- Newsroom
Νότια οδική παράκαμψη της Θεσσαλονίκης και μακροπρόθεσμα τη ζεύξη του Θερμαϊκού κόλπου προτείνουν οι επιστήμονες, μετά την ακύρωση του έργου της υποθαλάσσιας αρτηρίας, ώστε να κλείσουν οι οδικοί δακτύλιοι του πολεοδομικού συγκροτήματος και να αντιμετωπιστούν τα κυκλοφοριακά προβλήματα της πόλης.
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr
Η νότια παράκαμψη Θεσσαλονίκης, κατά την εκτίμηση ειδικών επιστημόνων, μπορεί να δημιουργηθεί από τη δυτική είσοδο της πόλης μέχρι την ανατολική έξοδο προς το αεροδρόμιο “Μακεδονία” και να συνδεθεί με την υπάρχουσα περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης, ώστε να κλείσει ένας οδικός δακτύλιος ο οποίος θα δίνει κυκλοφοριακή διέξοδο προς όλες τις κατευθύνσεις. Επίσης, επιστήμονες υπερασπίζονται την ιδέα της ζεύξης του Θερμαϊκού κόλπου από τη Μηχανιώνα ανατολικά μέχρι το ύψος του Γαλλικού ποταμού στα δυτικά. Η ζεύξη έχει ορίζοντα εικοσαετίας για την κατασκευή της και μαζί με την εξωτερική περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης, που έχει σχεδιαστεί να κατασκευαστεί από το ΤΙΤΑΝ μέχρι την Καρδία, μπορούν να δημιουργήσουν έναν δεύτερο, ευρύτερο οδικό δακτύλιο.
“Έχουμε καταγράψει τις προϋποθέσεις για να γίνει η νότια παράκαμψη της Θεσσαλονίκης. Αν η πολιτεία αποφασίσει να κινηθεί στους άξονες που θέσαμε, θα συμφωνήσουμε. Αν όμως σχεδιαστεί πάλι ένα εξάμβλωμα όπως η υποθαλάσσια αρτηρία, η πολιτεία θα μας βρει απέναντι”, αναφέρει στη “ΜτΚ” ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ Νικόλαος Μουσιόπουλος και προσθέτει ότι “είμαστε υπέρμαχοι και της ζεύξης του Θερμαϊκού κόλπου, ενός έργου που προτάθηκε από τον ομότιμο καθηγητή Τριανταφυλλίδη εδώ και 50 χρόνια. Η ζεύξη είναι μια λύση με οραματική διάσταση και θα συνδέεται πιθανόν με ένα μεγάλο αεροδρόμιο που θα χρειαστεί η πόλη το 2030. Μέσω της ζεύξης του Θερμαϊκού κόλπου θα βρίσκουν διέξοδο τα οχήματα προς τη Χαλκιδική. Παρά ταύτα, η πόλη χρειάζεται οπωσδήποτε τη νότια οδική παράκαμψη. Το ένα έργο δεν αναιρεί το άλλο. Είναι απλό να σκεφτεί κανείς ότι με τα ζεύγη εσωτερική - εξωτερική περιφερειακή και νότια παράκαμψη - ζεύξη Θερμαϊκού κλείνουν δύο οδικοί δακτύλιοι. Είναι εύκολες λύσεις και το κόστος δεν θα είναι μεγάλο, καθώς τα έργα αυτά θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας”. Ο κ. Μουσιόπουλος υποστηρίζει ότι “οι προτάσεις που είχαν κατατεθεί στο παρελθόν στο ΤΕΕ μπορούν να ανασυρθούν από τα συρτάρια. Δεν χρειάζεται να ζητηθεί η γνώμη ενός διεθνούς αρχιτέκτονα”.
ΖΕΥΞΗ ΤΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ
Η ζεύξη του Θερμαικού κόλπου προβλέπεται στη Γενική Κυκλοφοριακή Μελέτη της πόλης που συντάχθηκε το 2000 από ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή συγκοινωνιακής τεχνικής και σήμερα διευθυντή του Ινστιτούτου Μεταφορών, Γιώργο Γιαννόπουλο.
