ΗΠΑ: 42χρονος μαχαίρωσε 11 ανθρώπους σε σούπερ μάρκετ στο Μίσιγκαν (βίντεο)
Ο φερόμενος ως δράστης έχει προφυλακιστεί
Παράλληλα, ο στρατός ισχυρίζεται ότι θα προχωρά καθημερινά σε παύσεις πυρός σε συγκεκριμένες περιοχές του παλαιστινιακού θύλακα
- Newsroom
Ο ισραηλινός στρατός αναχαίτισε το πλοίο Handala, το οποίο διαχειρίζεται κίνημα αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους γνωστό με την ονομασία «Στόλος της Ελευθερίας», καθώς κατευθυνόταν φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με οπτικό υλικό που μεταδιδόταν απευθείας από την οργάνωση χθες Σάββατο.
«Το ισραηλινό (πολεμικό) ναυτικό εμπόδισε το πλοίο Navarn (σ.σ. η αρχική ονομασία του) να εισέλθει παράνομα στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά των ακτών της Γάζας. Το σκάφος οδηγείται με ασφάλεια στις ακτές του Ισραήλ. Όλοι οι επιβαίνοντες είναι ασφαλείς», επιβεβαίωσε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών μέσω X.
Πρόσθεσε πως «απόπειρες χωρίς άδεια να σπάσει ο αποκλεισμός είναι επικίνδυνες, παράνομες και υπονομεύουν τις ανθρωπιστικές προσπάθειες σε εξέλιξη».
Ο ισραηλινός στρατός είχε διαμηνύσει νωρίτερα χθες πως θα επέβαλε «τον νόμιμο αποκλεισμό» της Λωρίδας της Γάζας.
Σε πλάνα που αναμεταδίδονταν απευθείας από τους ακτιβιστές διακρίνονται οι περισσότεροι, καθισμένοι στη γέφυρα, πολλοί με τα χέρια ψηλά, τραγουδώντας το ιταλικό αντιφασιστικό τραγούδι «Bella Ciao», καθώς ισραηλινοί στρατιώτες έπαιρναν τον έλεγχο του σκάφους.
Οι τρεις απευθείας αναμεταδόσεις όσων συνέβαιναν πάνω στο σκάφος μέσω διαδικτύου διακόπηκαν μερικά λεπτά αργότερα.
Σε ανακοίνωσή του, ο «Στόλος της Ελευθερίας» ανέφερε πως το Handala «αναχαιτίστηκε βίαια σε διεθνή ύδατα» από δυνάμεις του στρατού του Ισραήλ που επιβιβάστηκαν «παράνομα» σε αυτό περίπου «40 ναυτικά μίλια» από τη Λωρίδα της Γάζας.
Εργαλείο παρακολούθησης πλοίων στο διαδίκτυο δείχνει πως το σκάφος βρισκόταν περίπου 50 χιλιόμετρα από τις αιγυπτιακές αρχές και περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά του παλαιστινιακού θυλάκου όταν αναχαιτίστηκε.
«Οι αλήτες του (σ.σ. ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν) Νετανιάχου ανέβηκαν στο Handala. Επιτέθηκαν σε 21 άοπλους ανθρώπους σε διεθνή ύδατα, όπου δεν είχαν κανένα τέτοιο δικαίωμα», πρόκειται για «απαγωγή» με θύματα μεταξύ άλλων «δυο γάλλους κοινοβουλευτικούς», ανέφερε με οργή μέσω X ο επικεφαλής του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία (LFI, ριζοσπαστική αριστερά) Ζαν-Λικ Μελανσόν.
«Κυβέρνηση Μπαϊρού, κάντε κάτι πέρα από το να είσαστε χαλάκι πόρτας του Νετανιάχου», πρόσθεσε.
Το πλοίο απέπλευσε τη 13η Ιουλίου από το ιταλικό λιμάνι των Συρακουσών, στη Σικελία.
Στο σκάφος επιβαίνουν 19 ακτιβιστές διαφόρων εθνικοτήτων, ανάμεσά τους δυο αιρετές του LFI, η Γκαμπριέλ Καταλά και η Έμα Φουρό, καθώς και δυο δημοσιογράφοι.
