Θεσσαλονίκη - «Γεωργία με Ευφυΐα»: Η Ελλάδα, η πρώτη στην ΕΕ που πάει από το χωράφι στο cloud

Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και έχει διάρκεια 14 μηνών

- Newsroom

Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει το έργο «Γεωργία με Ευφυΐα» - Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Γεωργικού Τομέα, ένα πρότζεκτ προϋπολογισμού περίπου 27 εκατ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να αλλάξει ριζικά την εικόνα της ελληνικής γεωργίας, αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής και δημιουργώντας ένα σύστημα που δεν έχει προηγούμενο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αυτό σημείωσε ο managing director της NEUROPUBLIC Α.Ε, Ιωάννης Μαυρουδής, μιλώντας από το βήμα του 11ου συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, με θέμα «Η δύναμη της συνεργασίας ως καταλύτης για την επίτευξη των στόχων της βιωσιμότητας», οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

   Ο ίδιος επισήμανε ότι το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και έχει διάρκεια 14 μηνών, ενώ υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της ΕΕ - NextGenerationEU.

   Το έργο υλοποιείται με ανάδοχους την εταιρεία Neuropublic, τον Όμιλο ΟΤΕ και τη διαφημιστική Σκαρμούτσις Γεώργιος, σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που είναι και ο κύριος φορέας λειτουργίας.

   Η Ελλάδα η πρώτη στην ΕΕ που πάει από τον αγρό ...στο cloud - Τι αφορά το έργο

   «Η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έχει δημιουργήσει κρατική υποδομή συλλογής δεδομένων από τον αγρό, συνδυάζοντας τηλεμετρικούς σταθμούς, δορυφορικές εικόνες, drones και έξυπνα πληροφοριακά συστήματα», τόνισε ο κ. Μαυρουδής.

   Πρόκειται για ένα έργο πιλότο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη, είπε και πρόσθεσε πως πρόκειται για ένα ψηφιακό εργαλείο, που περνά απευθείας στον παραγωγό, δίνοντάς του τη δυνατότητα να παίρνει αποφάσεις βασισμένες σε πραγματικά δεδομένα και όχι σε εκτιμήσεις.

   «Η ψηφιοποίηση της ελληνικής γεωργίας δεν είναι πλέον υπόσχεση, είναι γεγονός», υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως το έργο περιλαμβάνει και αφορά 3.000 τηλεμετρικούς σταθμούς διαμοιρασμένους σε όλη τη χώρα, 50 σταθμούς επαυξημένης ακρίβειας στα πειραματικά αγροτεμάχια, 50 drones που σαρώνουν καλλιέργειες και εδάφη, ψηφιακά εδαφικά υπόβαθρα και δορυφορικά δεδομένα (Sentinel 1 & 2).

   Οι πληροφορίες, όπως εξήγησε, θα μπορούν να κατεβαίνουν μέχρι και το επίπεδο του ενός μέτρου ανά αγροτεμάχιο, δίνοντας στους παραγωγούς «μάτια» και «έξυπνες ειδοποιήσεις» για κάθε ανάγκη του χωραφιού τους.

   Το έργο, σύμφωνα με τον κ. Μαυρουδή, καλύπτει τις 21 σημαντικότερες και πιο εξαγωγικές ελληνικές καλλιέργειες, με στόχο να αναπτυχθούν αλγόριθμοι για άρδευση, λίπανση και φυτοπροστασία, σε πλήρη εναρμόνιση με τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε περιοχής.

   Όλα τα δεδομένα θα φιλοξενούνται στο κυβερνητικό cloud, διασφαλίζοντας ασφάλεια, διαφάνεια και δωρεάν πρόσβαση σε παραγωγούς, πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα και δημόσιους φορείς και υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

   Η διαδικασία, τα οφέλη και οι δυνατότητες του προαναφερόμενου έργου παρέχονται από την ιστοσελίδα https://digiagro.gr. Οι παραγωγοί θα έχουν εξατομικευμένη πρόσβαση στα δεδομένα του Σταθμού, μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών.

   Το διήμερο 11ο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας πραγματοποιείται από χθες και ολοκληρώνεται σήμερα. Διεξάγεται με την υποστήριξη της γενικής διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ στο πλαίσιο του έργου ενημερωτικών δράσεων για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) «COOPinCAP» και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Loader