Θεσσαλονίκη: Στο τουρκικό προξενείο ολοκληρώθηκε η πορεία των Ποντίων

Χωρίς να θυροκολληθεί ψήφισμα έπειτα από απαγόρευση της αστυνομίας

Στο ύψος του τουρκικού προξενείου έφθασε και ολοκληρώθηκε, λίγο πριν τις 10:00 το βράδυ, η πορεία για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε στηθεί αστυνομικός φραγμός, με τους παριστάμενους αστυνομικούς να επιτρέπουν μόνο σε εξαμελή επιτροπή να προσεγγίσει την είσοδο του κτιρίου.

Ωστόσο, δεν επετράπη στους εκπροσώπους της ποντιακής ομοσπονδίας να θυροκολλήσουν το ψήφισμα, με τις αρχές να τους προτρέπουν να το κολλήσουν σε παρακείμενο δέντρο. Τελικά, τα μέλη της επιτροπής αποχώρησαν χωρίς να επιδώσουν το ψήφισμα.

Η πορεία ολοκληρώθηκε με τους συγκεντρωμένους να ψάλλουν τον εθνικό ύμνο.

Νωρίτερα, με σημαίες, συνθήματα και το διακριτικό «G» της Γενοκτονίας, εκατοντάδες πολίτες κάθε ηλικίας, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, τίμησαν τα 353.000 θύματα του ποντιακού ελληνισμού, ζητώντας διεθνή αναγνώριση και ηθική δικαίωση.

Κρατώντας λάβαρα και πλακάτ εκατοντάδες μέλη ποντιακών σωματείων από την βόρεια Ελλάδα συμμετείχαν, στην καθιερωμένη πορεία μνήμης.

Ο ήχος της ποντιακής λύρας ήχησε και φέτος την πλατεία Αγίας Σοφίας, ενώ ποντιακά τραγούδια και μοιρολόγια ακούστηκαν από την χορωδία «Ευαγόρας Αμμοχώστου», συγκινώντας τους παρευρισκόμενους.

Στην εξέδρα που στήθηκε στην πλατεία Αγίας Σοφίας ανέβηκαν έντεκα χορευτές, που με τις εντυπωσιακές ποντιακές φορεσιές τους, χόρεψαν τον τον αρχαιότερο πολεμικό ποντιακό χορό «Πυρρίχιο» εντυπωσιάζοντας το πλήθος που έδωσε το πιο θερμό του χειροκρότημα.

Με κεντρικό σύνθημα «Ελλάδα, Κύπρος, Αρμενία – Καμία άλλη Γενοκτονία», η πορεία ξεκίνησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων στην πλατεία Αγίας Σοφίας και κινείται αυτή την ώρα σε κεντρικούς δρόμους της πόλης με τελικό προορισμό το Τουρκικό Προξενείο, όπου προγραμματίζεται η επίδοση ψηφίσματος.

Νωρίτερα, μέσα σε φορτισμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Γενοκτονίας των Ποντίων.



Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αγίας Σοφίας ήταν ο πολιτικός επιστήμονας και διεθνολόγος, Ευαγόρας Μαυρομμάτης, ο οποίος προεδρεύει στην Ένωση Κυπρίων Γαλλίας και στην Ομοσπονδία Κυπρίων Ευρώπης. Κατά την ομιλία του, υπογράμμισε ότι ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, όπως και άλλων γενοκτονιών που διαπράχθηκαν από την Τουρκία, παραμένει επίκαιρος και αδιάκοπος. «Μόνο μια ειλικρινής διεθνής συγγνώμη –παρόμοια με εκείνη της Τουρκίας προς το Ισραήλ– μπορεί να διασφαλίσει ότι τέτοιες τραγωδίες δεν θα επαναληφθούν». Παράλληλα, τόνισε πως ο ελληνισμός δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσει τη φρικαλεότητα των εγκλημάτων, σημειώνοντας ότι «οι Τούρκοι εξακολουθούν να θεωρούν πατέρα τους έναν από τους πιο στυγνούς σφαγείς της ιστορίας».

Κ. Γκιουλέκας: «Η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει τις Γενοκτονίες που διέπραξε»

«Όσα χρόνια κι αν περάσουν θα συνεχίσουμε να περνάμε το μήνυμα ότι δεν ξεχνάμε» ανέφερε στο χαιρετισμό του ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης Κώστας Γκιουλέκας ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις.

«Δεν υπάρχουν πατρίδες που χάθηκαν γιατί οι πατρίδες ζουν μέσα στην καρδιά μας
Τα αδέρφια μας σκοτώθηκαν στις πορείες θανάτου. Αυτά τα θύματα ζητούν την δικαίωση και αν θέλει η Τουρκία να συγκαταλέγεται στα πολιτισμένα κράτη θα πρέπει να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες που διέπραξε. Γιατί αυτά τα εγκλήματα είναι κατά της ανθρωπότητας και της ιστορίας» τόνισε ο Κώστας Γκιουλέκας.

Α. Αηδόνα: «Χωρίς μνήμη δεν υπάρχει ταυτότητα»

«Χρέος είναι να υπενθυμίσουμε σε ολόκληρη την κοινωνία ότι η ιστορία δεν παραποιείται δεν διαγράφεται και δεν ξεχνιέται» ανέφερε από την πλευρά της η περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας, Αθηνά Αηδονά.

«Χωρίς μνήμη δεν υπάρχει ταυτότητα και χωρίς ταυτότητα δεν υπάρχει μέλλον. Αυτό που υπέστη ο ποντιακός ελληνισμός δεν ήταν απλά ένας ξεριζωμός αλλά ένα οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης. Η ιστορική αλήθεια δεν υπόκειται σε διεθνείς ισορροπίες και διπλωματικές σκοπιμότητες. Η Τουρκία συνεχίσει να αρνείται το αυταπόδεικτο και να επιχειρεί να παραχαράξει την ιστορία. Δεν παραδίδουμε τίποτα από όσα μας ανήκουν. Για εμάς η μνήμη είναι ιερή. Η αναγνώριση της γενοκτονίας είναι πράξη ανθρωπισμού» επισήμανε η περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας.

Σ. Αγγελούδης: «Ο ελληνισμός συνεχίζει και δίνει τη μάχη για τη δικαίωση»

Στη συμβολή των ποντίων για την δημιουργία μιας μεγάλης πατρίδας αναφέρθηκε στην ομιλία του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης.

«Ο ελληνισμός συνεχίζει και δίνει τη μάχη για τη δικαίωση. Σήμερα, 106 χρόνια μετά 353.000 ψυχές αναζητούν και διεκδικούν τη δικαίωση. Μπορούμε να λέμε ότι οι Πόντιοι συνέβαλλαν για να έχουμε εμείς σήμερα αυτή τη μεγάλη πατρίδα. Αυτό το έγκλημα είναι διαρκές και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Όταν ο τουρκικός αναθεωρητισμός χτυπάει τον ελληνισμό η απάντηση είναι μια:
Ένας συνεχής αγώνας και η ενότητα του ελληνισμού μέχρι την τελική δικαίωση» ανέφερε ο Στέλιος Αγγελούδης.

Το παρών στις φετινές εκδηλώσεις έδωσαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης, οι βουλευτές της ΝΔ, Στράτος Σιμόπουλος, Δημήτρης Κούβελας, Φάνης Παππάς, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Κατερίνα Νοτοπούλου, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Γιουτίκας, ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης.

Loader