Τι (δεν) μας είπε χθες το Υπερταμείο για τα σημαντικά έργα της Θεσσαλονίκης. Γράφει ο Σαλονικιός

Δεν μάθαμε τίποτε περισσότερο από αυτά τα οποία γνωρίζουμε αλλά κυρίως γι' αυτά τα οποία αγνοούμε έως τώρα.

Χθες ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου Γιάννης Παπαχρήστου και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Παναγιώτης Σταμπουλίδης παρουσίασαν στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη το επενδυτικό πλάνο το οποίο τρέχουν αυτήν την περίοδο και για τα επόμενα χρόνια. Μέσα σε αυτά περιέλαβαν, μεταξύ άλλων και τέσσερα έργα τα οποία έχουν αναφορά στη Θεσσαλονίκη. Μόνο που, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Υπερταμείο, για κανένα από αυτά δεν γίναμε σοφότεροι. Εν ολίγοις, δεν μάθαμε τίποτε περισσότερο από αυτά τα οποία γνωρίζουμε αλλά κυρίως γι' αυτά τα οποία αγνοούμε έως τώρα.

Το πρώτο από τα τρία έργα αφορά την ανάπλαση της ΔΕΘ, έργο το οποίο χαρακτηρίζεται από το Υπερταμείο ως «εμβληματικό για τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα» και σημειώνει ότι βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης... εδώ και δεκατρία χρόνια. Διευκρινίζει ότι βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης του χρηματοδοτικού μοντέλου «για να γίνει ένα βιώσιμο έργο για την πόλη παράλληλα με την παράδοση 100 στρεμμάτων Μητροπολιτικού Πάρκου». Και ενημερώνει πως η εκκίνηση της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας τοποθετείται έως τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, για να φτάσουμε στη διαγωνιστική διαδικασία υπάρχουν δύο σοβαρές εκκρεμότητες οι οποίες μάλιστα συμπλέκονται μεταξύ τους και για τις οποίες δεν δίνονται διευκρινίσεις. Η πρώτη αφορά την οριστικοποίηση του χρηματοδοτικού μοντέλου. Εδώ, το πρώτο που πρέπει να ξεκαθαριστεί κατ' αρχάς είναι το ακριβές ύψος του προϋπολογισμού. Θα παραμείνει στα 300 εκατ. ευρώ ή θα ανέβει κι άλλο, στα 370 για παράδειγμα, όπως είχε δηλώσει πριν από λίγο καιρό ο Σταμπουλίδης; Εφόσον αυτό αποσαφηνιστεί, στη συνέχεια θα πρέπει να αποφασιστεί ποιος και πόσα θα βάλει για να συμπληρωθούν, ας πούμε, τα 300 εκατ.

Τις τελευταίες ημέρες διακινούταν η πληροφορία ότι αυτό θα τελείωνε μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, αλλά απ' ό,τι φαίνεται, το εγχείρημα παρουσιάζει δυσκολίες. Θυμίζω, ότι, σύμφωνα με όσα είπε στην προ ημερών ημερίδα της “Μακεδονίας της Κυριακής” και του emakedonia.gr ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, Τάσος Τζήκας, 120 εκατ. θα βάλει το Δημόσιο (90 από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, 30 μέσω ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας), 60 εκατ. η ΔΕΘ-HELEXPO μέσω δανεισμού με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου (άρα το Δημόσιο θα βάλει κατ' ουσία 180 εκατ.) και τα υπόλοιπα 120 ο ιδιώτης.

Η δεύτερη εκκρεμότητα αφορά το τελικό σχέδιο της ανάπλασης. Συμπλέκεται με το χρηματοδοτικό μοντέλο καθώς, εάν ο προϋπολογισμός παραμείνει στα 300 εκατ. τότε θα απαιτηθεί μείωση των δομημένων επιφανειών προκειμένου να βγει ο λογαριασμός. Οπότε θα πρέπει να ξεκαθαριστεί εάν η μείωση θα γίνει σε βάρος του εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου, ή σε βάρος του ξενοδοχείου και του εμπορικού και επιχειρηματικού κέντρου που θα δοθούν στον ιδιώτη, ή και στα δύο. Και όλα αυτά θα πρέπει μετά να παρουσιαστούν στους φορείς της Θεσσαλονίκης για να πουν κι αυτοί την τελική γνώμη τους. Θα προλάβουν να γίνουν αυτά ως τον Σεπτέμβριο; Ενδεχομένως, καθώς, δεν μπορεί να έρθει ξανά στην πόλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για έβδομη φορά ως πρωθυπουργός και να μην έχει να πει κάτι χειροπιαστό και οριστικό για ένα θέμα για το οποίο είχε δεσμευτεί ήδη από το 2019!

Παλατάκι, Εγνατία και Γκόνου

Ουδέν νεότερο και για άλλα τρία από τα έργα τα οποία διαχειρίζεται το Υπερταμείο. Το πρώτο αφορά την τύχη του Κυβερνείου, γνωστότερου ως “Παλατάκι” για το οποίο στο ενημερωτικό σημείωμα το Υπερταμείο αναφέρει ότι «το Κυβερνείο της Θεσσαλονίκης γίνεται ξανά Παλατάκι”. Ωραίο το λογοπαίγνιο όμως δεν μάθαμε τίποτε περισσότερο απ' ότι “γίνονται μελέτες μετά από τριμερή συμφωνία Βουλής των Ελλήνων – Υπερταμείο-ΕΤΑΔ για να αποδοθεί ως δημόσιος χώρος». Ποιος τις κάνει, σε τι φάση βρίσκονται, πότε θα ολοκληρωθούν, άγνωστο.

Όπως κανένα νεότερο δεν υπάρχει σχετικά με το πότε τελικά, θα ολοκληρωθεί η παραχώρηση της εταιρείας Εγνατία οδός ΑΕ στο ανάδοχο σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Egis. Μια υπόθεση η οποία τραβά εδώ και καιρό και, σύμφωνα με το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα επρόκειτο να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2025. Τώρα, όπως λένε οι πληροφορίες, το θέμα μετατίθεται για το τέλος του χρόνου και βλέπουμε...

Ανάλογη ασάφεια ως προς την υλοποίηση ενός ακόμη σημαντικού έργου παρατηρείται και στη δημιουργία στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου ενός κέντρου Logistic το οποίο είχε κολλήσει για πολύ καιρό. Στο χθεσινό του σημείωμα το Υπερταμείο ενημερώνει απλώς ότι είναι σε εξέλιξη η Β' φάση του διαγωνισμού και πως έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των προσφορών.

Μαρίνα Αρετσούς

Το άλλο που κάνει εντύπωση είναι ότι στο σημείωμα του Υπερταμείου δεν γίνεται καμία αναφορά για τη μαρίνα της Αρετσούς, ενώ υπάρχει αναφορά για αντίστοιχες μαρίνες σε Κατάκολο - Πάτρα – Καβάλα. Με την ευκαιρία θυμίζω ότι σήμερα λήγει η προθεσμία υποβολής προτάσεων εκ μέρους του δήμου Καλαμαριάς και του Υπερταμείου προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο πλαίσιο της προσφυγής που έχει καταθέσει ο δήμος ζητώντας να ακυρωθεί το Προεδρικό Διάταγμα του Φεβρουαρίου 2023 στο οποίο προσδιορίζονται οι βασικοί όροι εκμετάλλευσης της μαρίνας από το Υπερταμείο. Η προσφυγή συζητήθηκε στις 7 Μαΐου, σήμερα κατατίθενται οι συμπληρωματικές προτάσεις και αναμένεται κάποια στιγμή η απόφαση.

Loader