Με επενδύσεις ύψους 51,2 εκατομμυρίων ευρώ σε ερευνητικές υποδομές, ο τομέας της νανοτεχνολογίας αποκτά ισχυρή παρουσία στο επιστημονικό πεδίο της Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για δυο σημαντικά έργα που υλοποιούνται στην περιοχή, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πρώτο αφορά την κατασκευή του εργοστασίου για την παραγωγή φωτοβολταϊκών τρίτης γενιάς στη Θεσσαλονίκη. Το δεύτερο έργο επικεντρώνεται στη δημιουργία του πρώτου κέντρου αριστείας στην Ελλάδα και την Ευρώπη, που σχετίζεται με τις νανοτεχνολογίες και τα οργανικά ηλεκτρονικά.
Η κατασκευή του εργοστασίου μαζικής παραγωγής φωτοβολταϊκών τρίτης γενιάς στους Ταγαράδες Θέρμης βρίσκεται στην τελική της φάση. Το εργοστάσιο αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του τον Φεβρουάριο του 2026, ενώ η παραγωγή του αναμένεται να φτάσει στο μέγιστο επίπεδό της το 2027.
Νέες θέσεις εργασίας
«Το πρώτο εργοστάσιο παγκοσμίως έχει ξεκινήσει να χτίζεται στην περιοχή των Ταγαράδων και ήδη τα πρώτα κομμάτια των γραμμών παραγωγής υλοποιούνται κανονικά. Η δεύτερη γραμμή θα ξεκινήσει να υλοποιείται από τον Νοέμβριο και θα είναι η πρώτη νάνο γραμμή που θα παράγει πέρα από φωτοβολταϊκά και άλλες συσκευές όπως σένσορες» ανέφερε στις δηλώσεις του ο ιδρυτής του Nanotech Hub Thessalonikiκαθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.
Από την πλευρά του ο Product Manager της εταιρείας ΟΕΤ, Βαγγέλης Μεκερίδης, περιέγραψε το εργοστάσιο ως το πρώτο παγκοσμίως που θα παράγει βιομηχανικά «integrated organic photovoltaics» σε έκταση 1 εκατομμυρίου τετραγωνικών μέτρων ετησίως, με μελλοντικά σχέδια για την επέκταση σε περισσότερα «giga-factories» ώστε να καλύψουν τη διεθνή ζήτηση.
«Στόχος μας είναι να εξελίξουμε την τεχνολογία και να επεκτείνουμε το μοντέλο παραγωγής όπου υπάρχει ανάγκη», τόνισε, προσθέτοντας πως η παραγωγή έχει ήδη ξεκινήσει και αποτελεί παγκόσμια καινοτομία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα οργανικά φωτοβολταϊκά που παράγουν ενέργεια μέσω διαχεόμενου φωτισμού, με σημαντικές εφαρμογές σε θερμοκήπια, όπου η ζήτηση προέρχεται κυρίως από τις σκανδιναβικές χώρες.
Το εργοστάσιο, που θα καλύπτει έκταση 10.000 στρεμμάτων, αναμένεται να δημιουργήσει 50 νέες θέσεις εργασίας με την πλήρη λειτουργία του. Στόχος της παραγωγής αυτών των φωτοβολταϊκών είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, συμβάλλοντας στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων που απασχολούν παγκοσμίως τις κυβερνήσεις.

COPE-Nano
Επιπλέον, σημαντική θέση στο τοπίο της έρευνας κατέχει το COPE-Nano, ένα Διεθνές Κέντρο Αριστείας για τα Οργανικά Ηλεκτρονικά και τη Νανοτεχνολογία, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το έργο αυτό στοχεύει στην εξέλιξη του ήδη διεθνώς αναγνωρισμένου Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN σε ένα αυτόνομο και βιώσιμο κέντρο, με ηγετικό ρόλο στην ευρωπαϊκή και διεθνή έρευνα στους ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς της Οργανικής Ηλεκτρονικής και Νανοτεχνολογίας.