Θεωρείται έργο μακρού χρονικού ορίζοντα (μετά από 20 χρόνια) αλλά, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, ο σχεδιασμός του και κυρίως η αναγκαία δημόσια διαβούλευση για τη μορφή και σκοπιμότητά του θα πρέπει να αρχίσουν άμεσα.
Η ζεύξη θα καλύπτει τα περίπου 8 χιλιόμετρα του Θερμαϊκού από το ύψος του Γαλλικού ποταμού στα δυτικά μέχρι τη Μηχανιώνα στα ανατολικά, και θα περιλαμβάνει συνδέσεις της ζεύξης με το αεροδρόμιο “Μακεδονία” (μήκους 1,4 χλμ. για την υφιστάμενη οδό) καθώς και με την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών (μήκους 8,2 χλμ). Το έργο, σύμφωνα με την κυκλοφοριακή μελέτη, θα πρέπει να είναι σε υποθαλάσσιο τούνελ για προφανείς περιβαλλοντικούς λόγους και θα συνδέει την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Κατερίνης με το οδικό δίκτυο της ανατολικής Θεσσαλονίκης, το αεροδρόμιο και τη Χαλκιδική.
“Το έργο της ζεύξης είναι μακροπρόθεσμο. Η πρόταση ισχύει ανεξάρτητα από τη νότια οδική παράκαμψη και πρέπει να υπάρχει στον προγραμματισμό για έναν χρονικό ορίζοντα μέχρι 30 χρόνια. Δεν είναι άμεσης αναγκαιότητας. Η ζεύξη θα δώσει στο μέλλον μια διέξοδο προσέγγισης του αεροδρομίου με παράκαμψη της πόλης. Προβλέπεται στο στρατηγικό σχέδιο της πόλης”, δηλώνει ο κ. Γιαννόπουλος και προσθέτει ότι “όσον αφορά την πρότασή μας για τη νότια οδική παράταξη, θα σταλεί στον νέο υπουργό”.
Πέντε ειδικοί συνιστούν τη νότια παράκαμψη
Η πρόταση για τη δημιουργία της νότιας οδικής παράκαμψης Θεσσαλονίκης έχει κατατεθεί στους τοπικούς φορείς και στο πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ από ομάδα πέντε επιστημόνων της Πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ και πρόκειται να κατατεθεί και στον νέο υπουργό Υποδομών.
Η κατασκευή της νότιας παράκαμψης προτείνεται να γίνει με συνδυασμένες χαράξεις, με σήραγγες, ορύγματα, πλωτά τμήματα, ακόμη και με μπάζωμα της παραλίας σε κάποια σημεία, εάν χρειαστεί. Παράλληλα, προτείνεται να αναδιαμορφωθεί ολόκληρο το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης και να περιλαμβάνει χρήσεις περιπάτου, πρασίνου, αναψυχής και ελεύθερου χρόνου για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Οι επιστήμονες έθεσαν έξι βασικά κριτήρια που πρέπει να τεθούν για την επιτυχία του έργου της νότιας παράκαμψης και την κοινωνική αποδοχή του. Τα κριτήρια είναι, επιγραμματικά: να μην είναι έργο “σωλήνας”, δηλαδή με μία είσοδο και έξοδο, αλλά να έχει πολλές εξόδους για τη διάχυση της κυκλοφορίας, να συμβάλλει στην αισθητική και πολεοδομική αναβάθμιση της πόλης, να συμβάλλει στη μέγιστη δυνατή μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, να είναι οικονομικά ανταποδοτικό και να υπάρχει η ευρύτερη δυνατή αποδοχή από την κοινωνία της Θεσσαλονίκης.
Σημειώνεται ότι οι καθηγητές που συνυπογράφουν την πρόταση για τη νότια παράκαμψη είναι ο κ. Μουσιόπουλος, ο πρόεδρος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ Δημοσθένης Αγγελίδης, ο καθηγητής συγκοινωνιακής τεχνικής ΑΠΘ Γιώργος Γιαννόπουλος, ο πρόεδρος του τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ Νίκος Καλογήρου και ο καθηγητής λιμενικών έργων ΑΠΘ Χριστόφορος Κουτίτας.