Θεσσαλονίκη - «Πράσινο Μπαλκόνι»: Ένας πρωτότυπος διαγωνισμός ομορφιάς για τα ωραιότερα μπαλκόνια της πόλης

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης επιβραβεύει την ομορφιά και το πράσινο στις πολυκατοικίες

Την ομορφιά και το πράσινο στα μπαλκόνια και τις ταράτσες της πόλης επιβραβεύει ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Αντιδημαρχία Πρασίνου με τον διαγωνισμό «Πράσινο Μπαλκόνι», μια πρωτοβουλία που στόχο έχει να αναδείξει τη σημασία της αισθητικής και οικολογικής αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος.

Περισσότεροι από 200 δημότες της Θεσσαλονίκης συμμετείχαν σε αυτόν τον τόσο διαφορετικό όσο και πρωτότυπο «διαγωνισμό ομορφιάς», αποστέλλοντας φωτογραφίες των μπαλκονιών τους και επιδιώκοντας να ξεχωρίσουν για την καλαισθησία και το πράσινο που έχουν ενσωματώσει στον προσωπικό τους χώρο. Ο διαγωνισμός που ξεκίνησε την Πρωταπριλιά και έτρεχε έως και την Πέμπτη 15 Μαΐου, γέμισε με αισιοδοξία τους διοργανωτές, χάρη στις πολλές και ιδιαίτερα χρωματιστές συμμετοχές. Μικρότερα και μεγαλύτερα μπαλκόνια, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο όροφο πολυκατοικιών, πολύχρωμες ταράτσες από κάθε γωνιά της Θεσσαλονίκης, γέμισαν με αμέτρητες γλάστρες και παρτέρια, ανοιξιάτικα άνθη και φυτά εποχής.

plants-for-balcony.jpg?v=0

Η διαδικασία επιλογής των καλύτερων μπαλκονιών

«Αμέσως μετά την καταληκτική ημερομηνία του διαγωνισμού, ξεκίνησε η διαδικασία αξιολόγησης των συμμετοχών από την ειδική κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από γεωπόνο, διακοσμητή εξωτερικού χώρου και στέλεχος της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία πραγματοποιεί αυτοψίες με βάση το φωτογραφικό υλικό που έχει κατατεθεί. Από τις 210 συμμετοχές, θα προκριθούν οι 60 που ξεχωρίζουν για την αισθητική τους ποιότητα, την ποικιλία φυτών, την αρμονία της διαμόρφωσης και τη συνολική εικόνα που αποπνέουν», σημειώνει στο emakedonia.gr, ο αντιδήμαρχος πρασίνου του Δήμου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Διαμαντάκης.

Όπως τονίζει ο κ. Διαμαντάκης, ο διαγωνισμός δεν αφορά απλώς την ύπαρξη μερικών γλαστρών σε κάποιο μπαλκόνι, αλλά την οπτική επίδραση, την καλαισθησία και τη φροντίδα του μπαλκονιού. «Ακόμα και λίγες γλάστρες, όταν είναι προσεγμένα τοποθετημένες σε έναν καλαίσθητο χώρο, μπορούν να διαμορφώσουν μια εικόνα που τραβάει το βλέμμα και αποπνέει θετική ενέργεια», εξηγεί.

Μετά την επιλογή των 60 καλύτερων μπαλκονιών με βάση τα φωτογραφικά αρχεία που απέστειλαν στο Δήμο Θεσσαλονίκης οι διαγωνιζόμενοι, η επιτροπή θα τα επισκεφθεί δια ζώσης ώστε να διαπιστώσει την αυθεντικότητα και την ποιότητα των χώρων. Από αυτές τις επισκέψεις θα αναδειχθούν τα 15 καλύτερα, τα οποία θα τεθούν σε δημόσια ψηφοφορία στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, από τις 20 έως τις 30 Μαΐου. Το κοινό θα κληθεί να επιλέξει το αγαπημένο του μπαλκόνι, ενώ θα διαμορφωθεί και η τελική κατάταξη των 15 πρώτων θέσεων με βάση την ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Προϋποθέσεις συμμετοχής στον Διαγωνισμό

Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις συμμετοχής που είχε θέσει η Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Θεσσαλονίκης, είχαν όλοι οι ενήλικες κάτοικοι του Δήμου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι διαθέτουν μπαλκόνι ή ταράτσα (όχι αυλή).

Η συμμετοχή γινόταν από την 1η Απριλίου έως τη 15η Μαΐου ηλεκτρονικά, μέσω αίτησης στην πλατφόρμα του Δήμου στη διεύθυνση thessaloniki/prasinobalkoni. Στην αίτηση πρέπει να συμπληρώνονται όλα τα απαιτούμενα προσωπικά στοιχεία.

Για να θεωρείται έγκυρη η εκάστοτε αίτηση θα έπρεπε να συνοδεύεται απαραιτήτως από δύο ευκρινείς, έγχρωμες, ψηφιακές φωτογραφίες του μπαλκονιού ή της ταράτσας.

Η ημέρα της βράβευσης και τα δώρα

Στη συνέχεια, ο Δήμος Θεσσαλονίκης πρόκειται να διοργανώσει τελετή βράβευσης για τους νικητές, στις 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Εκεί οι νικητές θα παραλάβουν τα βραβεία τους, με το πρώτο βραβείο να περιλαμβάνει ταξίδι στη Βιέννη με τρεις διανυκτερεύσεις. Το δεύτερο βραβείο είναι ένα iPhone 16 Pro Max, ενώ το τρίτο περιλαμβάνει δωροεπιταγή αξίας 500 ευρώ από φυτώριο. Οι υπόλοιποι 12 νικητές θα λάβουν δωροεπιταγές αξίας 100 ευρώ για αγορά φυτών και ειδών κήπου. Το συνολικό ύψος των δώρων ξεπερνά τις 5.000 ευρώ.

green-balcony-winter-1024x880.jpg?v=0

«Η δράση απευθυνόταν σε δημότες Θεσσαλονίκης κάθε ηλικίας και Δημοτικής Ενότητας. Στόχος μας από την αρχή ήταν να προκαλέσουμε τους δημότες μας να πρασινίσουν ακόμη περισσότερο τα σπίτια τους, να επιβραβεύσουμε το μεράκι και τον κόπο τους αλλά και να δείξουμε την ομορφιά του πρασίνου ακόμη και σε
μικρούς χώρους. Η ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας κρίνεται ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Αν έστω και 200 συμπολίτες μας φρόντισαν περισσότερο το μπαλκόνι τους για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, αυτό είναι ένα σημαντικό όφελος και για τους ίδιους και για την πόλη», σημειώνει ο Βασίλης Διαμαντάκης.

Φιλοδοξία της Αντιδημαρχίας Πρασίνου είναι ο διαγωνισμός να αποτελέσει θεσμό για την πόλη, να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, με ακόμη περισσότερες συμμετοχές και ακόμα πιο ενισχυμένα έπαθλα.

Loader