Θεσσαλονίκη: Το Anopolis World Music Festival συναντά τους φοιτητές μουσικής του ΠΑΜΑΚ στον ιστορικό χώρο του Αγίου Νικολάου Ορφανού

Το πρόγραμμα του διημέρου

- Newsroom

Ο ιστορικός χώρος του Αγίου Νικολάου Ορφανού, στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης, θα αγκαλιάσει για δεύτερη συνεχή χρονιά τις δημιουργικές συνυπάρξεις της πανεπιστημιακής μουσικής κοινότητας του ΤΜΕΤ και του Anopolis World Music Festival, έτσι ώστε οι νέοι και πολλά υποσχόμενοι μουσικοί και καλλιτέχνες που σπουδάζουν παραδοσιακά όργανα στην πόλη μας να παρουσιάσουν τη δουλειά τους πλάι σε επαγγελματίες μουσικούς και διοργανωτές.

Το πρόγραμμα του διημέρου αποτελείται από ένα σπονδυλωτό συναυλιακό πρόγραμμα, με το ένα μουσικό σύνολο να διαδέχεται το άλλο, παρουσιάζοντας στο κοινό διαφορετικές καλλιτεχνικές προσεγγίσεις στις σύγχρονες και παλαιότερες μουσικές παραδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου και του ελλαδικού χώρου, αλλά και «φρέσκες» αναγνώσεις του ρεπερτορίου αυτού, σε αλληλεπίδραση με τα νέα μουσικά ρεύματα της εποχής μας.

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Φοιτήτριες και φοιτητές του προπτυχιακού και μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών του ΤΜΕΤ/ΠΑΜΑΚ.

Καλλιτεχνικός συντονισμός διημέρου: Θύμιος Ατζακάς, Βασίλης Ζιγκερίδης, Σάκης Λάιος, Σωκράτης Σινόπουλος

500413791-1115957420550503-7440420372005459081-n.jpg

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΕΜΠΤΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ
19.00 – 19.20:
BANDAKόRES

Mαγδαληνή Μελισσουργού: τραγούδι
Μιχαλέττα Μάμαλη: κανονάκι
Χαρά Ψυχή: ούτι
Έλενα Κατσιαγάννη: κρουστά

Τέσσερις μουσικοί με κοινά μουσικά βιώματα συμπράττουν και αναδεικνύουν το προσωπικό τους ύφος μέσα από την παράδοση της Ελλαδας, της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και σύγχρονων συνθέσεων.

19.30 – 19.50:
Sea of Me

Απόστολος Πούπαλος: λαούτο, επιμέλεια
Σταμάτης Πούπαλος: βιολί
Αιμιλία Χαλκιά: φωνή
Σοφία Κατσένιου: Κοντραμπάσο
Γιώργος Πάντας: κρουστά

Ο τίτλος αυτός αναδύεται από τα βάθη των βιωμάτων και των μελωδιών που έχω συλλέξει από τα μέρη που μεγάλωσα. Μέσα από τη δική μου οπτική, σας προσκαλώ σε ένα μουσικό ταξίδι όπου, με τη συντροφιά αγαπημένων μουσικών και φίλων, θα ερμηνεύσουμε δύο αυθεντικές συνθέσεις μου, καθώς και μία ακόμα ενός αγαπημένου δασκάλου και καλλιτέχνη, που έχει αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μουσική μου πορεία.

20.00 – 21.00:
Κανών Ψυχής

Εβίνα Κουτσοκώστα: κανονάκι, επιμέλεια
Παναγιώτης Πλιούκας: ούτι
Βασίλης Μαυρομουστακίδης: ποντιακή λύρα
Δήμητρα Παυλάκη: καβάλι
Σταυρούλα Γκουγκέτα: τσέλο
Γιώργος Πάντας: κρουστά
Κατερίνα Παπαδοπούλου: κρουστά
Δρόσος Κουτσοκώστας: τραγούδι

Μία μουσική παράσταση εμπνευσμένη από τον αέναο διάλογο της ψυχής με τον εαυτό της και ό,τι την περιβάλλει. Παραδοσιακοί σκοποί και σύγχρονες συνθέσεις ενώνονται σε μια αφήγηση, σε ένα μουσικό ταξίδι που εκφράζει την προσωπική αναζήτηση και ολοκλήρωση.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ
19.30 – 20.00:
Συνθέσεις και ανασχηματισμοί του Edvâr-ı mûsikî

Λυδία Ρουμελιώτη: κανονάκι, επιμέλεια
Βασίλης Νένες: ούτι

Το ντουέτο αντλεί ρεπερτόριο από τη συλλογή της πραγματείας του Δημητρίου Καντεμίρη, Edvâr-ı mûsikî. Αναδιαμορφώνοντας επιλεγμένα έργα, με βάση αφενός στοιχεία πολυφωνίας της αναγεννησιακής Ευρώπης και, αφετέρου, μια σύγχρονη ματιά της τροπικής μουσικής, το ντουέτο παρουσιάζει συνθέσεις της οθωμανικής αυλικής μουσικής του 17ου αιώνα, με μια διαφορετική αισθητική προσέγγιση.

20.00 – 20.30:
τ’ Άρμενιτσας

Χρήστος Μωυσιάδης: ποντιακή λύρα, επιμέλεια
Πελαγία Γιαχούδη: oύτι
Βασίλης Αυγητίδης: κρουστά
Παναγιώτης Παντελίδης: φλογέρα

Τ’ Άρμενιτσας είναι παραδοσιακός χορός από την περιοχή της Τραπεζούντας. Ο τίτλος του, που σημαίνει «της Αρμένισσας», δείχνει την εξοικείωση που είχαν αποκτήσει οι Έλληνες του Πόντου με τον γειτονικό λαό των Αρμένιων. Τα κομμάτια που θα ακουστούν είναι από τις δύο αυτές λαϊκές παραδόσεις. Ορισμένοι τίτλοι μάλιστα είναι κοινοί στα Αρμένικα και στα Ποντιακά. Σκοπός είναι να φανεί η ομορφιά των δύο παραδόσεων αυτών, μέσα από ένα συγκριτικό παίξιμο που αναδεικνύει τόσο τα κοινά όσο και τις διαφορές τους.

20.30 – 21.15:
Ortak Toprak – Κοινή Γη

Onur Şentürk: σάζι, λύρα πόντου, φωνή
Βαλασία Ντόντουλου: φωνή, μπεντίρ
Λευτέρης Ναβροζίδης: ούτι
Στέλιος Παντέχης: πολίτικη λύρα

Τέσσερις μουσικοί με διαφορετικές μουσικές αφετηρίες βρίσκουν κοινό τόπο σε τραγούδια και σκοπούς από την Ανατολική Μεσόγειο. Μέσα από τις προσωπικές τους αναφορές και τη συλλογική τους ματιά, δημιουργούν έναν κοινό ήχο που συνομιλεί με την παράδοση και συνεχίζει την πορεία της στο σήμερα.

Μία συμπαραγωγή του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με το Anopolis World Music Festival.

Loader