- Newsroom
Η νέα μονάδα για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Νεανικής Παραβατικότητας «Connect Thessaloniki», που στεγάζεται σε κτίριο επί της οδού Μοναστηρίου 12, στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης εγκαινιάστηκε το απόγευμα παρουσία του υφυπουργού Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλου, του δημάρχου Θεσσαλονίκης Στέλιου Αγγελούδη και του γενικού διευθυντή της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας ΙΑΣΙΣ, Νίκου Μπαλτά.
Η συγκεκριμένη μονάδα υλοποιήθηκε σε συνεργασία του υπουργείου Υγείας με τον δήμο Θεσσαλονίκης και την ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ και λειτουργεί με ένα δυναμικό δίκτυο υπηρεσιών, αποτελώντας χώρο όπου έφηβοι και νέοι μπορούν να παρακολουθήσουν εργαστήρια, να εκφραστούν ελεύθερα, να ανακαλύψουν νέους τρόπους διασκέδασης και να εξελιχθούν.
Ο κ.Βαρτζόπουλος δήλωσε πως πρόκειται για ένα από τα δύο πιλοτικά κέντρα που ξεκίνησαν να λειτουργούν στην Ελλάδα (το δεύτερο βρίσκεται στην Αθήνα) και είναι ειδικά σχεδιασμένο για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και της νεανικής παραβατικότητας. «Να σηκωθεί ένα τοίχος κατά της παραβατικότητας για τα παιδιά που κινδυνεύουν, για τα παιδιά που θα κυλήσουν. Να δημιουργηθούν επαφές, μια διασυνδετικότητα μεταξύ της τοπικής κοινωνίας, των αθλητικών, πολιτιστικών συλλόγων», είπε ο υφυπουργός.
Πρόσθεσε πως το κέντρο «μπορεί να παρέχει υπηρεσίες και συμβουλές σε θύματα, αλλά και σε αυτούς που κινδυνεύουν να διολισθήσουν στην παραβατικότητα», συμπληρώνοντας την υπόσχεση που έδωσε στον πρωθυπουργό «πως σε πολύ σύντομο διάστημα θα έχουμε ένα δίκτυο που πραγματικά θα καθιστά την Ελλάδα πρότυπο σε όλη την Ευρώπη».
Από την πλευρά της η καθηγήτρια Εγκληματολογίας και πρόεδρος για την αντιμετώπιση της βίας ανηλίκων, Βασιλική Αρτινοπούλου, ανέφερε πως πριν από λίγο καιρό η εν λόγω επιτροπή παρέδωσε στον πρωθυπουργό την ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και παραβατικότητας ανηλικών.
«Πρόκειται για μια μακρόπνοη, έως το 2030 στρατηγική. Μέσα έχουμε αναγνωρίσει τις ανάγκες των εφήβων, είτε εφήβων σε κίνδυνο, είτε ανηλίκων παραβατών, είτε των παιδιών θυμάτων. Και οι ανάγκες τους ουσιαστικά επικεντρώνονται στην πρόληψη, στη συμβουλευτική, σε δομές που έχουν το κατάλληλο προσωπικό και μπορούν να υποστηρίξουν αποτελεσματικά τα νέα παιδιά που ζητούν βοήθεια», είπε.
Στη δική του τοποθέτηση, κατά τα εγκαίνια, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ.Αγγελούδης σημείωσε πως κάθε μέρα ένας μαθητής πέφτει θύμα ξυλοδαρμού και πως η παγκόσμια νεανική παραβατικότητα είναι ένα θλιβερό φαινόμενο του 21ου αιώνα. «Αυτό το φαινόμενο έχει έρθει και στην Ελλάδα με ξυλοδαρμούς, συμμορίες», είπε ο δήμαρχος.
Υπογράμμισε, δε, πως για τον δήμο Θεσσαλονίκης η συγκεκριμένη δομή είναι η τρίτη που δημιουργείται σε ένα χρόνο και συμπλήρωσε: «Αν καταφέρουμε σε αυτή την πόλη να κατακτήσουμε την αίσθηση πως κανείς δεν θα αισθάνεται μόνος θα είναι ένα μεγάλο βήμα και σήμερα κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια γι αυτό το βήμα».
Ο κ.Μπαλτάς ως εκπρόσωπος της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ δήλωσε πως «κάθε μέρα ακούμε ειδήσεις για νέους που έχουν παραβατικές συμπεριφορές. Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς γι αυτή τη γενιά που έχει μεγαλώσει στην οικονομική αβεβαιότητα, στον εγκλεισμό της covid, με ενδοοικογενειακή βία και πολλά προβλήματα. Για μια γενιά που δεν καλούμαστε να της δώσουμε δεύτερη ευκαιρία, αλλά την πρώτη της πραγματική ευκαιρία. Εδώ θα έχουν οι νέοι φωνή και θα μπορέσουν να ενταχθούν ως υγιή μέλη στην κοινωνία».
Το «παρών» στα εγκαίνια έδωσε και ο τομεάρχης Ευαισθητοποίησης κατά της Αθλητικής Βίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και πατέρας του αδικοχαμένου Άλκη Καμπανού, Αριστείδης Καμπανός. Ευχαρίστησε τους αρμόδιους που «εμπνεύστηκαν να κάνουν αυτή τη δομή, η οποία έχει σαν σκοπό να βελτιώσει τις συνθήκες στις οποίες μεγαλώνουν τα παιδιά μας και να τα οδηγήσει στο σωστό δρόμο που είναι η αγάπη για το διαφορετικό».