Mandraou Home Real Estate: Εμπιστοσύνη, αξιοπιστία και καινοτομία στην αγορά ακινήτων
Από την Περαία για όλη τη Θεσσαλονίκη με σύγχρονη προσέγγιση, πλήρη νομική κάλυψη και διεθνές δίκτυο συνεργατών
Ιστορίες γεύσεων, κάτω από μία κληματαριά
Πάνω από έναν αιώνα, από τότε που το “Ίγγλις” άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του στη Θεσσαλονίκη, η αγαπημένη ταβέρνα της Άνω Πόλης ανανεώνει κι εμπλουτίζει το μενού της και σας περιμένει, πιο έτοιμη από ποτέ. Υπό την ίδια – εδώ και δεκατρία χρόνια διεύθυνση, προσφέρει νέες, πιο εκλεπτυσμένες γεύσεις και τις καλύτερες πρώτες ύλες, συνεχίζοντας την παράδοση στη νοστιμιά, στα γεύματα κάτω από την κληματαριά, στις ιστορίες των παρεών μετά μουσικής ή άνευ.
Για όσους το ξέρουν, το “Ίγγλις” είναι μία γωνιά με “ψυχή” της πόλης. Φέτος ανανεώνεται και σας περιμένει με ακόμη πιο διανθισμένο μενού, περισσότερες βιολογικές πρώτες ύλες και κυρίως με αυτή τη γνώριμη ατμόσφαιρά του. Λίγο από παλιά, λίγο πιο μοντέρνα, ενώνει γεύσεις με μυρωδιές κι έναν χώρο με μία ολόκληρη περιοχή!
Στο ακόμη πιο φρέσκο και δημιουργικό μενού, θα βρείτε περισσότερα βιολογικά προϊόντα και μια πιο ανάλαφρη προσέγγιση στη μαγειρική, με πίστη, πάντα, στις αξίες που συνοδεύουν το “Ίγγλις” όλα αυτά τα χρόνια. Ο Λάζαρος Λαζαρίδης, που ανέλαβε την επιχείρηση από το 2012 και που είναι, πλέον και στο τιμόνι της κουζίνας, προσφέρει πιάτα με φαντασία, γνώση και αγάπη για τις αυθεντικές γεύσεις.
Η φιλοσοφία πίσω από τα νέα πιάτα είναι απλή: λιγότερα περιττά, περισσότερη ουσία. Χωρίς βαριές σάλτσες και επεξεργασμένα υλικά, τα πιάτα του “Ίγγλις” είναι σχεδιασμένα να ευχαριστούν, χωρίς να κουράζουν. Από τη σπαλομπριζόλα μόσχου και το συκώτι, μέχρι τα σκιουφιχτά με πανσέτα φούρνου και το φλωμάρι Λήμνου με κόκκινη σάλτσα, ξινοτύρι, κουρκουμά και βασιλικό – οι γεύσεις είναι καθαρές, αρωματικές και φτιαγμένες με σεβασμό στις πρώτες ύλες.
Mεγάλο ποσοστό των λαχανικών είναι βιολογικά, ενώ κάθε μαγείρεμα ξεκινά από το μηδέν: από τους ζωμούς και τις σάλτσες, μέχρι τις χειροποίητες αλοιφές και τις πατάτες, όλα, είναι χειροποίητα. Στόχος δεν είναι μόνο το να φάτε καλά, αλλά να φύγετε με ευχαρίστηση, χωρίς δυσφορία, με ένα χαμόγελο και μια υπόσχεση επιστροφής.
Από το χουνκιάρ μπεγεντί και τα μανιτάρια με απάκι κι ανθότυρο, μέχρι τις σαλάτες με πατζάρι και το μαγειρευτό κοτόπουλο με πιλάφι, το μενού καλύπτει κάθε γούστο. Στα ορεκτικά, all time classic μπουγιουρντί, καπνιστό σκουμπρί, βόιος καβουρμάς, μαρινάτος γαύρος, είναι λίγα μόνο από τα πιάτα που μπορείτε να εξερευνήσετε, ενώ καθημερινά θα βρείτε επιπλέον, πέντε με δέκα προτάσεις ακόμη. Aνάμεσα σε αυτά, τώρα που είναι και η εποχή τους, θα βρείτε τα πεντανόστιμα ψητά στη σχάρα κολοκυθάκια, που θα σας σερβίρουν με ξινοτύρι, παξιμάδι και φρέσκο κρίταμο!
Στην κάβα λευκός, ερυθρός ξηρός και ροζέ ξηρός οίνος, τσίπουρο με ή χωρίς γλυκάνισο κι ελληνικές μπύρες, σας δίνουν δυνατότητα για πολλούς συνδυασμούς.
