμετρικών φυτών, για την οποία απαιτούνται περίπου 75.000 ευρώ, ποσό που αναζητείται μέσω χορηγιών, όπως τονίζει ο κ. Νικηφορίδης. Ήδη, έχουν φυτευτεί 37 νέες κουκουναριές αντικαθιστώντας τις παλιές που είχαν ξεραθεί, με κόστος 500 ευρώ ανά δέντρο, το οποίο καλύφθηκε εξ’ ολοκλήρου από χορηγίες, ενώ το συνολικό κόστος για την αποκατάσταση των μηχανημάτων και αντλιών τροφοδοσίας και καθαρισμού του νερού και της πέργκολας ανήλθε σε 70.000 ευρώ. Η συντήρηση του χώρου θα καλύπτεται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Σημαντική διαφορά σε σχέση με το παρελθόν θα είναι η απαγόρευση τοποθέτησης ψαριών ή χελωνών στον χώρο, μιας και το νερό θα περιέχει υψηλά επίπεδα χλωρίωσης για την αποτροπή μόλυνσης και την απώθηση κουνουπιών και ως εκ τούτου θα είναι ακατάλληλο για ζωντανούς οργανισμούς. Αντίστοιχες ενημερωτικές πινακίδες πρόκειται να τοποθετηθούν στον χώρο.
Η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται να ξαναβρεί έναν από τους πιο αγαπημένους της δημόσιους χώρους. Με την ολοκλήρωση του έργου, ο Κήπος του Νερού φιλοδοξεί να επιστρέψει στη θέση που του αξίζει: ένα σύγχρονο, καθαρό και ζωντανό σημείο αναφοράς για κατοίκους και επισκέπτες.