- Newsroom
Η προσοχή στη μεταφορά των ζώων και η λήψη μέτρων βιοασφάλειας μπορούν να αποτελέσουν ασπίδα για τη μετάδοση της ευλογιάς των προβάτων, μιας νόσουπου δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο αλλά μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τον σχετικό ζωικό πληθυσμό και την κτηνοτροφική οικονομία της χώρας.
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των Ζώων στο Τμήμα Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Σπύρος Κρήτας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνει ότι υπήρξαν εστίες σε περιοχές της χώρας μας, ενώ ο ιός της ευλογιάς είναι ανθεκτικός και μεταδίδεται εύκολα από ζώο σε ζώο, τόσο με μολυσμένα ζώα που μεταφέρονται παράνομα, όσο και με τη χρήση κοινών εγκαταστάσεων από διάφορα κοπάδια αλλά και από τον ίδιο τον άνθρωπο, που χωρίς να το γνωρίζει, μπορεί να μεταφέρει τον ιό με τα παπούτσια του.
«Έχουμε διαπιστώσει ότι μολύνθηκαν εκτροφές που ανήκουν σε ανθρώπους, οι οποίοι πηγαίνουν κάθε απόγευμα στο ίδιο καφενείο. Αυτό το ακούσαμε για πρώτη φορά στην περιοχή της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά ισχύει και σε άλλες περιοχές που έχουμε επισκεφθεί στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Φυσικά δεν μπορεί κανείς να έχει ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο στα μάτια του για να διαπιστώσει τη μετάδοση του ιού, ωστόσο οι αναφορές αυτές είναι σοβαρές υποθέσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κρήτας τονίζει ότι «οι εκτροφείς, όσοι εμπλέκονται στη μεταφορά των ζώων και κυρίως οι έμποροι θα πρέπει να μην κάνουν κινήσεις που θα μπορούσαν να μεταφέρουν τον ιό σε διάφορες περιοχές ανεξέλεγκτα», ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στη λήψη μέτρων υγιεινής ώστε να γίνεται τακτικός καθαρισμός και απολύμανση των χώρων των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού. Ο ίδιος κάνει ακόμη λόγο και για «κοινές ποτίστρες για τα ζώα που βγαίνουν να βοσκήσουν και μπορούν από αυτές να περάσουν πρώτα τα ζώα που είναι μολυσμένα και στη συνέχεια να μολυνθούν τα ζώα ενός δεύτερου κοπαδιού που θα πιουν νερό από το ίδιο μέρος». Είναι, άλλωστε, πιθανή η μετάδοση του ιού ακόμη και κατά το κούρεμα των ζώων, σε περίπτωση που δεν απολυμανθούν οι κουρευτικές μηχανές.
«Ο άνθρωπος είναι αυτός που μεταδίδει το νόσημα»
«Ο άνθρωπος είναι αυτός που μεταδίδει το νόσημα», υπογραμμίζει, ενώ στο πλαίσιο αυτό κινούνται και οι οδηγίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αύξηση των μέτρων βιοπροφύλαξης στις εκτροφές προβάτων και αιγών. Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση της περίφραξης των εγκαταστάσεων και η τοποθέτηση απολυμαντικής τάφρου στην είσοδο, η αποφυγή της εισόδου οχημάτων και άλλων μηχανημάτων που έχουν διέλθει από άλλες εγκαταστάσεις και βοσκοτόπους, ο καθαρισμός και η απολύμανση των οχημάτων πριν εισέλθουν στις μονάδες καθώς και πριν και μετά τη μεταφορά ζώων και προϊόντων, ο περιορισμός στα άτομα που εισέρχονται στις εκτροφές και έρχονται σε επαφή με τα ζώα, ο καθαρισμός και η απολύμανση των υποδημάτων των ατόμων που εισέρχονται στις εγκαταστάσεις, ακόμη και ο έλεγχος της προέλευσης των ζωοτροφών, των μηχανημάτων και των συσκευών που χρησιμοποιούνται στις εγκαταστάσεις.
