Τίμησαν τους πεσόντες στη μάχη του Σκρα

- Newsroom

Η νίκη κατά των γερμανοβουλγαρικών στρατευμάτων τον Μάιο του 1918 στην περίφημη μάχη του Σκρα αποτελεί μια ιδιαίτερα ένδοξη σελίδα της πολεμικής ιστορίας μας, καθώς απέδειξε την υπεροχή της μαχητικότητας των Ελλήνων.

 

Χάρη στη νικηφόρα έκβαση της μάχης, ο ελληνικός στρατός εξασφάλισε οριστικά τη Θεσσαλονίκη από τις επεκτατικές βλέψεις του βουλγαρικού σωβινισμού, ενώ παράλληλα άνοιξε διάπλατα ο δρόμος για την απελευθέρωση της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. 
Κάθε χρόνο η νομαρχία Κιλκίς διοργανώνει εκδηλώσεις μνήμης στο ομώνυμο μνημείο, που βρίσκεται στο γυμνό ύψωμα του Πάικου "Σκρα ντι Λεγκέν". Η μάχη αυτή ήταν αποφασιστική για την έκβαση του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. 
Το σημείο αυτό ήταν πολύ καλά οχυρωμένο από τους γερμανοβουλγάρους. Όπως περιγράφεται, υπήρχε ένας λαβύρινθος από χαρακώματα και ορύγματα συγκοινωνίας, με διπλές και τριπλές σειρές συρματοπλεγμάτων, με όλμους και πολυβολεία προστατευμένα από μπετόν. Θεωρείτο απόρθητη τοποθεσία και εμπόδιζε τη διέλευση των συμμαχικών δυνάμεων. Για αυτό έπρεπε να αλωθεί. Η άλωσή του ανατέθηκε από τον γάλλο αντιστράτηγο της μακεδονικής στρατιάς Γκιγιομά στις ελληνικές δυνάμεις. Τρεις ελληνικές μεραρχίες τέθηκαν υπό τη γενική αρχηγία του αντιστράτηγου Εμμανουήλ Ζυμβρακάκη. Ήταν η μεραρχία του αρχιπελάγους υπό τον υποστράτηγο Ιωάννου με το 5ο και το 6ο σύνταγμα, η μεραρχία των Κρητών υπό τον υποστράτηγο Σπηλιάδη με το 7ο και 8ο σύνταγμα και η μεραρχία των Σερρών με το 1ο σύνταγμα υπό τον αντισυνταγματάρχη Γ. Κονδύλη. 

Ξημέρωνε η 17η Μαΐου του 1918. Στις 4.55 τα χαράματα, ύστερα από φοβερό βομβαρδισμό του συμμαχικού αγγλογαλλικού πυροβολικού, οι ελληνικές δυνάμεις όρμησαν από τα χαρακώματά τους. Περίπου 14.500 έλληνες στρατιώτες έσπασαν την οχυρωμένη γραμμή του εχθρού και το όνομα Σκρα πέρασε στην ιστορία μαζί με τα ονόματα των ηρώων που αγωνίστηκαν και έπεσαν στο ύψωμα του Πάικου. Η κατάληψη του Σκρα ενθουσίασε τους Έλληνες, παράλληλα προσέδωσε γόητρο στον ελληνικό στρατό και απέσπασε τον θαυμασμό συμμάχων και εχθρών… 

 

 

 

Loader