- Newsroom
Εκτός της επιστροφής ενός μηνιαίου ενοικίου και της έκπτωσης 5% στο εισόδημα θα μείνουν από τον Ιανουάριο του 2026 οι μισθωτές και οι εκμισθωτές ακινήτων σε περίπτωση που τα ποσά των ενοικίων δεν καταβάλλονται μέσω τραπεζών σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών στο νομοσχέδιο για τον τελωνειακό κώδικα που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.
Ειδικότερα:
- οι ενοικιαστές που δεν θα πληρώνουν το ενοίκιο για την κύρια και τη φοιτητική κατοικία μέσω τραπεζών, θα χάσουν τον προσεχή Νοέμβριο την επιστροφή ενοικίου, ακόμη κι αν πληρούν τα εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια. Για παράδειγμα ενοικιαστής κύριας κατοικίας που καταβάλει 800 ευρώ το μήνα αν πληρώνει το ενοίκιο με μετρητά θα χάσει την επιστροφή καθώς και το επίδομα στέγασης εφόσον είναι δικαιούχος
- οι φορολογούμενοι που εισπράττουν μισθώματα στο «χέρι» δεν θα έχουν την έκπτωση 5% στο ακαθάριστο εισόδημα από ενοίκια η οποία υπολογίζεται αυτόματα χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών. Σημειώνεται ότι σε φόρο εισοδήματος δεν υπάγεται το 100% του εισοδήματος από ενοίκια, αλλά το 95%, καθώς με βάση τη νομοθεσία από το ακαθάριστο εισόδημα αυτόματα εκπίπτει έκπτωση ποσοστού 5% ως δαπάνη επισκευής και συντήρησης του ακινήτου. Έτσι φορολογούμενος που εισπράττει 12.000 ευρώ ετησίως από ενοίκια σε μετρητά θα φορολογηθεί για το σύνολο του εισοδήματος των 12.000 ευρώ και όχι για 11.400 ευρώ καθώς θα χάσει την έκπτωση του 5%.
- για τους ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα σε περίπτωση που τα ποσά των ενοικίων δεν καταβάλλονται μέσω τραπεζών δεν θα αποτελούν εκπιπτόμενη επιχειρηματική δαπάνη. Για παράδειγμα επιχείρηση που καταβάλλει 800 ευρώ ενοίκιο μηνιαίως εκτός τράπεζας χάνει την έκπτωση των 9.600 ευρώ από τα ακαθάριστα έσοδά της.
Πάντως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) κάνει λόγο για ρύθμιση -τιμωρία που δημιουργεί κίνδυνο να μην μπορούν οι ιδιοκτήτες να λάβουν τη νόμιμη έκπτωση 5% σε περίπτωση ασυνέπειας των ενοικιαστών. Όπως επισημαίνει «είναι παράλογο την κύρωση για την τυχόν ασυνέπεια των ενοικιαστών να καταβάλλουν τραπεζικά και έγκαιρα όλα τα ενοίκια, αντί για τους ενοικιαστές να την υφίστανται οι ιδιοκτήτες, στην πλειοψηφία των οποίων θα επιβληθεί ένα έμμεσο φορολογικό «χαράτσι» 5% επί των ενοικίων, ενώ θα δώσει νέες προφάσεις και προσχήματα σε όσους ενοικιαστές καθυστερούν συστηματικά τις καταβολές των υποχρεώσεών τους».
Μάλιστα παραθέτει τα ακόλουθα παραδείγματα:
- Ο μισθωτής αρνείται κατηγορηματικά να καταβάλει τραπεζικά τα μισθώματα, είτε διότι δεν πληροί το περιουσιακό ή εισοδηματικό κριτήριο της επιστροφής ενοικίου, είτε διότι το μίσθωμα υπερβαίνει το όριο των 800 ευρώ και συνεπώς δεν δικαιούται επιστροφή ενοικίου, οπότε δεν τον ενδιαφέρει το θέμα, είτε διότι δεν θέλει να φαίνονται οι κινήσεις του στο τραπεζικό σύστημα κ.λπ. Ο ιδιοκτήτης, όμως, δεν θα έχει κανένα άμεσο και πρακτικό τρόπο να τον υποχρεώσει σε τραπεζική καταβολή τους, είτε το προβλέπει ο νέος νόμος είτε ακόμη και το μισθωτήριο συμφωνητικό. Αποτέλεσμα: Ο ιδιοκτήτης δεν θα μπορεί να εισπράξει τα ενοίκια, αλλά αν τελικά τα δεχθεί γιατί τα έχει ανάγκη, θα τιμωρηθεί κιόλας και με την απώλεια -“χαράτσι”- του -5%.
- Ο μισθωτής καταβάλλει τραπεζικά τα μισθώματα αλλά πάντοτε με καθυστέρηση 1-2 μηνών. Δηλαδή καταβάλλει π.χ. τα μισθώματα Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου κατά τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του επόμενου έτους. Το σύστημα, το «βλέποντας» μόνο τα μισθώματα 10 μηνών, θα θεωρεί ότι ο ιδιοκτήτης εισέπραξε τα υπόλοιπα δύο μισθώματα «στο χέρι» και θα τον τιμωρήσει με απώλεια -“χαράτσι”- της έκπτωσης του -5%.