Θεσσαλονίκη: Ο κίνδυνος από τα πατίνια, τα βανδαλισμένα ποδήλατα της Θέρμης, τα πασαλάκια της Ερμού και οι «περίεργες» φωτιές στις μονάδες ανακύκλωσης. Γράφει ο Σαλονικιός

Δύο απανωτά ατυχήματα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες με ηλεκτρικά πατίνια. Το ένα μάλιστα, είχε ως συνέπεια τον σοβαρό τραυματισμό μίας 17χρονης στα Γρεβενά η οποία, μαζί με τον 15χρονο ξάδελφός της έκαναν βόλτα με το πατίνι όταν αυτό εξετράπη από την πορεία του. Η 17χρονη νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο και όλοι ευχόμαστε να ξεπεράσει σύντομα αυτή τη δοκιμασία. Τα δύο παιδιά δεν φορούσαν προστατευτικό εξοπλισμό και κυρίως, κράνος.
Χθες σημειώθηκε άλλο ένα ατύχημα, στην Αλεξανδρούπολη αυτή τη φορά, με θύματα και πάλι δύο ανήλικους οι οποίοι επέβαιναν σε πατίνι. Τα παιδιά, άγνωστο για πιο λόγο, βρέθηκαν ξαφνικά στην πορεία διερχόμενου αυτοκινήτου με αποτέλεσμα να συγκρουστούν με το ΙΧ. Αποτέλεσμα ήταν να μεταφερθούν και οι δύο στο νοσοκομείο.
Κλήσεις
Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι μία κάποια λύση ως εναλλακτικό μέσο μετακίνησης μέσα στην πόλη, αρκεί όμως, να λαμβάνονται όλα τα μέσα αυτοπροστασίας. Αυτό σπάνια συμβαίνει. Το βλέπουμε και στη Θεσσαλονίκη που είναι η μόνη πόλη προς το παρόν που έχει θεσπίσει και άρχισε να εφαρμόζει κανονιστική διάταξη για την κυκλοφορία των πατινιών. Όμως και εδώ οι παραβάσεις είναι εκατοντάδες καθημερινά. Πολλοί κυκλοφορούν χωρίς κράνος, άλλοι ανεβαίνουν δύο-δύο στα πατίνια και φυσικά, πάμπολοι είναι οι ανήλικοι χρήστες. Απ’ ό,τι μαθαίνω οι κλήσεις πέφτουν βροχή καθημερινά, φαίνεται όμως, ότι αυτό δεν αρκεί.
Τι γίνεται με τις εταιρείες
Παραβατικότητα παρατηρείται ακόμη και από τις ίδιες τις εταιρείες που μισθώνουν τα ηλεκτρικά πατίνια οι οποίες ακόμη δεν έχουν συμμορφωθεί με την κανονιστική που προβλέπει συγκεκριμένες θέσεις για την τοποθέτησή τους, ακόμη και μετά τη χρήση τους. Έτσι συνεχίζουμε να τα βλέπουμε παρατημένα και στα πιο απίθανα μέρη. Καταμεσής στο πεζοδρόμιο, σε διαβάσεις πεζών και αναπήρων, ακόμη και... στον πυθμένα του Θερμαϊκού. Σύμφωνα με την κανονιστική στη Θεσσαλονίκη θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν 800 πατίνια. Αυτά μισθώνονται από τέσσερις εταιρείες. Ο δήμος κάλεσε χθες τους εκπροσώπους τους και τους έδωσε προθεσμία ως το τέλος Ιουλίου να υποβάλουν αιτήσεις προκειμένου να αδειοδοτηθούν και να σταθμεύουν τα πατίνια στους συγκεκριμένους χώρους που έχουν ήδη σχεδιαστεί. Τώρα, θα ρωτήσουν κάποιοι, και τι φταίνε οι εταιρείες εάν κάποιοι παρατάνε τα πατίνια όπου να ’ναι; Το πρόβλημα αυτό έχει ήδη λυθεί καθώς, μέσω του λογισμικού, η χρέωση θα σταματά μόνο όταν ο χρήστης επιστρέψει το πατίνι σε μια από τις προβλεπόμενες θέσεις, διαφορετικά θα συνεχίσει να πληρώνει. Συνεπώς, είναι και η εταιρεία συνυπεύθυνη.
