- Newsroom
Τον διπλασιασμό τουλάχιστον της διάρκειας ζωής ενός νέου καινοτόμου τυριού υψηλής διατροφικής αξίας, εμπλουτισμένο με αιθέρια έλαια και εκχύλισμα ρίγανης και υποπροϊόντα της γαλακτοβιομηχανίας (κυρίως τυρόγαλα), που διαθέτει ενισχυμένες αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, «γέννησε» το ερευνητικό έργο «WHEYROMATIC», που υλοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και παρουσιάστηκε σήμερα στο πλαίσιο σχετικής εκδήλωσης. Το νέο προϊόν, που θα έχει διάρκεια ζωής τουλάχιστον δύο μήνες, έναντι του ενός που διαθέτει σήμερα ένα παρόμοιο προϊόν, θα δίνει σαφή προβάδισμα και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον εξαγωγέα του, ενώ αυτό αναμένεται να βγει στην αγορά από τον Αγροκτηνοτροφικό Βιομηχανικό Συνεταιρισμό Προσοτσάνης «ΜΕΝΟΙΚΙΟ» μέσα στα επόμενα χρόνια, όπως τονίστηκε στην εκδήλωση.
Παρουσιάζοντας τον έργο, ο καθηγητής στον Τομέα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., Θωμάς Μοσχάκης, επισήμανε ότι η αυξημένη διάρκεια ζωής του νέου καινοτόμου προϊόντος, επηρεάζει θετικά την ασφαλή μεταφορά και αποθήκευσή του, δίνοντας έτσι σαφή και ανταγωνιστικό προβάδισμα στον εξαγωγέα του, ενώ όπως επισήμανε, η παραγωγή του θα συμβάλλει στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος με την αξιοποίηση των παραπροϊόντων της γαλακτοβιομηχανίας και των υποπροϊόντων των αρωματικών φυτών.
Ουσιαστικά, αντιμετωπίζεται το πρόβλημα απόρριψης μεγάλης ποσότητας τυρογάλακτος, το οποίο ναι μεν έχει υψηλή διατροφική αξία, αλλά είναι και ένας υψηλά ρυπογόνος παράγοντας για το περιβάλλον, ενώ συνολικά η παραγωγή νέων καινοτόμων γαλακτοκομικών προϊόντων ανοίγει νέους ορίζοντες στην οικονομία των γαλακτοβιομηχανιών και την αύξηση των περιθωρίων του κέρδους, όπως σημείωσε.
Για το ρόλο του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος στο έργο, που ήταν η δημιουργία πρωτοκόλλου ορθής γεωργικής πρακτικής και η εκπαίδευση των παραγωγών για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών υψηλών ποιοτικών χαρακτηριστικών, μίλησε ο γεωπόνος, Γιώργος Γαλάνης, επιστημονικός συνεργάτης του ΔΚΠ.
Μάλιστα, παρουσίασε μια ψηφιακή πλατφόρμα, στην οποία μπορεί δωρεάν κάθε παραγωγός να απαντήσει σε ένα ερωτηματολόγιο και να διαπιστώσει στο τέλος κατά πόσο είναι ή όχι συμβατός με τους κώδικες ορθολογικών γεωργικών πρακτικών και την σχετική νομοθεσία. Όπως είπε, «αν δεν βγουν συμβατοί, θα εντοπίσουν ακριβώς το πεδίο που η πρακτική που ακολουθούν δεν είναι ορθή και σε τι ποσοστό και έτσι θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν τις σχετικές διορθωτικές κινήσεις», τόνισε ο ίδιος, λέγοντας ότι εντός των επόμενων ημερών αυτή η ψηφιακή πλατφόρμα, ή μέρος της, θα βρίσκεται στην ιστοσελίδα του έργου «WHEYROMATIC», στη διεύθυνση https://wheyromatic.gr/
Από την πλευρά της, το στέλεχος της Physis Ingredients, Στέλλα Χατζηγαβριήλ, επισήμανε ότι η σερραϊκή start up πρόσφερε στο έργο την καθοδήγηση όσον αφορά τις νέες καλλιέργειες των αρωματικών φυτών καθώς και την ανάπτυξη και εφαρμογή του νέου πρωτοκόλλου υδρο-απόσταξης με σκοπό την παραλαβή των αιθέριων ελαίων/εκχυλισμάτων από τα αρωματικά φυτά τα οποία εν συνεχεία θα αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη των καινοτόμων λειτουργικών τυροκομικών προϊόντων. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η start up, διατηρεί συμβολαιακές καλλιέργειες αρωματικών φυτών στο 'Αγκιστρο Σερρών, συνολικής έκτασης 27 στρεμμάτων.
Τη θέση της ότι η μετάβαση σε βιώσιμες μεθόδους είναι εφικτή και αναγκαία, μιας και οι νέες τεχνικές προσφέρουν υψηλότερη απόδοση και χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, διατύπωσε από την πλευρά της η υποψήφια διδάκτωρ στο ΑΠΘ, Σταματία Χρηστάκη, μιλώντας για τις πράσινες τεχνολογίες απόσταξης αιθέριων ελαίων.
Χαρακτηριστικά είπε ότι οι σύγχρονες μέθοδοι απόσταξης αιθέριων ελαίων εξασφαλίζουν υψηλότερες αποδόσεις, μειωμένη κατανάλωση ενέργειας ως και 40%, περιορισμό χρόνου επεξεργασίας και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
Το στέλεχος της «Μενοίκιον», 33χρονος Γιώργος Μελενεκλής, επισήμανε ότι ο συνεταιρισμός ανέλαβε την αξιοποίηση του τυρογάλακτος με σκοπό την παραγωγή των τυριών με αιθέρια έλαια και επισήμανε ότι η «κυκλοφορία«» ενός προϊόντος στην αγορά είναι μια χρονοβόρα διαδικασία.
Ποιο είναι το «WHEYROMATIC»
To WHEYROMATIC, με τίτλο «Ενσωμάτωση αιθερίων ελαίων αρωματικών φυτών σε τυριά τυρογάλακτος» και με επίκεντρο την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μπήκε σε γραμμή αφετηρίας τον Μάρτιο του 2023 και ολοκληρώνεται τον τρέχοντα μήνα, ενώ χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το ελληνικό κράτοςμε το ποσό των περίπου 144.000 ευρώ.
Εταίροι του έργου είναι το Εργαστήριο Τεχνολογίας Γάλακτος του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Προσοτσάνης «Μενοίκιο» και μία ιδιωτική εταιρεία.
Μεταξύ των σημαντικών αποτελεσμάτων του έργου, ξεχωρίζει η ολοκληρωμένη αξιοποίηση του τυρογάλακτος, ενός παραπροϊόντος που μέχρι σήμερα αποτελούσε σημαντικό περιβαλλοντικό φορτίο, και η μετατροπή του σε πηγή διατροφικού πλούτου. Παράλληλα, η ενίσχυση της τοπικής αγροτικής οικονομίας μέσω της καλλιέργειας αρωματικών φυτών και η προώθηση νέων εξαγώγιμων προϊόντων, καθιστούν το WHEYROMATIC πρότυπο συνέργειας έρευνας, καινοτομίας και βιώσιμης ανάπτυξης.