Το πλοίο, άλλοτε νορβηγική τράτα, μεταφέρει ιατρικό υλικό, τρόφιμα, είδη για παιδιά και φάρμακα.
Το εγχείρημα, χρηματοδοτημένο χάρη σε εκστρατεία συγκέντρωσης δωρεών, είχε σκοπό να σπάσει ο ισραηλινός αποκλεισμός στη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνεχίζεται η ολοένα πιο σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, και να παραδοθεί βοήθεια.
Το πλήρωμα του Handala είχε ανακοινώσει μέσω X ότι θα άρχιζε απεργία πείνας αν το σκάφος αναχαιτιζόταν και οι επιβαίνοντες συλλαμβάνονταν.
Η πρωτοβουλία καταγράφτηκε έξι εβδομάδες μετά τον απόπλου του Madleen, άλλου σκάφους του Στόλου της Ελευθερίας, από την Ιταλία την 1η Ιουνίου.
Στο σκάφος επέβαιναν 12 ακτιβιστές, ανάμεσά τους η σουηδή νεαρή οικολόγος Γκρέτα Τούνμπεργκ κι η γαλλίδα ευρωβουλεύτρια του LFI Ριμά Ασάν, που κρατήθηκε για τρεις ημέρες μετά την αναχαίτισή του περίπου 185 χιλιόμετρα δυτικά από τις ακτές της Λωρίδας της Γάζας.
Οι αρχές του Ισραήλ, ο πόλεμος του οποίου εξαπολύθηκε έπειτα από την έφοδο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023, επέβαλε από τις αρχές Μαρτίου απόλυτο αποκλεισμό στον παλαιστινιακό θύλακο, μην επιτρέποντας παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ο αποκλεισμός αυτός οδήγησε σε σοβαρές ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, προτού χαλαρώσει, αλλά μόνον εν μέρει, στα τέλη Μαΐου.
Το Ισραήλ, υπό εντεινόμενη διεθνή πίεση να επιτρέψει την είσοδο μεγαλύτερων ποσοτήτων βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο πληθυσμός είναι αντιμέτωπος με λιμοκτονία, ανακοίνωσε χθες ότι ξαναρχίζουν άμεσα ρίψεις βοήθειας με αλεξίπτωτα στον παλαιστινιακό θύλακο, με τη Βρετανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να εκφράζουν την πρόθεση να συμμετάσχουν.
Σε ανακοίνωσή του, το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς καταδίκασε το «νέο έγκλημα πειρατείας» των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων «σε διεθνή ύδατα, την αναχαίτιση πλοίου με ανθρωπιστική βοήθεια ώστε να εμποδιστεί να φτάσει στη Λωρίδα της Γάζας», η οποία «υφίσταται πολιορκία, είναι θύμα γενοκτονίας και λιμού».
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα παύση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε τρεις καθορισμένες περιοχές της Γάζας, λίγη ώρα αφού ανακοίνωσε ότι λαμβάνει διάφορα μέτρα για να αμβλύνει την ανθρωπιστική κρίση στον παλαιστινιακό θύλακα.
Η παύση αυτή θα εφαρμόζεται καθημερινά στο Αλ-Μαουάσι, την Ντέιρ αλ-Μπάλαχ και την πόλη της Γάζας, από τις 10.00 έως τις 20.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), μέχρι νεωτέρας, σύμφωνα με τον στρατό.
Ο στρατός πρόσθεσε ότι τίθενται μόνιμα σε ισχύ από τις 06.00 έως τις 23.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) προκαθορισμένες ασφαλείς οδοί.
Ο φερόμενος ως δράστης έχει προφυλακιστεί
Τραυματίστηκαν 2 μέλη του πληρώματος
Τα οχήματα κινούνται με σημείο έναρξης την Αίγυπτο
Περισσότερες από 100 υπηρεσίες αρωγής και μη κυβερνητικές οργανώσεις προειδοποίησαν ότι επίκειται λιμός στον θύλακα