Πρώτη προβολή στη Θεσσαλονίκη του ντοκιμαντέρ «Ennio» για τον Ένιο Μορικόνε (φωτ.)
Το μικρό σημειωματάριο του Ένιο Μορικόνε, η απελπισία του βιογράφου του και οι δυσκολίες στην παραγωγή του ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Τορνατόρε
Παρουσιάζεται το Σάββατο 6 Μαΐου στο πλαίσιο της 19ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης
- Newsroom
Η ζωή, η μουσική και οι απρόβλεπτοι τρόποι με τους οποίους επηρεάζει η μία την άλλη, περιγράφονται σε ένα βιβλίο για τον σπουδαίο συνθέτη Ένιο Μορικόνε, όπου ο ίδιος αφηγείται με πολλές λεπτομέρειες την πορεία του. Το βιβλίο του Αλεσάντρο ντε Ρόζα «Ennio Morricone / Αναζητώντας εκείνον τον ήχο / Η μουσική μου, η ζωή μου / Συζητήσεις με τον Alessandro De Rosa» μεταφράστηκε πέρυσι στα ελληνικά με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος και παρουσιάζεται το Σάββατο 6 Μαΐου στο πλαίσιο της 19ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ γράφει: «Πρόκειται, χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, για το καλύτερο βιβλίο που με αφορά, το πιο αυθεντικό, το πιο λεπτομερές και προσεγμένο. Το πιο αληθινό», είχε γράψει ο ίδιος ο Ένιο Μορικόνε.
«Είναι πολύ αξιόλογο βιβλίο το οποίο αποτυπώνει την πολύπλοκη ζωή του Ένιο Μορικόνε σχετικά με τη μουσική. Το βιβλίο μεταφράστηκε κατόπιν επιθυμίας του συλλόγου και με τη σύμφωνη γνώμη τόσο της οικογένειας, όσο και του συγγραφέα», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος Κώστας Παπακώστας. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι θα χρειαζόταν όχι ένα, αλλά πέντε βιβλία προκειμένου να «χωρέσουν» το συνολικό έργο του δημιουργού.
Τα χρόνια των σπουδών του Μορικόνε στο Ωδείο, το επαγγελματικό ντεμπούτο στη RAI και την RCA, όπου έγραψε και διασκεύασε πολυάριθμα τραγούδια, τις συνεργασίες με σημαντικούς Ιταλούς -και όχι μόνο, σκηνοθέτες, από τον Λεόνε μέχρι τον Παζολίνι, τον Μπερτολούτσι και τον Τορνατόρε, από τον Ντε Πάλμα στον Αλμοδόβαρ, μέχρι τον Ταραντίνο και το τελευταίο βραβείο Όσκαρ. Στις σελίδες του βιβλίου, που προκαλούν …ζάλη σε όποιον αγαπά τη μουσική και την τέχνη, ο μαέστρος ανοίγει για πρώτη φορά τις «πόρτες» του δημιουργικού του εργαστηρίου, εισάγοντας τον αναγνώστη σε ιδέες που βρίσκονται στην καρδιά της μουσικής του σκέψης και τον καθιστούν έναν από τους πιο ιδιοφυείς συνθέτες της εποχής του.
«Το βιβλίο σε ρίχνει στα …βαθιά της μουσικής του διαδρομής, γιατί ο ίδιος συνέθεσε μουσική για 500 ταινίες, πειραματίστηκε πάρα πολύ πάνω σε αυτήν και παρόλο που ήταν ένας κλασικός συνθέτης, δεν “ακούμπησε” μόνο κλασικά μοτίβα, αλλά εισήγαγε και πολύ παράξενους ήχους», σημείωσε ο κ. Παπακώστας.
Με διαυγή ειλικρίνεια ο Μορικόνε αφηγείται τι σημαίνει γι’ αυτόν να συνθέτει, αποκαλύπτοντας τη μυστηριώδη σχέση που συνδέει τη μουσική και τις εικόνες στον κινηματογράφο, αλλά και τη δημιουργική ανάγκη που βρίσκεται στη βάση των πειραματισμών, στο πλαίσιο τους απόλυτης μουσικής. Μάλιστα, αποκαλύπτει ότι αφού γνώρισε τον Αλεσάντρο ντε Ρόζα αποφάσισε σταδιακά και αυθόρμητα να υλοποιήσουν μαζί την ιδέα του βιβλίου.
«Ενώ του είχαν ζητήσει πάρα πολλοί να γράψουν την βιογραφία του, αυτός το ανέθεσε σε ένα νέο παιδί, μόλις 28 ετών, τον Αλεσάντρο ντε Ρόζα από το Μιλάνο, ο οποίος ξεκίνησε να σπουδάζει σύνθεση κατόπιν συμβουλής του Ένιο Μορικόνε», ανέφερε ο Κώστας Παπακώστας.
Το βιβλίο στα ελληνικά μετέφρασε η Άννα Νούση και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετρονόμος.
Η παρουσίασή του στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα γίνει το Σάββατο 6 Μαΐου στις 21:00, στο περίπτερο 15, στον εξώστη ΙΙ. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Γιάννος Αιόλου – συνθέτης, Θοδωρής Βουτσικάκης – ερμηνευτής, Θανάσης Γωγάδης - ραδιοφωνικός παραγωγός, Κωνσταντίνος Παπακώστας - πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος», τα μέλη του Συλλόγου Μάκης Μηνάς και Δημήτρης Χαρούλης, ο οποίος θα είναι και συντονιστής της εκδήλωσης, όπως και η μεταφράστρια του βιβλίου Άννα Νούση. Μάλιστα, χαιρετισμό -μέσω βίντεο, θα απευθύνει ο συγγραφέας του βιβλίου Alessandro De Rosa.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ιταλικού μορφωτικού ινστιτούτου Αθηνών και της Πανελλήνιας Ένωσης Διδασκόντων & Εξεταστών Ιταλικής Γλώσσας.
Βαρβάρα Καζαντζίδου
Το μικρό σημειωματάριο του Ένιο Μορικόνε, η απελπισία του βιογράφου του και οι δυσκολίες στην παραγωγή του ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Τορνατόρε
«Σας ευχαριστώ για όσα κάνετε στη μνήμη του πατέρα μου», λέει ο γιος του Ένιο Μορικόνε, Μάρκο, λίγες ημέρες πριν έρθει στην Ελλάδα
Το mural, που δημιούργησε ο Λαρισαίος γραφίστας-εικονογράφος Γιάννης Πέτρου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στις αρχές του καλοκαιριού, είναι μόνο η αρχή μιας σειράς δράσεων
Η ανήλικη μεταφέρθηκε χθες στο Ιπποκράτειο από το νοσοκομείο Γρεβενών με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις