- Newsroom
Σε μια εκδήλωση που θύμιζε περισσότερο αντάμωμα ψυχών παρά μια απλή βιβλιοπαρουσίαση, ο συγγραφέας, ερευνητής και χορευτής Νίκος Ζουρνατζίδης παρουσίασε το νέο βιβλίο του: «Συμβολή στην έρευνα των χορών του Πόντου. Λαογραφικά και ιστορικά στοιχεία της περιοχής», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ινφογνώμων».
Ο συγγραφέας, γνωστός για την αφοσίωσή του στη διατήρηση και διάδοση της ποντιακής πολιτιστικής κληρονομιάς, παρουσίασε ένα έργο ζωής. Στις συνολικά 670 σελίδες του βιβλίου που αποτελεί καρπό πολυετούς έρευνας, που ουσιαστικά ξεκίνησε το 1973 και συνεχίζεται ακόμα, ο κ. Ζουρνατζίδης χαρτογραφεί τον λαογραφικό και ιστορικό πλούτο των ποντιακών χορών, εστιάζοντας σε αυθεντικές μαρτυρίες, έθιμα, τοπικές ενδυμασίες, μουσικές και χορευτικές παραδόσεις.
Το πιο σημαντικό σε αυτή τη συλλεκτική έκδοση, όπως τόνισε και ο ίδιος στη διάρκεια της εκδήλωσης είναι ότι όσα καταγράφονται στο βιβλίο τεκμηριώνονται απόλυτα από τις αυθεντικές μαρτυρίες των προσφύγων, πρώτης και δεύτερης γενιάς, μέσα από τη συστηματική έρευνα που έκανε όλα αυτά τα χρόνια.

Ν. Ζουρνατζίδης: «Ο χορός είναι η ταυτότητα ενός λαού»
Με λόγο πληθωρικό, ο κ. Ζουρνατζίδης αναφέρθηκε στις συνολικά τρεις εκδόσεις του βιβλίου (1988, 2013, 2025) και στα ιστορικά στοιχεία όπως ο ίδιος τα κατέγραψε όλα αυτά τα χρόνια της ερευνάς του, από την εποχή ακόμα που ήταν φοιτητής και χορευτής του θεάτρου της αείμνηστης Δόρας Στράτου. «Ο χορός, δεν είναι μια απλή διασκέδαση», σημείωσε, «είναι ολόκληρη η ταυτότητα ενός λαού. Μέσα από το χορό έχουμε τη μουσική, την ενδυμασία και άλλα. Ο χορός θα διασώσει τη μουσική, τη διάλεκτο και πολλά ακόμα λαογραφικά στοιχεία».
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την τελευταία έκδοση του βιβλίου του, επισήμανε πως «ο Πόντος είναι η πατρίδα που κουβαλάμε μέσα μας. Αυτό το βιβλίο είναι η δική μου συμβολή, για να μη μείνει τίποτα στο σκοτάδι. Για να μπορεί κάθε παιδί, κάθε εγγονός Ποντίου, να βρει στις σελίδες του ένα κομμάτι του εαυτού του. Η μνήμη δεν είναι κάτι που κρατάμε μονάχα για να θυμόμαστε. Είναι αυτό που είμαστε. Κι ο χορός στον Πόντο ήταν τρόπος να θυμάσαι χωρίς να μιλάς».

Έχοντας χορέψει ή διδάξει επανειλημμένα σε περισσότερες από είκοσι χώρες σε ολόκληρο τον τον κόσμο, ο κ. Ζουρνατζίδης είναι ένας άνθρωπος που ζει μέσα από τον ποντιακό πολιτισμό, τον υπηρετεί με συνέπεια εδώ και δεκαετίες, είτε ως χοροδιδάσκαλος είτε ως ερευνητής και συγγραφέας. Είναι ιδρυτής του χορευτικού ομίλου Ποντίων «Σέρρα» που χρησιμοποιεί πιστά αντίγραφα των ποντιακών αντρικών και γυναικείων ενδυμασιών.
Την εκδήλωση προλόγισε ο συγγραφέας και εκδότης Σάββας Καλεντερίδης, ενώ για το βιβλίο μίλησαν οι χοροδιδάσκαλοι Γιάννης Νικολαΐδης και Ελένη Αλεξαντρίδου, με μεγάλη προσφορά στον ποντιακό χορό και αγάπη για την πολιτιστική κληρονομιά του Πόντου.
Ο κ. Καλεντερίδης υπογράμμισε πως το βιβλίο δεν είναι μια απλή καταγραφή των ποντιακών χορών αλλά μια συμβολή στην ιστορία του Πόντου καθώς μέσα από τους χορούς προβάλλεται η ιστορία και ο πολιτισμός του, ενώ η κ. Αλεξαντρίδου σημείωσε πως το βιβλίο αποτελεί ένα φάρο γνώσης και πολιτισμού και ο κ. Νικολαΐδης αναφέρθηκε στην πλούσια ιστορική και λαογραφική παράδοση του Πόντου.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα Κομνηνά Ξάνθης, στο μελισσοκομικό αγρόκτημα Meligeysis, ένα από τα λίγα που λειτουργούν αυτή την στιγμή στην Ελλάδα, με τη διοργανώτρια -και πόντια και η ίδια- Γεύση Τουλουμίδου να καλωσορίζει τους επισκέπτες, εκφράζοντας την αγάπη της για τα ήθη και έθιμα του Πόντου.