Θεσσαλονίκη: Ο Νέρωνας και η Εποχή του στο επίκεντρο του 19ου Διεθνούς Συνεδρίου του ΑΠΘ

Το διοργανώνει για 19η χρονιά ο Τομέας Κλασικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας

- Newsroom

Στο επίκεντρο των διεθνών φιλολογικών εξελίξεων θα βρεθεί και φέτος η Θεσσαλονίκη, μέσα από το Διεθνές Συνέδριο «Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία (Trends in Classics)» που διοργανώνει για 19η χρονιά ο Τομέας Κλασικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Duke και το Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Oberlin College & Conservatory.

Στο Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 24 Μαΐου 2025, στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ, συμμετέχουν ως ομιλητές διακεκριμένοι επιστήμονες, διεθνώς καταξιωμένοι για το έργο τους στην Κλασική Φιλολογία, και τις ανθρωπιστικές επιστήμες εν γένει. Χαιρετισμό θα απευθύνουν η Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Ιωάννα Καραμάνου, οι ακαδημαϊκοί Καθηγητές του ΑΠΘ Αντώνιος Ρεγκάκος και Θεόδωρος Παπαγγελής, κ.ά. Την ευθύνη και τον συντονισμό του Συνεδρίου έχουν η Καθηγήτρια Lauren Ginsberg και ο Καθηγητής Christopher Trinacty, ενώ στην οργανωτική επιτροπή συμμετέχουν και οι Καθηγητές Αντώνιος Ρεγκάκος και Σταύρος Φραγκουλίδης.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές «το φετινό θέμα του συνεδρίου επικεντρώνεται στον Νέρωνα και την Eποχή του, καθώς συνεχίζουν να κεντρίζουν το ενδιαφέρον του σύγχρονου κριτικού λόγου». «Την τελευταία δεκαετία και μόνο, έχουν δημοσιευθεί δύο "Companions", έχουν διοργανωθεί τρεις μεγάλες μουσειακές εκθέσεις, έχουν πραγματοποιηθεί νέες ανασκαφές στη Domus Aurea και τέλος έχουν κυκλοφορήσει αρκετές βιογραφίες που έχουν ως στόχο να ρίξουν νέο φως στον διαβόητο πέμπτο αυτοκράτορα της Ρώμης και στα έτη 54-68 μ.Χ. Είναι, επίσης, σαφές ότι η Νερώνεια Περίοδος συνέχισε και μετά τον θάνατο του αυτοκράτορα. Κατά τους αιώνες που ακολούθησαν την αυτοκτονία του, το 68 μ.Χ., διαφορετικές περίοδοι αναδιαμόρφωσαν την προσωπική τους αντίληψη για τον Νέρωνα και την Εποχή του: ξεκινώντας με τη φλαβιανή επανασύνθεση της εικόνας του και τη χριστιανική κατασκευή του μύθου του Νέρωνα ως Αντίχριστου, συνεχίζοντας με την επίδραση των συγγραφέων της Νερώνειας περιόδου στην πρώιμη σύγχρονη ποιητική, καθώς επίσης και στην πρόσληψη του αυτοκράτορα κατά τα τέλη του 19ου αιώνα ως παραδείγματος παρηκμασμένου ανδρισμού, και τέλος καταλήγοντας με την εκμετάλλευση του Νέρωνα από το Hollywood ως φορέα θεάματος. Ίσως είναι ήδη καιρός να κάνουμε λόγο για ποικίλες “Εποχές του Νέρωνα”» επισημαίνεται.

Με τη συμμετοχή 22 ομιλητών από διαφορετικούς ακαδημαϊκούς χώρους των αρχαιογνωστικών επιστημών, οι ανακοινώσεις του συνεδρίου διερευνούν τις Εποχές αυτές, συμπεριλαμβανομένων της λογοτεχνίας, της φιλοσοφίας, της τέχνης και της αρχιτεκτονικής κατά την ηγεμονική διακυβέρνηση του Νέρωνα, καθώς και της πρόσληψης του αυτοκράτορα στο πλαίσιο του Νερώνειου Πολιτισμού από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Γλώσσα του Συνεδρίου είναι η αγγλική, ενώ οι εργασίες του είναι ανοικτές για το κοινό.

Loader