Η σημασία των μέτρων για την κτηνοτροφική παραγωγή
Σε ό,τι αφορά την κτηνοτροφική παραγωγή, η ευλογιά των αυγοπροβάτων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο (ούτε με επαφή με μολυσμένα ζώα, ούτε με κατανάλωση κρέατος, γάλακτος κλπ), ωστόσο μπορεί να προσβάλει πρόβατα και αίγες, με κίνδυνο για το ζωικό κεφάλαιο μιας περιοχής. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Κρήτας σημειώνει ότι όσοι δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό θα πρέπει να συμμορφωθούν με τα μέτρα που λαμβάνει το αρμόδιο υπουργείο, το οποίο, όπως λέει, προχωρά σε συγκεκριμένες κινήσεις (όπως οι θανατώσεις των κοπαδιών όπου εντοπίζονται κρούσματα και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις αιγοπροβάτων), προκειμένου να διασφαλίζεται η αγροτική παραγωγή. «Υπάρχουν συμφέροντα καθώς, για παράδειγμα, η φέτα είναι ένα προϊόν που το θέλουν πολλοί», αναφέρει και συμπληρώνει: «Υπάρχουν επαγγέλματα, θέσεις εργασίας σε εκτροφές, μεταφορείς, εργάτες, τυροκόμοι. Υπάρχει μια μεγάλη αλυσίδα. Αν, λοιπόν, για κάποιο λόγο η Ευρωπαϊκή Ένωση μας απέκλειε, δεν θα εξάγονταν προϊόντα, γι' αυτό και οι κινήσεις του υπουργείου είναι στοχευμένες ώστε να μην επιτραπεί να συμβεί κάτι τέτοιο».
Πώς έφτασε στην Ελλάδα;
Για το πώς έφτασε η ευλογιά στην Ελλάδα, σχολιάζει ότι δεν μπορεί ποτέ κανείς να ξέρει, ωστόσο πάντα υπήρχε στη Μέση Ανατολή και στην Τουρκία. «Βέβαια περιμέναμε και την πανώλη από την Τουρκία και τελικά ήρθε από τη Ρουμανία, μέσω δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρει ενώ δεν παραλείπει να επισημάνει ότι κατά διαστήματα εμφανίζονται τέτοια νοσήματα και το υπουργείο έχει τη διακριτική ευχέρεια να λαμβάνει μέτρα, όπως η λήψη υγειονομικών μέτρων, ακόμη ενδεχομένως και η επίταξη ιδιωτών κτηνιάτρων. Σε κάθε περίπτωση τονίζει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για την ευλογιά προφυλάσσουν και για άλλα νοσήματα που πλήττουν το ζωικό κεφάλαιο, όπως ο αφθώδης πυρετός, για τον οποίο υπάρχει φόβος ότι μπορεί να έρθει και στην Ελλάδα. «Η Γερμανία είχε κρούσματα αφθώδη πυρετού, όπως και η Σλοβακία και η Ουγγαρία, και το θέμα αντιμετωπίστηκε με θανατώσεις κοπαδιών σε ευρεία κλίμακα», προσθέτει.
Κρούσματα ευλογιάς στη Φλώρινα
Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα παρουσιάστηκαν κρούσματα ευλογιάς των προβάτων σε μονάδα της Φλώρινας, ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα, θανατώθηκαν τα ζώα και έγινε η ταφή του κοπαδιού, ενώ ζητήθηκε η αποζημίωση των κτηνοτρόφων για την απώλεια του γάλακτος. Σε ανακοίνωση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ο περιφερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «όλοι οι αρμόδιοι και εμπλεκόμενοι εργάστηκαν συστηματικά μαζί και με τους κτηνοτρόφους» και επιτεύχθηκε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Γίνεται, άλλωστε, γνωστό ότι για το θέμα θα γίνει αύριο σύσκεψη στη Φλώρινα, παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστου Κέλλα.