Θεσσαλονίκη: «Τσίμπησαν» οι τιμές σε μελομακάρονα και κουραμπιέδες - Αυξήσεις έως και 10% στα ζαχαροπλαστεία

Το υψηλό κόστος των πρώτων υλών «φουσκώνει» τις τιμές των χριστουγεννιάτικων γλυκών

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και τα παραδοσιακά γλυκά των γιορτών έχουν αρχίσει ήδη να κάνουν την εμφάνιση τους στις προθήκες φούρνων και ζαχαροπλαστείων με τις τιμές να «τσιμπάνε» σε σύγκριση με την περσινή χρονιά.

Μελομακάρονα και κουραμπιέδες
πωλούνται από 5 έως και 10% ακριβότερα σε σύγκριση με πέρσι με τους καταναλωτές να πρέπει να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα.

Στα ζαχαροπλαστεία, τα παραδοσιακά μελομακάρονα κοστίζουν από 13,90 έως 23 ευρώ το κιλό ενώ τα γεμιστά με σοκολάτα και κάστανο κυμαίνονται από 16 έως 20 ευρώ. Οι τιμές για τους απλούς Κουραμπιέδες ξεκινούν από 13,90 και φτάνουν ακόμα και τα 22 ευρώ.

melomakarona-glyka.jpg?v=0

Γλυκά με «αλμυρές» αυξήσεις 

Την ίδια ώρα οι ιδιοκτήτες ζαχαροπλαστείων τονίζουν ότι οι νέες ανατιμήσεις οφείλονται στο υψηλό κόστος των πρώτων υλών. «Οι τιμές θα είναι ελαφρώς πιο αυξημένες σε σύγκριση με πέρσι. Θα υπάρξει μια αύξηση γύρω στο 10% καθώς βλέπουμε ότι όλες οι τιμές των προϊόντων έχουν ανέβει αρκετά» αναφέρει στο emakedonia.gr η ιδιοκτήτρια εργαστηρίου ζαχαροπλαστικής Πέπη Μπέζα.

Η ίδια τονίζει ότι οι αυξήσεις των τιμών οφείλονται στο κόστος των πρώτων υλών. «Το βούτυρο, το αλεύρι και τα καρύδια καταγράφουν μια μικρή αύξηση. Επίσης τα μπαχαρικά και οι χουρμάδες έχουν ανέβει αρκετά. Βλέπουμε άνοδο στην τιμή πολλών από τα προϊόντα που τα χρησιμοποιούμε πολύ εμείς εδώ στο εργαστήριο » επισημαίνει η ίδια.

melomakarona.jpg?v=0

«Μουδιασμένη» η αγορά

Λόγω των αυξημένων τιμών, αρκετοί καταναλωτές σκέφτονται ακόμα και να μειώσουν τις ποσότητες των γλυκών που θα αγοράσουν προκειμένου να ανταποκριθούν στα έξοδα των γιορτών. Την ίδια ώρα, δεν είναι λίγοι και εκείνοι που θα επιλέξουν και φέτος τα συσκευασμένα γλυκά που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ.

«Εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες ξεκινήσαμε την παραγωγή των χριστουγεννιάτικων γλυκών. Οι τιμές κυμαίνονται σχεδόν στα περσινά επίπεδα. Προσθέσαμε μόνο 40 λεπτά στο κιλό. Πέρσι πουλούσαμε 13,50 το κιλό φέτος 13,90, υπογραμμίζει στο emakedonia.gr ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας ζαχαροπλαστείων, Χρήστος Παπασωτηρίου.

«Νομίζω ότι απορροφήσαμε όλες τις αυξήσεις που έχουν γίνει στις πρώτες ύλες και στο ρεύμα για να μπορέσει ο κόσμος να έχει τη δυνατότητα να ψωνίσει. Η αλήθεια είναι ότι είναι λίγο μουδιασμένη η αγορά ο κόσμος δεν έχει για να ξοδέψει αυτά που είχε μέχρι πριν από κάποιο διάστημα και πιέζεται. Αυτό φαίνεται από τις ποσότητες που αγοράζει οι οποίες είναι εμφανώς μικρότερες σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά» επισημαίνει ο ίδιος.

Οι ιδιοκτήτες ζαχαροπλαστείων ευελπιστούν οτι κίνηση στα ζαχαροπλαστεία αναμένεται να αυξηθεί καθώς πλησιάζει η εορταστική περίοδος.

Loader