Οι γονείς
Όμως, για να μην τα περιμένουμε όλα πάντα από το κράτος, στο συγκεκριμένο θέμα ευθύνες έχουν και οι γονείς οι οποίοι θα πρέπει να ενημερώσουν τα ανήλικα παιδιά τους για τους κινδύνους που υπάρχουν από τη χρήση των πατινιών. Να τους εξηγήσουν ότι με βάση τον ΚΟΚ απαγορεύεται να τα οδηγούν ανήλικοι, πόσω μάλλον, χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό.
Το λέω αυτό γιατί υπάρχουν γονείς οι οποίοι όχι μόνο δεν φροντίζουν να συνετίσουν τα παιδιά τους, αλλά τα κάνουν και πλάτες καμιά φορά. Θα σας αναφέρω τι συνέβη τους προηγούμενους μήνες στον δήμο Θέρμης. Εκεί, από τον περασμένο Οκτώβριο ο δήμος έθεσε στη διάθεση των πολιτών για δωρεάν χρήση ηλεκτρικά ποδήλατα τα οποία τα ενεργοποιούσε κανείς μέσω των κωδικών taxis. Η χρήση τους απαγορευόταν ρητά από τους ανήλικους, για λόγους προστασίας τους. Υπήρξαν, ωστόσο, αρκετοί γονείς οι οποίοι έδιναν τους δικούς τους κωδικούς στα ανήλικα παιδιά τους τα οποία έπαιρναν τα ποδήλατα και πήγαιναν ακόμη και εκτός των ορίων του δήμου, στην Καλαμαριά και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Για να μην μακρυγορώ, εδώ και περίπου ενάμιση μήνα, όλα τα ηλεκτρικά ποδήλατα του δήμου Θέρμης έχουν αποσυρθεί λόγω βανδαλισμών από τους χρήστες τους. Αλλά αυτό είναι ίσως το λιγότερο. Ας αφήσουμε τα ποδήλατα ή και τα πατίνια. Εκείνο που πρέπει να προβληματίσει τους γονείς είναι πρωτίστως η ασφάλεια των παιδιών τους. Δεν χρειάζεται να δούμε τα χειρότερα για να το συνειδητοποιήσουμε.
Τα πασαλάκια της Ερμού
Τώρα, μιας και μιλάμε για μικροκινητικότητα, μου έκανε εντύπωση η αντιπαράθεση που σημειώθηκε προχθές στο δημοτικό συμβούλιο μεταξύ του νυν και του τέως δημάρχου για τα πασαλάκια στην Ερμού. Ο τέως, Κωνσταντίνος Ζέρβας εγκάλεσε τον νυν, Στέλιο Αγγελούδη για το γεγονός ότι δεν έχει τοποθετήσει ακόμη τα πασαλάκια τα οποία παρεμποδίζουν τη διπλοστάθμευση, στο υπόλοιπο μισό της οδού Ερμού, από την Αριστοτέλους έως την οδό Βενιζέλου. Θυμίζω ότι ήταν ο ίδιος ο Ζέρβας εκείνος που έσπευσε να τα ξηλώσει προκειμένου να κάνει ρουσφέτι σε έναν συγκεκριμένο επαγγελματία ώστε να μπορούν οι πελάτες του να διπλοπαρκάρουν μπροστά από το ψαράδικό του για να ψωνίσουν. Τώρα εγκαλεί τον Αγγελούδη γιατί δεν τα επανατοποθέτησε.
Ας είναι. Παρά το θράσος του, σε αυτό έχει δίκιο ο Ζέρβας. Στο συγκεκριμένο σημείο δημιουργείται κυκλοφοριακό πρόβλημα το οποίο επηρεάζει και τον ΟΑΣΘ καθώς διέρχονται από εκεί και αστικά λεωφορεία. Ας μεριμνήσει λοιπόν ο δήμος να συνεννοηθεί με την Τροχαία και να επαναφέρει και εκεί τα πασαλάκια όπως έκανε και στην Μητροπόλεως.
