Θεσσαλονίκη: Έληξε μετά από σχεδόν έναν αιώνα η αντιδικία ΙΚΘ - Δημοσίου για οικόπεδο στο κέντρο της πόλης

Είχε απαλλοτριωθεί από Ιταλό υπήκοο, για την στέγαση πυροπαθών του 1917, αλλά μετά το 1940 θεωρήθηκε «εχθρική περιουσία»

- Newsroom

Με ομόφωνη απόφαση που εξέδωσε σήμερα το πρωί, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) δικαίωσε πλήρως την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης (ΙΚΘ), ύστερα από μια μακρά αντιδικία της με το Ελληνικό Δημόσιο, για την κυριότητα οικοδομικού τετραγώνου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Αν και αποτελούσε τμήμα πολύ μεγαλύτερης έκτασης που είχε απαλλοτριωθεί υπέρ της Ισραηλιτικής Κοινότητας το 1920, για την στέγαση πυροπαθών του 1917, το Ελληνικό Δημόσιο, διεκδικούσε το ήμισυ της επίδικης ιδιοκτησίας (τέσσερα στρέμματα συνολικά), με το επιχείρημα ότι, ως ανήκουσα στο παρελθόν σε Ιταλό πολίτη, είχε περιέλθει σε αυτό ως εχθρική, μετά την κήρυξη του πολέμου, στις 28 Οκτωβρίου 1940.

Παρ’ ότι ο Άρειος Πάγος είχε αρχικά δικαιώσει την Κοινότητα, εντελώς απροσδόκητα, με νεότερη απόφασή του, έκρινε ότι η Κοινότητα θα έπρεπε να είχε ασκήσει διεκδικητική αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου, με βάση νόμο του 1950 για τις εχθρικές περιουσίες. Και τούτο, παρ’ ότι από το 1934, ύστερα από την καταβολή της οφειλόμενης αποζημίωσης, η επίδικη ιδιοκτησία είχε περιέλθει σε αυτήν.

Εκτός από την καταδίκη της Ελλάδας για παραβίαση του άρθρου 1 του Α’ Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ (παραβίαση περιουσιακού δικαιώματος) και την επίσημη αναγνώριση των δικαιωμάτων της προσφεύγουσας στο ως άνω οικοδομικό τετράγωνο, το ΕΔΔΑ επιδίκασε στην ΙΚΘ το ποσό των 5.000 ευρω για ηθική βλάβη και το ποσό των 40.000 ευρω για δικαστική δαπάνη.

Tην υπόθεση χειρίσθηκε στο Στρασβούργο το γραφείο του καθηγητή Ν.Κ. Αλιβιζάτου. Διαβάστε περισσότερα για την υπόθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) εδώ.

Loader