Ανοίγει η αυλαία του NANOTEXNOLOGY 2025
Οι Νανοεπιστήμες, τα Οργανικά Ηλεκτρονικά, η Νανοϊατρική και οι τεχνολογίες αιχμής της σύγχρονης βιομηχανίας βρίσκονται στο επίκεντρο του διεθνούς πολυσυνεδρίου NANOTEXNOLOGY 2025, που ξεκινά το Σάββατο 5 Ιουλίου στο ξενοδοχείο Porto Palace της Θεσσαλονίκης. Με την έναρξη του Θερινού Σχολείου ISSON25, η πόλη μετατρέπεται για ακόμη μια χρονιά σε παγκόσμιο κόμβο καινοτομίας, έρευνας και επιχειρηματικότητας.
Στο θερινό σχολείο συμμετέχουν φοιτητές, σπουδαστές και νέοι ερευνητές από περισσότερες από 20 χώρες, οι οποίοι εκπαιδεύονται από διεθνούς κύρους επιστήμονες σε πεδία αιχμής. Πάνω από 500 επιστήμονες, εκπρόσωποι ερευνητικών ιδρυμάτων και εταιρειών υψηλής τεχνολογίας θα δώσουν το «παρών» στις εργασίες του συνεδρίου, το οποίο διατηρεί σταθερά τη Θεσσαλονίκη στο διεθνές προσκήνιο της καινοτομίας.
Κατά τη διάρκεια του NANOTEXNOLOGY 2025, το επιστημονικό πρόγραμμα ενισχύεται με τη συμμετοχή διακεκριμένων ερευνητών από όλο τον κόσμο ως προσκεκλημένων ομιλητών. Ξεχωριστή θέση ανάμεσά τους κατέχει ο Καθηγητής Yury Gogotsi, διεθνώς αναγνωρισμένος επιστήμονας στον τομέα της Επιστήμης Υλικών και Διευθυντής του Ινστιτούτου Νανοϋλικών στο Πανεπιστήμιο Drexel των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η υγεία στο επίκεντρο του συνεδρίου
Ένας από τους βασικούς πυλώνες του οικοσυστήματός είναι ο τομέας της Υγείας, όπου οι νανοτεχνολογίες αξιοποιούνται τόσο για τη διάγνωση όσο και για τη θεραπεία ασθενειών.
«Μέσα από τις έρευνές μας δείχνουμε πώς τα νανοσωματίδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στοχευμένη διάγνωση, ενώ παράλληλα αναπτύσσονται καινοτόμα βιοηλεκτρονικά συστήματα για την αναγέννηση ιστών και βιοαισθητήρες υψηλής ακρίβειας για την έγκαιρη ανίχνευση ασθενειών», τόνισε η Υπεύθυνη Νανοϊατρικής LTFN, Βαρβάρα Καραγκιοζάκη.
Η ίδια υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρωτοπορεί σε αυτόν τον τομέα.
«Ήδη έχουμε ολοκληρώσει μια πρώτη κλινική μελέτη με μεγαλύτερο όγκο ασθενών σε νοσοκομειακό περιβάλλον, κάτι που δείχνει πως οι τεχνολογίες μας περνούν πλέον από το εργαστήριο στην πραγματική εφαρμογή. Παράλληλα, άλλες καινοτόμες ελληνικές εταιρείες αξιοποιούν τις δυνατότητες της νανοϊατρικής στον τομέα της δερματολογίας και της ευζωίας, προσφέροντας λύσεις για την περιποίηση του δέρματος και τη συνολική βελτίωση της ποιότητας ζωής».
Τη στρατηγική σημασία του νέου οικοσυστήματος καινοτομίας που χτίζεται γύρω από τη νανοτεχνολογία και τα οργανικά ηλεκτρονικά υπογράμμισε ο CIO, Organic Electronic Technologies P.C. Εμμανουήλ Μαργαρίτης.
Ο ίδιος σημείωσε ότι ένας από τους βασικούς στόχους αυτής της προσπάθειας είναι η επιστροφή και αξιοποίηση των νέων επιστημόνων που διαθέτει η χώρα, μέσα από τη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλού επιστημονικού επιπέδου και μακροπρόθεσμων επαγγελματικών προοπτικών.