Γιατί καίγονται;
Τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκαν τρία περιστατικά πυρκαγιάς σε μονάδες ανακύκλωσης χαρτιού και πλαστικού. Δύο εξ αυτών στη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή της Σίνδου και μία στην Αλεξανδρούπολη. Το περασμένο Σάββατο το emakedonia.gr παρουσίασε τα δώδεκα περιστατικά πυρκαγιών σε μονάδες ανακύκλωσηςπου σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια. Τα επαναλαμβανόμενα αυτά συμβάντα γενούν εύλογα ερωτήματα ως προς την επάρκεια των μέσων πυρόσβεσης που (θα έπρεπε να) διαθέτουν αυτές οι μονάδες. Από το ρεπορτάζ που έκανα διαπίστωσα ότι οι περισσότερες αρκούνται σε κάποια τυπικά μέσα πυρόσβεσης τα οποία όμως αποδεικνύονται πολύ λίγα, όταν ξεσπάσει φωτιά.
Όπως μου εξήγησε άνθρωπος ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τον συγκεκριμένο χώρο, θα πρέπει να αλλάξει και η νομοθεσία όσον αφορά τα προβλεπόμενα μέσα πυρόσβεσης. “Αυτά που προβλέπονται δεν αρκούν”, επισημαίνει, διότι οι μονάδες αυτές έχουν πολύ εύφλεκτα υλικά.
Μήπως το κάνουν επίτηδες;
Επειδή είμαι καχύποπτος, περισσότερο του κανονικού, ρώτησα εάν κάποιες από τις φωτιές, μπαίνουν επίτηδες προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανακύκλωση... μέσω της καύσης. Ο συνομιλητής μου, μου εξήγησε ότι σε κάποιες περιπτώσεις συμβαίνει και αυτό. “Πρόκειται για μονάδες ανακύκλωσης που είναι παράνομες. Αυτοί μαζεύουν διάφορα ανακυκλώσιμα, ακόμη και από κάδους ανακύκλωσης και τα συγκεντρώνουν σε κάποιους χώρους, παράνομα. Όταν δεν βρουν πελάτες για να τα πουλήσουν, τότε τα καίνε προκειμένου να απαλλαγούν”. Συνεπώς, στην περίπτωση αυτή, η λύση είναι να εντοπιστούν οι παράνομες μονάδες υποτιθέμενης ανακύκλωσης. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις καλό θα είναι η Πολιτεία, μέσω ίσως της Πυροσβεστικής να αναθεωρήσει προς το αυστηρότερο τον σχεδιασμό για τα μέτρα πυροπροστασίας των μονάδων ανακύκλωσης.
Φταίει ο Μητσοτάκης
Δες τε και αυτό. Μία παρέα φίλων πήγε χθες το μεσημέρι σε ένα ουζερί στην Περαία για ένα γρήγορο τσιπουράκι. Ήταν λίγο πριν από τη μία. Δυστυχώς, τους είπε ο μαγαζάτορας, η κουζίνα μας θα ανοίξει σε καμιά ώρα. «Μα για ποιο λόγο;» διερωτήθηκε έκπληκτη η παρέα. «Διότι ο Μητσοτάκης μας τα έχει κάνει μαντάρα» ήταν η αφοπλιστική απάντηση του μαγαζάτορα. Όταν του ζητήθηκε να γίνει περισσότερο σαφής, εκείνος τους εξήγησε ότι από τότε που θεσπίστηκε η ψηφιακή κάρτα εργασίας ο μάγειρας δουλεύει μόνο οκτάωρο διότι, όπως είπε, δεν μπορεί η επιχείρηση να τον πληρώνει υπερωρίες. Βεβαίως, η ψηφιακή κάρτα εργασίας δεν απαγορεύει την υπερωρία, απαγορεύει την απλήρωτη υπερωρία. Και όταν ρωτήθηκε πόσο θα πλήρωνε τον μάγειρα για μία ώρα υπερωρία, απάντησε ότι το κόστος ήταν κάτι λιγότερο από οκτώ ευρώ! Να κι ένας ακόμη λόγος για να παραιτηθεί ο Μητσοτάκης... Πάντως, φεύγοντας η παρέα του υπενθύμισε ότι «όποιος τσιγκουνεύεται το καρφί, χάνει και το πέταλο».