Το καλοκαιρινό ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Άγκυρα και το unSAFE «παιχνίδι» στην ΕΕ

Οι πρώτες σκέψεις είναι να λάβει χώρα μετά τη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ

- Newsroom

Εντός του Ιουλίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας συνεπώς και η συνάντηση των δύο ηγετών Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με το cnn.gr, οι πρώτες σκέψεις είναι να λάβει χώρα μετά τη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Χάγη στις 24 και 25 Ιουνίου, όπου δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Τουρκίας να έχουν ένα σύντομο τετ-α-τετ όπως και τις προηγούμενες φορές. Παράλληλα, θα λάβουν χώρα πολιτικός διάλογος και θετική ατζέντα.

Η Αθήνα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση του διαλόγου χωρίς καμία παραχώρηση σε ζητήματα κυριαρχίας.

Από τον Ιούλιο του 2023 οπότε έχει επανεκκινήσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος, σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών «έχει παραγάγει απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα».

Δεν υπάρχουν πλέον οι μαζικές παραβιάσεις εθνικού εναερίου χώρου του παρελθόντος, γίνεται έλεγχος των κυκλωμάτων διακινητών στο Αιγαίο, αυξήθηκε το διμερές εμπόριο και διευρύνθηκε η τουριστική κίνηση, με την καθιέρωση της γρήγορης θεώρησης εισόδου σε Τούρκους πολίτες και τις οικογένειές τους.

Το «βραχυκύκλωμα» με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου

Από την πρώτη στιγμή του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο, η Τουρκία επιμένει στην προκλητική ρητορική της, εξαπολύοντας απειλές. Η γείτονα διαμηνύει πώς δεν πρόκειται να προχωρήσει καμία διαδικασία χωρίς τη συγκατάθεσή της.

Η ελληνική πλευρά αντικρούει τις τουρκικές αιτιάσεις ξεκαθαρίζοντας πώς πρόκειται για ευρωπαϊκό έργο. Υπενθυμίζεται πώς ο πρωθυπουργός έχει αναφέρει ότι δεν νοείται ελευθερία θαλασσών χωρίς ελευθερία σε ό,τι αφορά στην συνδεσιμότητα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η ηλεκτρική διασύνδεση θα γίνει.

«Το θεμελιώδες είναι να γίνει με όρους που δεν θα κλονίσουν ούτε την δική μας ασφάλεια ούτε την διεθνή και περιφερειακή ασφάλεια» υπογραμμίζουν. Παράλληλα τονίζουν πώς «η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι η παρεμπόδιση ενός τέτοιου έργου θα σηματοδοτούσε με επιδείνωση της δικής της σχέσης στη διεθνή σκηνή».

Το Unsafe παιχνίδι της Άγκυρας στην ΕΕ

Με αφορμή το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο Safe, με το οποίο η Άγκυρα επιχειρεί να μπει στα ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα είναι σε εξέλιξη ενας διπλωματικός πυρετός.

Ένας από τους όρους που θα θέσει η ελληνική κυβέρνηση για να υπάρξει συμφωνία της Τουρκίας για ένταξή της στο πρόγραμμα Safe σε σχέση με τη συμμετοχή στην Ευρωάμυνα, θα είναι η άρση του casus belli που έχει επιβάλει η Τουρκία εναντίον της Ελλάδας. Αυτή την αποκάλυψη έκανε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Η πρώτη φορά κατά την οποία η Άγκυρα έκανε αναφορά σε «αιτία πολέμου», ήταν το 1995 με την εφαρμογή της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας. Έκτοτε αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τουρκικής προκλητικής ρητορικής.

Η Αθήνα εξαρχής επιδίωξε την ενσωμάτωση δικλίδων ασφαλείας για τον αποκλεισμό της Άγκυρας. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες στο τελικό κείμενο εκτός από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών προβλέπει τη δυνατότητα για τις υπό ένταξη χώρες, τις υποψήφιες χώρες καθώς και τρίτες χώρες με τις οποίες η Ένωση έχει συνάψει εταιρική σχέση ασφάλειας και άμυνας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πώς στα πλαίσια του Safe υπάρχει πρόβλεψη πώς «οποιαδήποτε συμφωνία με τρίτο κράτος -μέλος υποψήφιο εν προκειμένω απαιτείται η σύμφωνη γνώμη όλων των μελών για ομοφωνία ώστε η Ε.Ε. να κάνει συμφωνία με τρίτο κράτος». Αν Τουρκία επιθυμεί να μπει στα χρηματοδοτικά εργαλεία της ευρωπαϊκής άμυνας θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν προβληματισμοί οι δικαιολογημένοι και της Ελλάδας και της Κύπρου, κατέληξε.

Η γραμμή της Αθήνας είναι πώς θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν η συμμόρφωση του κάθε κράτους με την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας της ΕΕ, καθώς όποιος θέλει να καταστεί μέρος, θα πρέπει να συντάσσεται με την εξωτερική της πολιτική.

Loader