Με τη χαρακτηριστική κληματαριά που δροσίζει τα καλοκαιρινά βράδια και την ήρεμη αυλή που θυμίζει νησί, το “Ίγγλις” προσφέρει ένα περιβάλλον ιδανικό για φαγητό, κουβέντα και ξεκούραση. Είτε βρεθείτε εκεί ένα δειλινό με φίλους, είτε ένα μεσημέρι του Σαββάτου με την οικογένεια, είναι μία εμπειρία από μόνο του, ένα σημείο – αναφοράς της ευρύτερης περιοχής.
Από το 1914, οπότε και πρωτοάνοιξε από τον παππού του κυρ Μανώλη Μαρμαρά, μέχρι τη μεταφορά του στην Άνω Πόλη στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 από το γιο του, γράφει τη δική του γευστική ιστορία. Αξίζει να αναφέρουμε ότι “Ίγγλις” επικράτησε να λέγεται η Νέα Αγχίαλος Θεσσαλονίκης, επειδή εκεί βρισκόταν το κεντρικό στρατηγείο του εγγλέζικου στρατού κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατοικήθηκε από μετανάστες που εκπατρίστηκαν βίαια από την Ανατολική Ρωμυλία, ήταν κατεξοχήν οινοπαραγωγοί και τροφοδοτούσαν με κρασί τη Θεσσαλονίκη, στις αρχές του 20ου αιώνα – την ίδια ποικιλία κρασιού - κοκκινέλι – που έμεινε γνωστή ως “Ίγγλις”.
Και από το 2000 που βρίσκεται, πλέον, στα χέρια νέων ανθρώπων εκτός της οικογένειας, με το ίδιο ωστόσο μεράκι, δεν είναι λίγες οι παρέες που έχουν περάσει από τα τραπέζια του. Άλλες θυμούνται την παρουσία του κυρ Μανώλη, άλλες τα μουσικά βράδια με κιθάρες και χαμηλό φωτισμό κι άλλες απλώς εκείνα τα ήσυχα καθημερινά βράδια, που μαζευόσουν γιατί ήξερες πως θα βρεις οικειότητα και γεύση χωρίς φανφάρες.
Λίγα μαγαζιά στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης μπορούν να καυχηθούν για ιστορία που μετρά πάνω από έναν αιώνα. Το “Ίγγλις” δεν είναι απλώς μία ταβέρνα. Είναι ένα ζωντανό κεφάλαιο της αστικής ταυτότητας της πόλης, μια γαστρονομική ανάμνηση που ανανεώνεται συνεχώς, κρατώντας τις ρίζες της γερά στην περιοχή της Άνω Πόλης, στο μικρό αυτό κομμάτι της, λίγο πιο πάνω από την πλατεία Καλλιθέας που, ευτυχώς δεν έχει αλλάξει στυλ και ύφος. Το ίδιο το “Ίγγλις”, με τα ξύλινα τραπεζοκαθίσματά του, το μωσαϊκό στο πάτωμα και τους ιδιαίτερους χώρους τους, παραμένει old school, ζεστό, αυθεντικό και... αναλλοίωτο στον χρόνο.
Στην οδό Ηροδότου 32, σας περιμένει με την πόρτα του ανοιχτή – όπως πάντα. Η μουσική – συχνά ζωντανή, με τους εξαιρετικούς “Πλήρη Ντάξει” να κάνουν την εμφάνισή τους και να σας κρατούν συντροφιά κάθε Τετάρτη βράδυ – συμπληρώνει το σκηνικό με διακριτικότητα και γούστο.
Μπορείτε να φτάσετε ως εδώ από την Κασσάνδρου ή την Ολυμπιάδος, 400 μέτρα ευθεία επάνω από το Τουρκικό Προξενείο, κατεβαίνοντας από την “Κόκκινη Βρύση” και την Ακροπόλεως με τα πόδια από τα στενά, ανεβαίνοντας ίσια επάνω από τον Άγιο Νικόλα τον Ορφανό, περπατώντας μέσα στον ιδιαίτερο «μικρόκοσμο» της Άνω Πόλης. Θα περάσετε το μεσημέρι ή το βράδυ σας ευχάριστα, με ωραία ελαφρολαϊκή μουσική, αλλά και τη χαρακτηριστική ησυχία της περιοχής. Και θα καταλάβετε, γιατί το “Ίγγλις” είναι τόσο αγαπημένο...
Tip: Η κουζίνα του “Ίγγλις” ανοίγει καθημερινά, από τις 13:00 έως τις 24.00.
Διεύθυνση: Ηροδότου 32, Άνω Πόλη
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 204678
Facebook
Instagram
Tik Tok
Από την Περαία για όλη τη Θεσσαλονίκη με σύγχρονη προσέγγιση, πλήρη νομική κάλυψη και διεθνές δίκτυο συνεργατών
Αξέχαστα σιροπιαστά, απίστευτα προσιτή εξυπηρέτηση